Не бих си причинил това да вървя като пъдарин да гледам кой как си е свършил работата и да доставям гвоздеи и арматура и тухли. Искам да си гледам работата която разбирам и да изкарвам пари за да има за лопатаджиите.2007 купихме апартамент в София. Фирмата току що беше получила някаква награда за висококачествено строителство. Наградата стоеше на бюрото на шефа и той беше много горд с нея. След първия по-сериозен дъжд покривът прокапа. При ремонта лъсна истината, че покривът е бил първо с теракота. Явно е имало течове и отгоре са сложили мушама с посипка, но не са измели прахоляка и са икономисвали от лепило. Аз повиках "майстори", препоръчани ми от приятел, и понеже не мога да стоя много време в София, защото съм от провинцията и защото си мислех като тебе, лекомислено си тръгнах, вместо да стоя над главите им като пъдарин, течът се превърна в наводнение!!!!! Изхвърлихме трислоен паркет около 35 квадрата! Проблемът се реши от ЧЕТВЪРТИЯ! път. Нищо свръх естествено не направих. Смених "майсторите". Аз купих лепилото, колкото пишеше на упътването за съответната площ, аз избрах мушамата и им седях над главите, все едно бяха арестанти. Голямо мрънкане беше, че тъй не се правело, че това не трябвало.... Чисто новият апартамент изпадна в състояние на ремонт за половин година. Описанието на всички дивотии, които открих, би заело две страници. Лошото е, че не съм нито строителен инженер, нито техник и дори да знам сто неща, те ще ме тестват непрекъснато и все ще намерят какво не знам, и веднага ще ме прескочат. Пък и не мога да си взема една година отпуска, щото и пари ще трябва да се изкарват! Някой колега беше написал, че трябва да си наемеш читав строителен техник, да му плащаш висока заплата да ги пасе вместо теб. Каква е гаранцията, че той няма да се сдуши с тях и да те мамят колективно?
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Christo
- майстор
48 мнения в "Проблем с новите изисквания свързани с Камарата на строителите"
nikolov333
- майстор
В настоящата икономическа ситуация особено в по-малките градове, фирмите се цупят на малки обекти, а "майсторите" им са преквалифицирани чираци с недостатъчно добри надници, за да се вживяват в качеството.. В момента наблюдавам няколко големи обекта, строени от фирми и само с една от тях си заслужава да се говори.. Да не разказвам и аз филми за търсенето на фирма, която да ти построи къщата.. Проблема не е коя фирма, а ще намериш ли изобщо такава в близките месеци..
aroot
- специалист
Аз бях дал съвет за техник с добра заплата, в тема в която повече "крака ми не стъпна".
Идеята ми беше, за техник на пределна възраст, от старите кримки, дето си пазят името. Има ги при нас, в Смоля, Златица, Варна. Предполагам и в Столицата.
Гаранция, никой на никой не може да даде за нищо. Отиваме в сервиз на марка луксозни автомобили, смяна на масло. Еми, не ни пуснаха да гледаме и седнахме в един ъгъл да пием кафе. След 2 ч, готово. Платихме 1400 лв без ДДС, ведно с някакви там консумативи и си тръгнахме. В колата питам авера, (щото съм гол и бос на тема коли) как разбирате че наистина са сменили тия неща от фактурата. Само ме погледна и нищо не каза..
За тези, които имат такива проблеми и установят липсващи материали, да минат през офиса на Строителя и да му покажат едно писмо, което са подготвили , до ДНСК. Уверявам Ви, има ефект, изпробвано е неколкократно.
НО , ако примерно изолацията е там, но е некадърно направена, нещата стават трудни за доказване.
Конкретно по темата, изискването на Закона, трябва да се спазва, коментарите са излишни, но личното ми мнение е, че точно това с 100 м2 и еднофамилните къщи да се прави от регистриран Строител си е чиста глупост. Не вярвам да обслужва някъв интерес, просто е въпрос на данъци и такси. Хиляди къщи има не въведени в експлоатация, строени не по-проект и т.н. Примери много. Но като вкараш там Надзор и регистриран Строител, нещата стават сложни и всеки гледа да си върже гащите. Строителя ще ти иска ДДС, ще ти иска такси, той пък ще ги декларира и т.н. Надзора, ще ти иска пари, които после ще декларира. Освен това, ще трябва да си даде зор да иде на обекта, където пък майсторите малко или много ще знаят че някой гледа. Възложителя, пък накрая ще трябва да декларира имота, земята, да оправдае от къде са му парите и т.н и т.н.
Е, сега да, ще има случаи където това няма да стане, но предполагам идеята ми е ясна.
Иначе мераклии за къщи много, проектанти още по-много, но като стигнеш да намериш хора да го направят, удряш на камък. Не зависимо дали е регистриран или не.
Идеята ми беше, за техник на пределна възраст, от старите кримки, дето си пазят името. Има ги при нас, в Смоля, Златица, Варна. Предполагам и в Столицата.
Гаранция, никой на никой не може да даде за нищо. Отиваме в сервиз на марка луксозни автомобили, смяна на масло. Еми, не ни пуснаха да гледаме и седнахме в един ъгъл да пием кафе. След 2 ч, готово. Платихме 1400 лв без ДДС, ведно с някакви там консумативи и си тръгнахме. В колата питам авера, (щото съм гол и бос на тема коли) как разбирате че наистина са сменили тия неща от фактурата. Само ме погледна и нищо не каза..
За тези, които имат такива проблеми и установят липсващи материали, да минат през офиса на Строителя и да му покажат едно писмо, което са подготвили , до ДНСК. Уверявам Ви, има ефект, изпробвано е неколкократно.
НО , ако примерно изолацията е там, но е некадърно направена, нещата стават трудни за доказване.
Конкретно по темата, изискването на Закона, трябва да се спазва, коментарите са излишни, но личното ми мнение е, че точно това с 100 м2 и еднофамилните къщи да се прави от регистриран Строител си е чиста глупост. Не вярвам да обслужва някъв интерес, просто е въпрос на данъци и такси. Хиляди къщи има не въведени в експлоатация, строени не по-проект и т.н. Примери много. Но като вкараш там Надзор и регистриран Строител, нещата стават сложни и всеки гледа да си върже гащите. Строителя ще ти иска ДДС, ще ти иска такси, той пък ще ги декларира и т.н. Надзора, ще ти иска пари, които после ще декларира. Освен това, ще трябва да си даде зор да иде на обекта, където пък майсторите малко или много ще знаят че някой гледа. Възложителя, пък накрая ще трябва да декларира имота, земята, да оправдае от къде са му парите и т.н и т.н.
Е, сега да, ще има случаи където това няма да стане, но предполагам идеята ми е ясна.
Иначе мераклии за къщи много, проектанти още по-много, но като стигнеш да намериш хора да го направят, удряш на камък. Не зависимо дали е регистриран или не.
theagent
- специалист
вт яну 28, 2020 3:15 pmgnt69 написа: Аз пък не мога да разбера защо ви е страх от фирмите.Има фирми и фирми. Аз съм построил една къща с бригади и съм я завършил с фирми. Ако сега започвам да строя бих си намерил фирма с технически ръководител на обекта с гаранциите и със сертификатите. Всяка уважаваща себе си фирма която има планове и амбиции се е регистрирала в камарата на строителите.Да речем, щото сме виждали какви работници наемат "уважаващи себе си" фирми, занимаващи се с, примерно, саниране. И какво остава след тях ...
Не бих си причинил това да вървя като пъдарин да гледам кой как си е свършил работата и да доставям гвоздеи и арматура и тухли. Искам да си гледам работата която разбирам и да изкарвам пари за да има за лопатаджиите.![]()
Преди 4 години една такава регистрирана фирма ми искаше 30 хилки задължително в кеш, брой и на ръка за да захване строеж. Познай дали й ги дадох!
Друга подобна ми хвърли "оферта", състояща се от 5 реда, с тлъстичка сума отдолу и ми рече - ти дай парите, и не ни тряваш тук ...
gnt69
- майстор
вт яну 28, 2020 8:30 pmtheagent написа: Да речем, щото сме виждали какви работници наемат "уважаващи себе си" фирми, занимаващи се с, примерно, саниране. И какво остава след тях ...Не знам къде ги намирате тия сигурно по обяви в олх.
Преди 4 години една такава регистрирана фирма ми искаше 30 хилки задължително в кеш, брой и на ръка за да захване строеж. Познай дали й ги дадох!
Друга подобна ми хвърли "оферта", състояща се от 5 реда, с тлъстичка сума отдолу и ми рече - ти дай парите, и не ни тряваш тук ...
Има фирми които се цупят на 10000 квадрата, има и фирми които се радват на 100. Има и мърша, ма нали затова има избор, ти избираш. Ама има поговорка кьорав карти не играе. За мене оптималния вариант е строеж на къща с фирма + качествен инвеститорски контрол от страна на собственика. Ако инвеститора не разбира от строителство си назначава някой който разбира да му търси интереса и качеството.
Пак повтарям, направил съм една къща по стопански начин и ако сега строя нова бих си взел фирма.
Много ми е интересно ако си вземеш майстори и общаци каква оферта ще ти направят, в един ред със сумата ли или с подробна стойностна сметка.

nikolov333
- майстор
Проблема е голям в по-малките градове.. В нашия, серьозните фирми са общо 5 и 3 от тях си подбират обектите. Другите две не стават без строг инвеститорски контрол, а с работниците им трудно ще се разбирате, понеже повечето от тях не говорят добре.. 

Руди
- майстор
ср яну 29, 2020 9:58 amnikolov333 написа: ...с работниците им трудно ще се разбирате, понеже повечето от тях не говорят добре.ОФФ:
Това ми напомни за разговора ми с турска бригада на един строеж:
Не видяхте ли какво съм написал - "кофражът да се понижи с 5 см...".
Отговорът беше: "Цифрите ги четем, буквите - не!"
По темата:
Иначе и аз имах проблеми с намирането на строителна фирма или бригада,
хем имам контакти със строители. И тук пусках обява, и питах наляво-надясно.
Намерих си изпълнител съвсем случайно, че и късмет извадих.
nikolov333
- майстор

Тема "Проблем с новите изисквания свързани с Камарата на строителите" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература