Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
съб яну 18, 2020 8:51 amkozl написа:
morfei1 от колко години имаш наблюдения...
Отговарям без да се заяждам. Нямам, няма да имам и не искам да имам. Ти имаш наблюдения над твойта абонатна ОК, но нямаш над всички абонатни и конкретно над тази на питащия.

Каквото и да си говорим, кой кви наблюдения има, знам как топли един радиатор с 60C вода знам как топли и с 80C. Когато радиатора е голям проблеми няма, когато е малък зъзнеш на студено, като в случая. И те топли мисълта, че заради глобалното затопляне зимата и студените дни ще са по-малко та може и да не умреш от студ.

Глупости на търкалета. Заради глобалното затопляне, и щот живея в една от на южните точки на България, почвам да паля вечер котела края на септември и гася окончателно края на Април и си правя едни 6 - 7тона пелети като стой та гледай. Топлофикация кога пуща парното и то в София къде сте с поне 10C надолу целогодишно? Поне месец по късно, ако не знам колко си дни температурата е еди си колко си.....

Вънка като е -10, а вътре не можеш да се стопли щот нямаш градус, пука ли ти за глобалното затопляне?
ky-kyy - майстор
Тия неща, де ги прочете там дето за новия закон ли? Или звездите ти ги говорят :)
bobivg - специалист
Какво стана след присъединяването на новите съседи?
nicktodorov - помощник
Всичко е наред вече.
Сега само се чудя има ли смисъл да сложа на лирата термовентил или да си я оставя както сега с обикновен кран с шестогран.
И разправията по източване и смяна дали ще си заслужава.
bobivg - специалист
Аз даже и лира нямам в банята - вътрешна е. Строителя е оставил тръби, но предните собственици не са я сложили. Реших да сложа следващата година, ако има нужда. От тогава минаха близо шест години и май ще резна тръбите, когато правя ремонт.
nicktodorov - помощник
нед яну 19, 2020 8:31 pmbobivg написа:
Аз даже и лира нямам в банята - вътрешна е. Строителя е оставил тръби, но предните собственици не са я сложили. Реших да сложа следващата година, ако има нужда. От тогава минаха близо шест години и май ще резна тръбите, когато правя ремонт.
Аз съм много зиморничав и обичам да ми е топло.
Проблема сега е, че е голяма играчка да докарам постоянни 25-6.
bobivg - специалист
Около теб съседите топлят ли се? Вервай ми ако не се топлят няма как да ги докараш тези градуси. Не е оразмерена инсталацията по такъв начин.
nicktodorov - помощник
нед яну 19, 2020 9:06 pmbobivg написа:
Около теб съседите топлят ли се? Вервай ми ако не се топлят няма как да ги докараш тези градуси. Не е оразмерена инсталацията по такъв начин.
Всички се топлят. Сградата е на няколко години вече, но чак това лято ни присъединиха към Топлофикация. След толкова мъки и усилия на живущите, това да се случи, няма балами да искат да се връщат към времената на кучешки студ с климатици...
А за лирата - тя не само ги стига, а постоянно подминава. И аз вече няколко пъти навивам по половин оборот да притварям, а тя все не дава да я бутнеш. А ако предобря сприра да топли.
Продто ми е трудно да нацеля така на ръка...
Имам чуството и, че когато нощем радиаторите свалят на 21 и са притворени на 15-20%, все едно повече вода се пренасочва към лирата и започва да грее повече. Не знам възможно ли е.
Та по тая причина се замислих дали с термовентил и глава няма да ми е по-лесно.

П.п. Днес вече на два пъти въртях по половин оборот, а в момента в банята е 27 градуса...
шоп - майстор
нед яну 19, 2020 10:49 pmnicktodorov написа:
нед яну 19, 2020 9:06 pmbobivg написа:
След толкова мъки и усилия на живущите, това да се случи, няма балами да искат да се връщат към времената на кучешки студ с климатици...
Почакай да минат 1-2 год, да дойдат изравнителните сметки, кражбите и т. н и някои пак ще се върнат към климите.
bobivg - специалист
С индивидуални топломери кражбите са почти невъзможни.
При мен сметката с климатици и ел. бойлер никак не ми се връзва икономически, колкото и оптимистично да смятам в полза на климатиците. Знам си годишните разходи и като пари и като енергия. Така е при мен, при друг може да е различно.
Николов, ако искаш да си сложиш термоглава на лирата не е толкова сложно. Не трябва да се източва системата на блока или да се спира.
Спираш си от апартаментното колекторно табло двете кранчета за лирата. Сменяш вентила, обезвъздушаваш лирата. Със съседа, който има ключ от абонатната допълвате инсталацията до същото налягане както е била преди да правиш интервенцията. Системата е с голям обем и разширителен съд, та е възможно и да не отчетете спадане в налягането.

Тема "Изведнъж радиаторите спряха да загряват достатъчно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: