• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Имам един въпрос, искам да преместя колекторите на покрива на къщата, която е с двускатен изток-запад покрив.
Как е най-удачно да ги поставя? Бих искал да са почти легнали на западния скат, но освен лятото, другите сезони няма да се огряват добре.
Също така искам да сменя колекторите, 4000 TF мисля си ще са ОК откъм цена-качество за ДБ система? 2 за 300 литра бойлер гледам, ще стигнат, поне на теория.
Или да кача 2 по 2 колектора на изток-запад, и така...
LazarGanev - "Велик майстор"
Solar 4000 ги смятай за 100л, а Solar 5000 за 150л вода. Ако са на различни скатове трябват отделни помпи и отделни управления или пък едно управление, но с по-големи възможности
Andri01 - майстор
СК на един приятел е на чист запад-да не загрозявал покрива. Системата му е под налягане-от някаква фирма. лятото ако вдигне 45-50гр.,хвърля шапка. А иначе си кара на целогодишно на ел. нагревател. Моя СК загрозява покрива ми: сега стърчи на около 68гр. спрямо хоризонта,чист Юг. Но даже днес вдигна 51гр.-е оня отгоре даде слънце,де. Така,че ако можеш / и искаш / слагай го на Юг,че да ти върши работа. Другото е компромис. :)
шоп - майстор
Според мен неправилната ориентация и/или наклон лесно се компенсират с 1-2 панела повече.
Аз имам в момента 66*С в бойлера и панелите не са на юг, а на югоизток, но са леко преоразмерени. На двускатен изток/запад покрив е много грозно и сложно да се монтират на юг, аз не бих си го причинил. Вместо 3, по-добре 4 панела - по 2 на запад и изток. Ти нали имаше алуминки? Тях на единия скат, новите - другия, с наклона на ската
Andri01 - майстор
Прав си Шопе. Въпрос на финикийски знаци. Е ,добре е поне с наклона да не се правят компромиси . Но..".въпрос на вкус,казало котето и...":) :partyman:
Айде пак:

Прикачен файл

Ефективност според ъгъла.jpg
Ефективност според ъгъла.jpg (41.93 KиБ) Видяна 1642 пъти
fbr - майстор
Тая къща с двускатния покрив изток запад тераса няма ли, а тая тераса козирка няма ли си.
Antonii - майстор
И на двускатен покрив може да се монтират на каквато си искате ориентация.
Прави се нужната площадка и си ги слагате както си искате.
Вярное требва малко повечко средства да се инвестират, но на площадката може и да се обслужват по-лесно при нужда, а не да се чудите как да не паднете от покрива или да не строшите някоя керемида.
pechkata - специалист
пет яну 24, 2020 8:34 pmLazarGanev написа:
Айде пак:
Прикачен файл:
Ефективност според ъгъла.jpg
Ефективност според ъгъла.jpg (41.93 KиБ) Видяна 1548 пъти
Сигурно тава важи за северното полукълбо на земята... :?
  • 1
  • 2

Тема "Поставяне на слънчеви колектори на двускатен покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: