Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nicktodorov - помощник
Дори от сега усещам промяната :)

И двата оставени работещи радиатори от сега още парят много по цялата дължина отгоре. Обаче отдолу не.
Това нормално ли е за алуминиеви радиатори с глидери? Все пак в долния край минава водата преди оттичане, а те нали се водят бързо загряващи и изстиващи...Т.е. нормално ли е в долния край да не парят, примерно защото отдадената топлина на въздуха в стаята ги охлажда там....?
andy_forresite - майстор
Имай търпение. Би трябвало да почне да пАри и на изхода им. От значение е колко градуса пуска самата система. С вода 50-55 градуса едва ли ще се загреят изцяло, но с 65 определено.
Как са свързани радиаторите - къде е вход гореща, къде е изход студена?
nicktodorov - помощник
чет яну 16, 2020 3:36 pmandy_forresite написа:
Имай търпение. Би трябвало да почне да пАри и на изхода им. От значение е колко градуса пуска самата система. С вода 50-55 градуса едва ли ще се загреят изцяло, но с 65 определено.
Как са свързани радиаторите - къде е вход гореща, къде е изход студена?
В двата края са.
Парене на изходите няма, просто по самите челни ламели се усеща леко затопляне и в долния край. Но в никакъв случай не е колкото горе или парене.
Ако бръкна вътре отдолу, където мисля, че реално тече водата, изобщо не усещам топлина.

Прикачен файл:
Screenshot_20.png
nicktodorov - помощник
Сега се сетих, че като ходихме в абонатната, снимах. Дано се разбира нещо.
Прикачен файл:
photo_2020-01-16_16-48-59.jpg
Прикачен файл:
photo_2020-01-16_16-49-09.jpg
morfei1 - специалист
Радиатора, щом не може да стопли хубаво целият със свалена глава или няма дебит на водата или няма температура, или и двето :roll: . Доколкото виждам от снимките притворени или затворени кранове не се виждат, натискай ги да идват да си решават проблемите.

Не знам за твоите ма моите радиатори си парят стабилно на 55C, ако главата е набримчена на 100%. За съжаление работи между 0 и макс 20%, щот стопла бързо и притваря/затваря.
Последна промяна от morfei1 на чет яну 16, 2020 5:14 pm, променено общо 4 пъти.
шоп - майстор
@nicktodorov, да не сте съседи с "колегата" автор на темата: шум в радиаторите, който като едноличен собственик сменя степените на помпата в абонатната? :idea:
bobivg - специалист
Къде ли са сложили филтъра на вътрешната инсталация? Аз нещо не го виждам на снимките.
andy_forresite - майстор
Присъедини още един радиатор да видиш дали топли като другите два. Всички на максимум. Изчакай 1 час.
След този 1 час пусни и четвъртия радиатор. След още 1 час ще си видял колко топлят 4-те и вече си пускай лирата. Специално при лирата следи кой радиатор губи топлина.
Задай си желаната температура по термоглавите.

От снимките ми е твърде сложно да разбера кое накъде отива . Вероятно и на живо ще е същото :) . Виждам 2 различни температури - една 60 градуса и връща 49 градуса и втората подава 51 градуса. Не се вижда колко се връщат, но по логика към 40°. Може би си на нея, но наистина не знам какво се случва. Има поне 2 филтъра и 2 помпи. Добре е да се видят.
nicktodorov - помощник
Много благодаря за съветите.

Реално като дойдат техниците утре, какво да им кажа, че най-вероятно е проблема на база резултата от теста?

Между другото, те идват утре за да източват, присъединят нов апартамент и после пълнене и т.н там каквото се прави.
Разбрали сме се, да минат през мен преди да започнат процедурата.
Реално а мен това добре или зле е? Смисъл тази операция ще включва ли и промяна на нещата, които може да са довели до проблема ми?
andy_forresite - майстор
Целта на това поетапно присъединяване не е да се отстрани проблема, а да се прецени дали има необходимост от балансиране на твоята система от 5 консуматора (4 радиатора и 1 лира). Например ако присъединяването на лирата води до загуба на топлина при два радиатора, които са без термоглава, значи лирата трябва да се ограничи чрез вентил на изхода.

По принцип източването и пълненето на системата, която ползват всички живеещи в сградата, трябва да стане в присъствие на поне 1 човек в апартамент. Обезвъдушителите трябва да се отворят поетапно при източването, започвайки от най-горния етаж и постепенно до последния радиатор на първия етаж. Не трябва да си оливаме стаите с вода. При пълненето водата се подава бавно, не с отваряне крана за наливане до дупка. Всеки живущ от апартамент обикаля своите радиатори и където тръгне водичка затваря обезвъздушилетя и минава на следващия радиатор. Това започва от най-ниско разположените радиатори - от първия етаж, после втория и т.н. докато и последния обезвъздушител на най-горния етаж не изкара вода.
Моментът с източването е добре дошъл, защото ще могат да промият филтрите при помпите. Ако са сериозни, ще ти обърнат внимание и ще отделят необходимото време за да определят как топлят твоите радиатори.

Тема "Изведнъж радиаторите спряха да загряват достатъчно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: