Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Наистина не съм го разбрал това с 0,2-та градуса. Значи 3 часа. След три часа ще поеме едни 3 кг докато възстанови температурата в котела и се загрее наново системата. На мен ми е странно това 8 пъти на денонощие. Все едно 8 пъти да си запаля печката на дърва.
Ако гори при 1.875 кг/ч след като са станали 23°, за денонощие се падат 3 торби.

Имало някаква преграда на горивната скара ли, която се сваля ако не се ползва компресор за продухване.
Колко ѝ е минималната мощност, на която гори устойчиво? При достигане на зададената температура на водата, включително и зададения хистерезис за надхвърляне, какво прави?
Termodinamik - напреднал
Не колега не де хвала ами питам дали е нормален този разход
пон яну 20, 2020 4:56 pmandy_forresite написа:
Наистина не съм го разбрал това с 0,2-та градуса. Значи 3 часа. След три часа ще поеме едни 3 кг докато възстанови температурата в котела и се загрее наново системата. На мен ми е странно това 8 пъти на денонощие. Все едно 8 пъти да си запаля печката на дърва.
Ако гори при 1.875 кг/ч след като са станали 23°, за денонощие се падат 3 торби.

Имало някаква преграда на горивната скара ли, която се сваля ако не се ползва компресор за продухване.
Колко ѝ е минималната мощност, на която гори устойчиво? При достигане на зададената температура на водата, включително и зададения хистерезис за надхвърляне, какво прави?
Колега ще пробвам тези дни да го оставя да си гори.

1. Достига темп на водата и вилиза в модулация. По каталог уж мин 12кв
2. При достигане на тем. в стаята горелката получава сигнал за изключване, обдухва си и спира и влиза в режим на Изчакване.
stridata - специалист
Анди, само да вметна, че палене-гасене дори и на интервали от по час са разковничето за безпроблемното горене на таз годишното Керпи! Пали, гори със страст и гаси, и така, и така. Няма буци! Температура на водата на макс, да си пали и гаси когато и е кеф. Аз, горелкта и котела се чувстваме прекраксно!
morfei1 - специалист
пон яну 20, 2020 12:39 pmCoccolino написа:
На твое място бих си намалил мощността на горелката, понеже ти трябва макс наполовина. Да не кажа по-малко с тези изолации и дограми ако работи 24/7, но като вземем предвид, че си в Софето, да кажем, че 3кг. за максимална на час ще са ти ОК. Минималната ако я докараш до 5kw също ще ти е добре.

Трябва ти стаен, който да вкарва горелката в модулация, а не да я изключва. Не е октомври, ноември да кяриш от паузи. И аз губя по около 0.5C, но не съм инвестирал в изолация и дограма. 45кг сипвам при дневни 0, нощни -5C за 2х70кв.м темп ет.1 25-26C, ет.2 23-23.5C. Или термо главите, които вече имаш и си вършат работата доста добре в този случай, стига горелката да е добре нагласена и да не я шътка СТ.

Смарт главите ще ти увеличат комфорта доста, но може да пробваш първо с механичните, а стайния ще стане почти напълно излишен, в студено време. Ще го ползваш късна есен и ранна пролет за големи паузи.

С 25кв. горелка не ти трябва стаен он/офф, щот тя принципно си работи on/off на тия изолирани квадрати пък и не толкова изолирани.
пон яну 20, 2020 8:56 pmmorfei1 написа:
пон яну 20, 2020 12:39 pmCoccolino написа:
На твое място бих си намалил мощността на горелката, понеже ти трябва макс наполовина. Да не кажа по-малко с тези изолации и дограми ако работи 24/7, но като вземем предвид, че си в Софето, да кажем, че 3кг. за максимална на час ще са ти ОК. Минималната ако я докараш до 5kw също ще ти е добре.
Колега, как да я намаля тази мощност?
morfei1 - специалист
Потърси във форума как се настройва твоята горелка. Писано е.
пон яну 20, 2020 8:52 pmstridata написа:
Анди, само да вметна, че палене-гасене дори и на интервали от по час са разковничето за безпроблемното горене на таз годишното Керпи! Пали, гори със страст и гаси, и така, и така. Няма буци! Температура на водата на макс, да си пали и гаси когато и е кеф. Аз, горелкта и котела се чувстваме прекраксно!
Един пост да ма накефи!!!
Колко и да съм крив, толко ли па сами не моат са сетят, след като криво им са обяснява, Страдивари?!
Анди, capisce?
Да зема да му уйдисам на акъла и да си разстроя горелката ли- А, ко ши кайш?
andy_forresite - майстор
Сетил съм се за горенето на пресекулки, но не го прилагам. По стечение на обстоятелствата съм вкъщи от 1 месец и сигурно още толкова остават. Не ми пречи да изчистя самопочистващата се горелка.
Бучкосплъстяването е покрай отворите за обдухване - отзад, отстрани и отпред. Заформилата се топчица от задната част бива избутана от идващите пелети и застава някъде по средата. Отпред е най-голямото и пречещо твърдо нещо. То не стига че пречи на пелетите да горят, ами и самопочистването е невъзможно. Сгъстен въздух от компресор също няма да го избута. Ще потуши огъня, ще се разлетят горящи пелети, но точно тези бучки ще си останат.
За да не се образуват трябва да се ползва горенето на пресекулки от по най-много 2.5-3 часа. Над това време вече е късно, защото бучките не падат от нищо (освен ръчно с ръжена). 1 стек тутун опрайх и зяпах през тая врата след като променях всичко - вентилатор, паузи от 20 до 60 секунди, големина на дози, проценти работа вътр. шнек, без турболатори, с турболатори; с кекава първа и мощна втора; с излишък на въздух на първа (да доизгори останалото от р2); с разделяне на подаването на две (2 зареждания по малко през 20-25 сек вместо 1 през 45 сек)... И нема никва разлика. Сплъстяват се и не става по никакъв начин. Но това вече не го мисля изобщо.

А ти, Трифоне, си с буферче. Ние със "страдивариус" нямам буфер и някак се справяме. Той няма възможност да наглежда и е избрал единствения възможен начин да гори без да се задръсти. При теб може да се задръсти само ако вентилатора се намали до ниво р1, а подаването остане като за р3. Или да се запуши комина.
Здравейте,
изчетох доста от коментарите в темата и искам да споделя разхода на пелети в моя случай.
Като цяло ситуацията е следната - отоплявам къща на 2 етажа 70 м2 всеки + лятна кухня която е залепена до къщата и котелното помещение.
Втория етаж представлява таванско помещение, ( ако може така да се каже) като дефакто тавана ми е самия покрив.
Дограма:
6камерна PVC , троен стъклопакет с КА- Бяло- 4 Сезона
Изолация:
Тавана на 2рия етаж е изолиран между гредите с 15 см каменна вата (75kg/m3) + гипсокартон.
Тавани на първия етаж – 5см вата с картон.
Всички стени и на двата етажа са с гипсокартон със 10 см минерална (стъклена) вата.
Къщата е изолирана отвън с 10 см EPS.
Отопление:
Котел: Burnit WBS 40kW с турболатори + горелка PellasX 35kW
Първи етаж:
Кухня 300х1400 – 2бр
Всекидневна, отворена към 2-рия етаж със стълбище - 300х 1400 ,300х1200
Спалня - 500х1600
Коридор - 500х600
Баня – 6 глидера алуминиеви H600 + подово вързано през радиатора.
Втори етаж:
Стая над стълбището , отворена към 1-ви етаж – 500х2000
Спалня - 600х2400 , 400х1400 (който в момента не работи)
Детска стая – 400х1400 -2 бр.
Лятна кухня – 500х1600 , 500х600 , 5 глидера H600 (баня)
Бойлер 150л с още една помпа ( който в момента съм го пуснал на ток)
Всички радиатори в къщата са с термоглави Honeywell, с изключение на най-малките 3бр.
Стаен термостат Pellasx Ecoster Touch.
Термостат направен да работи на график 6:00-22:30 – да поддържа 22.5 градуса с хистерезис 0.5градуса, 22:30 -6:00 – 20.5 градуса.
Единствено термоглавите на 2-рия етаж в спалнята са намалени на 2 денонощно.
Разход – 9 дни по тази схема -360 кг.
Настройките на горелката:
60градуса температура вода
3-та мощност 30kW
2-ра 22kW
1-ва 12kW
На втора мощност минава при 52 градуса, на първа при 56.
В момента, в който котела получи сигнал за палене е изстинал до 40-тина градуса (по спомен) и включва на максимална мощност горелката. Помпата тръгва на 45 градуса и вътре до стигане на 22. горелката продължава да работи на 30кW от порядъка на 40мин и изобщо не минава през другите мощности тъй като не достига достатъчна температура, самия котел. Термостата в момента при достигане на температурата в помещението гаси самата горелка, помпата продължава да върти. Другата опция на работа е да гаси помпата, като котела продължава да работи докато не си догони градусите на водата, които са му зададени. Горелката има вариант да работи в режим надзор от 6 до 12kW.

накрая разход: 9 дни – 350 кг пелети (пълно – празно)
Моля за съвет?

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: