Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
plamen6703 - майстор
пет яну 17, 2020 10:38 amgatio написа:
Един стар двигател бих прежалил....
Въпроса е кой метод да подхвана и всяко мнение ще ми е от полза....:)
Това вече е друго щом прежалването не е проблем :)
Отговора на въпроса /поне за мен/ е ясен, четеш какво ти е написал др. П.Петков и стъпка по стъпка ще разбереш какво ще се случи дали/или с електромотора! :partyman:
gatio - специалист
пет яну 17, 2020 11:00 amplamen6703 написа:
Отговора на въпроса /поне за мен/ е ясен, четеш какво ти е написал др. П.Петков и стъпка по стъпка ще разбереш какво ще се случи дали/или с електромотора! :partyman:
Само немога да разбера аз ли нещо не схващам....немога да разбера за какъв клеморед става дума като такова животно не виждам
gatio - специалист
пет яну 17, 2020 11:05 amgatio написа:
пет яну 17, 2020 11:00 amplamen6703 написа:
Само немога да разбера аз ли нещо не схващам....немога да разбера за какъв клеморед става дума като такова животно не виждам
По пътя на мойта логика трябва да са кабелите към захранването ???
Andri01 - майстор
Съвета за ключ "Рига"-извеждане от вън кабелите на изключвателя.
gatio - специалист
пет яну 17, 2020 11:49 amAndri01 написа:
При това положение, с ключ Рига, изключвателя тотално ли се изолира, или все пак си преминава кабел през него, както е в момента
gatio - специалист
Извинявам се ако за някой въпросите ми са тъпи, но аз съм на принципа с питане, до Цариград се стига....
ky-kyy - майстор
пет яну 17, 2020 12:22 pmgatio написа:
Извинявам се ако за някой въпросите ми са тъпи, но аз съм на принципа с питане, до Цариград се стига....
То това е било едно време...ся има табели, жипиеси... :lol:
gogo7777 - майстор
пет яну 17, 2020 12:20 pmgatio написа:
При това положение, с ключ Рига, изключвателя тотално ли се изолира, или все пак си преминава кабел през него, както е в момента
Махаш го напълно от оста и капака. Оставяш само белите кабелчета. Тях трябва да изведеш отвън, като бандажираш надеждно (да не се омота в ротора или оста му :) ) и изолираш от корпус.
П. Петков - специалист
Съвета за ключ "Рига"-извеждане отвън кабелите на изключвателя.
С извеждане проводниците на центробежния прекъсвач ("ЦБП") проблемът с реверса не се решава!
Единият от кабелите на прекъсвача е изведен заедно с С1 на работната намотка, което може да се установи с Омметър при изключен прекъсвач. Проблемът е в другият извод на пусковата П1, който е свързан с втория мрежов проводник и извода на работната намотка С2.

Това е схемата - фиг.2-9а:
Прикачен файл:
IMG_3298[1].JPG
IMG_3298[1].JPG (47.04 KиБ) Видяна 1538 пъти

Трябва да се прекъсване връзката П1 - С2 и извод П1 да се изведе навън.
За да има реверс изводът на "ЦБП", който е свързан с С1, трябва да се свърже към С2, а П1 да се свърже към С1. Тоест упоменатите два извода П1 и горния на "ЦБП" да си разменят местата.
За да може да се променя реверсът, тези два извода се свързват към средните клеми на кръстат ключ, а другите два извода на ключа към мрежата.
Кръстатият ключ представлява "ЦК" ключ с две пълни превключващи групи, на който крайните клеми са свързани с кръстосани "презрамки" (те се свързват към мрежата), а двата средни към упоменатите изводи П1 и горния на "ЦБП".
Започнах да се уморявам!
P.S.
"ЦК" ключът не трябва да е със средно (изключено) положение!!! "DPCT" - Double pole center throw.
plamen6703 - майстор
пет яну 17, 2020 12:22 pmgatio написа:
Това за Цариград важи за тези, които са здрави в краката и слаби в главата!
Може да ти се стори странно, но макар и направи си сам виждаш /може и не/ , че за някои неща се иска и поне малко предварителна подготовка.
Варианта с ключ "рига" е прост като изпълнение, но не е за технически неграмотни хора, а ключа струва /5 лв./ колкото електромотора.
Пробвай по начина описан от др. Петков, намери кабелите, които ти е писал, по начина, по които ти е описал като по учебник и наполовина работата е свършена. :partyman:

Тема "асинхронен ел двигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: