Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nikolov333 - майстор
Скриването ми се щеше да е в краен случай, понеже покрива ще е общ за къщата с верандата и става един сдъфкан проект, като се отреже, но май се налага..

Прикачен файл

IMG_20200127_181815.jpg
gnt69 - майстор
пон яну 27, 2020 6:21 pmРуди написа:
пон яну 27, 2020 5:19 pmnikolov333 написа:
Да питам, принципно как точно се тълкуват тези 100м2, че имам дилема с проекта..
Влючва ли се верандата в общата квадратура или не, понеже в нашата община май я включват и нея..?
Въпросът не е еднозначен, в ЗУТ няма "веранда".
Дефинирани са балкон, лоджия и тераса.
Верандата може да мине за покрита тераса.
Терасата до 1,20 м от терена не се брои за площ, но
в общините приемат само откритата тераса по този член.
(Аз минах по този параграф, нямам покрив, а пергола.)
В случай на покрита тераса (навес) квадратурата се смята
по контура на подпиращите я колони.
Те може да смятат ама като дойде геодезиста да заснема за нанасяне в кадастъра снима само застройката без навесчето. Така почват питанките защо в разрешението за строеж пише 120 квадрата а по скица от Агенция по кадастъра излизат 90. :partyman:
nikolov333 - майстор
И как може да стане в конкретния случай.. Разрешение за строеж на основната постройка и второ за верандата ли?
schuldiner - майстор
Николов, изпраскай си покрива като за веранда, но с коси подпори. Като мине одобрението ги замени с колони.
Другият вариант е на четирискатния покрив да правиш едноскатна притурка - грозно, но става. Все пак до 2-3 метра веранда ще устиска и на подпори временно., а после - както трябва.
nikolov333 - майстор
Коментирахме да го правим на две разрешителни. 5-та категория за къщата и 6-та за навеса, а на практика ще ги строя едновременно по двата проекта.. Баси филма с тия 100 квадрата.. #-o
BLUEPUPIL-2 - специалист
пон яну 27, 2020 6:21 pmРуди написа:
В случай на покрита тераса (навес) квадратурата се смята по контура на подпиращите я колони.
пон яну 27, 2020 7:13 pmschuldiner написа:
Николов, изпраскай си покрива като за веранда, но с коси подпори.
Прикачен файл:
1.jpeg
1.jpeg (10.74 KиБ) Видяна 2208 пъти
Прикачен файл:
2.jpeg
2.jpeg (14.53 KиБ) Видяна 2208 пъти
schuldiner - майстор
Напразно се кахъриш, много си близо до стоте квадрата и номерът минава с допълващо застрояване. Аз дори бих предпочел първо да построя гараж/работилница, за да имам ток, вода, wc и склад за инвентара. Не видях в ЗУТ да е забранено допълващото преди основното. Така че ако ти е разрешено 200 квадрата в ПУП-а, дали ще са 100 основно и 100 допълващо, няма значение. Проблемът с новите изисквания е за по-големите къщи, дето само основите са над стоте и в парцелите няма много място за пристройки.
Руди - майстор
вт яну 28, 2020 10:58 amnikolov333 написа:
Коментирахме да го правим на две разрешителни. 5-та категория за къщата и 6-та за навеса, а на практика ще ги строя едновременно по двата проекта.. Баси филма с тия 100 квадрата..
Не знам къде се намира твоят строеж и колко е строг контролът там.
За тия работи питай консултанта (надзора).
На практика такива веранди се строят масово без никакви документи по селата.
Действително, ако тия 99 квадрата са ти толкова важни, скрий от проекта
покрива на верандата. Като завършиш къщата отвън криво-ляво пускаш
документи за въвеждане в експлоатация да си вземеш удостоверението.
Докато правиш довършителните работи вътре и обзавеждането,
довършваш и покрива на верандата...
Прикачен файл:
kzn.JPG
kzn.JPG (25.55 KиБ) Видяна 2188 пъти
gnt69 - майстор
Аз пък не мога да разбера защо ви е страх от фирмите.Има фирми и фирми. Аз съм построил една къща с бригади и съм я завършил с фирми. Ако сега започвам да строя бих си намерил фирма с технически ръководител на обекта с гаранциите и със сертификатите. Всяка уважаваща себе си фирма която има планове и амбиции се е регистрирала в камарата на строителите.
Не бих си причинил това да вървя като пъдарин да гледам кой как си е свършил работата и да доставям гвоздеи и арматура и тухли. Искам да си гледам работата която разбирам и да изкарвам пари за да има за лопатаджиите. :partyman:
schuldiner - майстор
вт яну 28, 2020 3:15 pmgnt69 написа:
Всяка уважаваща себе си фирма, която има планове и амбиции, се е регистрирала в камарата на строителите.
Ще речеш, че КСБ регистрира само уважавани фирми?

Представи си една организация, която приема членове след изпит и по време на членството контролира както знанията и уменията, така и морала на членовете. Ами Камарата не е такава организация, а напротив - в УС са най-агресивните строителни предприемачи, чието основно занимание е да успокоява недоволните от разпределянето на "баницата" и да пази гърба на управляващите от претенции към цената и качеството на строителството.
Да членуваш доброволно наистина издава планове и амбиции, но определено не гарантира компетентност и добросъвестност.

Тема "Проблем с новите изисквания свързани с Камарата на строителите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: