• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,

Пиша с едно питане към запознатите с котлите Extraflame. Вече с инсталиран и работещ LP20, бих искал да разбера за възможността да се деактивира функцията StandBy. В момента котелът работи по температура, модулирайки мощността си в зависимост от потреблението. За да предотвратя гасене съм оставил постоянно отворени 2 лири и един радиатор ( консумират около 4Kw = мин мощност на котела). Ще ми се да добавя стаен термостат, който би намалил разхода. Заводски с активирана функция StandBy, котелът се гаси при подаден сигнал от термостата. При камини от същата марка има възможност функцията STBY да се деактивира от менюто. В този случай при подаден сигнал от термостата за достигната температура в помещението, мощността спада до 00, без да гаси. В потребиъелското меню на котела управлението на тази функция STBY не фигурира. Дали има възможност деактивирането и да стане от инсталаторското меню! Благодаря предварително.
syncho - майстор
За съжаление този по-стар модел котли са направени, за да работят с буфер и този начин на работа (понижаване на минимална степен) не е предвиден.

Съответно няма как да стане това, което искате.
ср ное 28, 2018 4:29 pmsyncho написа:
За съжаление този по-стар модел котли са направени, за да работят с буфер и този начин на работа (понижаване на минимална степен) не е предвиден.

Съответно няма как да стане това, което искате.
Благодаря за отговора. Относно модулацията, котелът модулира доста добре, като сам регулира степените си изключително прецизно спрямо необходимата мощност за достигане на задедената температура на водата. Явно управлението по стаен термостат е предвидено само за камините.
syncho - майстор
Предполага се, че с котел ще се топли по-голямо жилище и регулирането по температурата на една стая няма да е адекватно. Въпреки това, мисля, че в новите модели HP това е заложено с възможност за избор.
Vladimirag - помощник
чет окт 20, 2016 1:28 pmGost82 написа:
Здравейте! Търсих тема за тази марка котли, но не открих и пускам отделна. От известно време съм горд собственик на котел Nordica Extraflame HP22. Четох доста в темата „Котел на пелети“ и получих много полезна информация от всички, които ми отговориха на въпросите. Съветите към мен бяха предимно за покупка на 15 КВ котел, но за добро или лошо взех по-големия 22 КВ. Надявам се да не съжалявам и да се радвам на инвестицията :)
Къщата ми е 150 кв., нова дограма, вътрешна и външна изолация, бойлер 150 л. Ползваме котела от едва 15-на дни и все още нямам кой знае какви впечатления. Тепърва ще споделям и ще пиша. Досега сме го пускали само вечер, защото през деня е все още топло. За съжаление няма инструкции на български, а това не е никак приятно.
Единственото, което съм правил до момента от потребителското меню е да променям степента на мощността от пета на първа. На първа степен обаче котелът не модулира, което ми се струва много странно. Когато вдигне по-висока температура от 65 С директно изключва. Това нормално ли е? Много рядко влиза в нормален режим на работа. Още при стартирането вдига прекалено висока температура, след което се изключва. И така се повтаря един и същи цикъл, пали, вдига 73/4 С и се изключва. Не знам на какво се дължи това – настроики, пелети, топло време...или 22 КВ наистина ми идват множко. Надявам се, че има начин да се регулират нещата :?
За тези 15 дни, в които го използваме, при температура от + 4 до към +10 градуса, котелът изгаря по 1 чувал пелети за 12 часа. На мен ми се струва множко за все още топлото време навън.
Темата е стара, но ще имам нужда от хора с опит с този котел.
Сложихте ли си буфер? :-D
И как се справя. Има ли повреди?
Gost82 - напреднал
нед яну 26, 2020 8:19 pmVladimirag написа:
Здравейте! Търсих тема за тази марка котли, но не открих и пускам отделна. От известно време съм горд собственик на котел Nordica Extraflame HP22. Четох доста в темата „Котел на пелети“ и получих много полезна информация от всички, които ми отговориха на въпросите. Съветите към мен бяха предимно за покупка на 15 КВ котел, но за добро или лошо взех по-големия 22 КВ. Надявам се да не съжалявам и да се радвам на инвестицията :)
Къщата ми е 150 кв., нова дограма, вътрешна и външна изолация, бойлер 150 л. Ползваме котела от едва 15-на дни и все още нямам кой знае какви впечатления. Тепърва ще споделям и ще пиша. Досега сме го пускали само вечер, защото през деня е все още топло. За съжаление няма инструкции на български, а това не е никак приятно.
Единственото, което съм правил до момента от потребителското меню е да променям степента на мощността от пета на първа. На първа степен обаче котелът не модулира, което ми се струва много странно. Когато вдигне по-висока температура от 65 С директно изключва. Това нормално ли е? Много рядко влиза в нормален режим на работа. Още при стартирането вдига прекалено висока температура, след което се изключва. И така се повтаря един и същи цикъл, пали, вдига 73/4 С и се изключва. Не знам на какво се дължи това – настроики, пелети, топло време...или 22 КВ наистина ми идват множко. Надявам се, че има начин да се регулират нещата :?
За тези 15 дни, в които го използваме, при температура от + 4 до към +10 градуса, котелът изгаря по 1 чувал пелети за 12 часа. На мен ми се струва множко за все още топлото време навън.
Доста хора във форума ми казата тогава, че котелът ми е прекалено голям. И се оказаха прави. Какво ли не пробвахме, но нещата не станаха по-добре. Накрая го сменихме с 15 КВ. Сега вече е друга бира :) Пали, модулира, всичко е ок. Разход 2 чувала-без никаква икономия. Но то и времето е доста топло. Така че, внимавайте с КВ на котела. Няма нужда да се презастраховате откъм КВ. Те инжинерите са си ги сметнали нещата.
morfei1 - специалист
Колко радиатори имаш, че 22kw идва толкова преоразмерен спрямо 15kw?
syncho - майстор
вт яну 28, 2020 10:57 ammorfei1 написа:
Колко радиатори имаш, че 22kw идва толкова преоразмерен спрямо 15kw?
Грешен ти е въпроса. Не радиаторите определят мощността, а топлозагубите на жилището.
morfei1 - специалист
ср яну 29, 2020 9:51 amsyncho написа:
Грешен ти е въпроса. Не радиаторите определят мощността, а топлозагубите на жилището.
Стига бе..... :shock: ? Загубите на жилището зависят от външната температура, които в неговият случай едва ли надхвърлят 10Kw и то в Сибирска зима. Мощността на радиаторите също зависи и от подаваната температура на котелната водата.

Та в този ред на мисли и 15-ката му е многгооо преоразмерена (но по-малко от 22-ката). Мен не ме интересува какви са му загубите, а какви радиатори има инсталирани. Въпроса ми е много правилен, щот мен това ме интересува, останалото да речем, че е предвидимо до голяма степен.
Vladimirag - помощник
пон яну 27, 2020 9:06 amGost82 написа:
нед яну 26, 2020 8:19 pmVladimirag написа:
Доста хора във форума ми казата тогава, че котелът ми е прекалено голям. И се оказаха прави. Какво ли не пробвахме, но нещата не станаха по-добре. Накрая го сменихме с 15 КВ. Сега вече е друга бира :) Пали, модулира, всичко е ок. Разход 2 чувала-без никаква икономия. Но то и времето е доста топло. Така че, внимавайте с КВ на котела. Няма нужда да се презастраховате откъм КВ. Те инжинерите са си ги сметнали нещата.
Привет и от мен. От 6 дни се боря с машинката. И аз като вас стигнах до момента с H Off. При мен площта за отопление е около 280 кв, но таванът, който е около 100 не се отоплява към този момент и затова взех hp 22, че знам ли кога ще ми е готова мъжката стая🤣.
С тази температура от 65 градуса не се живее в къщата, а при намаляне на термоглавите стигам до момента с H Off. Имаше ли промяна на работата след като намалихте подаването на пелетите и отрази ли се на разхода поне малко? Никъде не намерих настройки на вентилатора и как да намаля температурата от 65 на 60 градуса. Това нещо го има в инсталаторското меню, но не знам как да влезна там. Другото, което ми направи впечатление е, че hp 22 и hp 15 са абсолютно еднакви с изключение на бункера. Това означава, че от скритото меню може да се направят настройки на горелката като на hp 15.
Явно от Nordica са успели да заблудят хората с 2-та модела, които са абсолютно еднакви във всичко.
Ще се радвам ако ми отговорите,защото искам да видя дали ще станат тези настройки.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Котел на пелети La Nordica Extraflame – настройки, проблеми, мнения и др." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: