Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Освен това по-големият бойлер няма нужда да го пържиш на високи градуси, което още намалява топлозагубите. Повечето бойлери са енергиен клас С, но има и енергиен клас А, само че всяко нещо си има цена:
https://tesy.bg/produkti/bojleri-s-indi ... s-200-65-a
Е, не е стенен, но не знам колко е определящо. Пълно щастие няма.
storming - специалист
Той моя аристон е с контакт. Вън пред банята има бойлерен ключ, но вътре си е с контакт. Не знам добре ли е зле ли е и защо, но не се наемам и да пипам.
storming - специалист
пет яну 31, 2020 8:17 pmmorfei1 написа:
Бойлера харчи толкова колкото го ползваш. Ни повече, ни по-малко. Много добре топлоизолирани са и ако няма какво да охлади водата - консумация на топла вода, веднъж подгрята до желания градус трудно изстива и иска много малко за да се поддържа температурата е него.

Направи си експеримент и го остави включен за един месец без въобще да го ползваш и ще видиш, че едва ли ще изгори повече от 10лв. Стига да можеш да изкараш месец бе топла вода.

Ако не ти се чака толкова си купи контакт с измерване на консумацията и засичай.

Да де, но аз мисля да го ползвам, не да го грея за идеята. В тази връзка си мислех за програматор и нощно зареждане. Би трябвало да има финансов ефект си мисля.
пет яну 31, 2020 10:39 pmstorming написа:
...мислех за програматор и нощно зареждане. Би трябвало да има финансов ефект си мисля.
Ще има със сигурност, но дано е достатъчен обема, та да не страда хигиената.
По този начин карам вече.....безброй лета (къпане у гьола). Зимата пелетарника пълни джакузито.

Само не прекъсвай нулата, докато преработваш електриката, за да подвържеш програматора! Ако наистина вътре е с контакт и щепсел, потърси някой да погледне жиците!
storming - специалист
А какво е мнението ви за тези програматори тип контакт, така няма да се наложи да преправям инсталации, включвам го в щепсела, бойлера в него, бойлерния ключ от вън си седи включен, а той вечер да се пуска за 3-4-5 часа че барем сгрее до 60 градуса, с това бавно нагряване...
пет яну 31, 2020 11:00 pmstorming написа:
Става и така, ако инсталацията е трипроводна.
iliya_i - майстор
А какво е мнението ви за тези програматори тип контакт, така няма да се наложи да преправям инсталации, включвам го в щепсела, бойлера в него, бойлерния ключ от вън си седи включен, а той вечер да се пуска за 3-4-5 часа че барем сгрее до 60 градуса, с това бавно нагряване...
Има и по-елегантни решения, примерно вграден в бойлерния ключ:
Изображение
morfei1 - специалист
Мойто мнение, че този ключ трябва да издържа поне до 3500w или около 15a. Нищо, че бойлера може да е 2kw, па да си го пуснал на 1kw.

Ако искаш да престиш от ток с бойлера, не го изключвай, а се къпете зимно време след 22:00 и лятно време след 23:00. Ма на нощна не го оставяй за 3 часа, а за 8. Водата да я топли до толкова, че да ви стигне за останалите 16часа.
4799inpl64 - специалист
Аз лятото сьм с едни програмируеми китайки 16а,в таблото като бушони са.Имат 16 програми.През седмицата от 2 до 5 на нощтна,в събота и неделя и по един час следобяд.А това през ноща да бичи 8 часа няма как да стане-час ,час и нещо и релето му изключва.Усилваш ако искаш и това е.Зимата на котела-но не пипам релетата,на кюмур сьм.
morfei1 - специалист
Оставаш го да работи на нощна, а колко време нагревателна ще работи е друг въпрос.

Тема "Избор на бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: