Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте имам газов котел Ariston Clas One 24 от две години, миналата зима отново имахме същия проблем, а именно котела забива при запалването дава грешка sp1 след това sp2 и накрая 501. След рестартиране някой път пали, някой път се налага отново рестартиране. Тогава смениме запалителната свещ, проблема остана, смениме платката, отново без резултат, накрая смениме котела със същия. Нещата се оправиха и изкарахме зимата. Сега от около две седмици нещата се повтарят, техника идва и каза че заради мръсния въздух конденза събира кал и затова не пали, почистихме го и на другия ден отново започна да забива. Моля за някакви съвети понеже явно нещата ще се повторят до смяна на котела и така до следващата зима... Единствено което остана от стария котел е комина, има ли вариант той да е проблема, техника каза че няма вариант той да създава тези проблеми, но аз вече малко се съмнявам в способностите му. Ще съм благодарен на всеки отговор.
ср яну 22, 2020 10:57 amCvetelin90 написа:
"501 е един от най-често срещаните кодове. Това означава, че в котела няма запалване. В този случай първо проверете дали клапанът за подаване на газ е отворен. Обърнете внимание на сензора за йонизация. Ако контактите му са окислени, трябва да бъдат почистени. Разстоянието между сензора и гребена трябва да бъде 8 милиметра. Освен това не би било излишно да се затягат електродните връзки с управляващия модул."
https://bg.decorexpro.com/kotly/gazovye ... pravnosti/
Дано помогне на сервизният техник, освен ако вече не е проверил!

Никакъв хабер си нямам от тая техника. От вчера гледам, че седи без коментар, та ми стана интересно.
Що не питаш в viewtopic.php?f=10&t=13408

Също така, интересно е и описанието;

"6P1, 6P2 - недостатъчно количество кислород. Може да има две причини: в помещението има твърде малко въздух или в него се натрупва дим. Проверете дали вентилацията и коминът функционират правилно. Почистете ги. Ако всичко е наред с тях, тогава проблемът вероятно е в релето. Нейните съединения понякога се придържат, те трябва да бъдат заменени."

Определям тези грешки, като посочените от теб, по аналогия на описаната по горе SP3, като 5Р3, в някои модели.

Трябва да се търси информация. Чети!

В руски сайт
https://striphaus.ru/bg/efficient-furna ... ouses.html

Мисля, че причината е в комина.

Тема "Газов котел Аристон грешка 501" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: