• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Е това е от първите снимки - т.е. "първия режим" (^P-v) налягането се поддържа по линейна зависимост от дебита по ВОИ. Иконата на дисплея над средата на дясната му част.

Изображение

Очаквам втория режим да е вместо наклонена линия, успоредна на абцисната (хоризонталната) ос.
Абциси - дебит, ординати - налягане. Т.е. налягането = константа.
problemi - напреднал
И аз очаквах да е втория режим - константен, но уви, програмирали са ръчен режим на 1,4к оборота в минута:

https://imgur.com/8NzeXkm

За това и първите 2 дни почти нямаше шум докато беше студено, но от четвъртък като се затопли времето и хората са си намалили вентилите и хоп - отново силен шум и отново притваряне на крана. Този път обаче не стана същия трик и намаля температурата на парното, но пак е по-добре поне към момента.

Интересен факт е, че след като притворих крана и на другия щранг почна същото пукане при вентила - възможно ли е това да става като изстине стаята, вентилът се "отвори" за да пусне повече вода в радиатора а на среща няма достатъчно подаване (заради притворения вентил)? Това е само теория, все пак тези дни тракаше повече и от обикновеното при напълно отворен кран, така че вече и аз не знам какво да правя. Намерил съм 1-2 майстора - ще ги викам тях, но най-напред ще говоря с Бруната.

Въпросът ми е (не намерих в опътването на помпата): колко мимимум може да паднат оборотите (при положение, че сега са на 1,4к)?

Мерси предварително.
Последна промяна от problemi на нед фев 02, 2020 9:51 pm, променено общо 2 пъти.
нед фев 02, 2020 9:30 pmproblemi написа:
...
Мерси предварително.
Вай, горкото!!! Само се е кръстило.
Кой мерси предварително бе, да е.а Маа му?!
Не ти ли стана ясно, след толко писане?!
problemi - напреднал
нед фев 02, 2020 9:42 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Мерси предварително.
Вай, горкото!!! Само се е кръстило.
Кой мерси предварително бе, да е.а Маа му?!
Не ти ли стана ясно, след толко писане?!
Здравей,

Току-що прочетох в това опътване https://www.luckinslive.com/data/af0dc8 ... a36cf3.PDF че минимумът на помпата е 1400 оборота в минута, което е лошо защото наистина работи на минимум.

Е, явно с тази помпа няма да станат нещата...
нед фев 02, 2020 9:49 pmproblemi написа:

опътване..
Ше станат, когато се Упътиш.
problemi - напреднал
нед фев 02, 2020 9:59 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед фев 02, 2020 9:49 pmproblemi написа:

опътване..
Ше станат, когато се Упътиш.
Не, няма. Дори с константния режим пак каквото и ниво да й се зададе пак ще е над минималното т.е. прекалено силно. Единствено решение е в нашето мазе да сменим крана към тези 2 щранга и локално да се притваря. Но това няма да реши пукането.
kozl - майстор
И аз очаквах да е втория режим - константен, но уви, програмирали са ръчен режим на 1,4к оборота в минута:

https://imgur.com/8NzeXkm

За това и първите 2 дни почти нямаше шум докато беше студено, но от четвъртък като се затопли времето и хората са си намалили вентилите и хоп - отново силен шум и отново притваряне на крана. Този път обаче не стана същия трик и намаля температурата на парното, но пак е по-добре поне към момента.

Интересен факт е, че след като притворих крана и на другия щранг почна същото пукане при вентила - възможно ли е това да става като изстине стаята, вентилът се "отвори" за да пусне повече вода в радиатора а на среща няма достатъчно подаване (заради притворения вентил)? Това е само теория, все пак тези дни тракаше повече и от обикновеното при напълно отворен кран, така че вече и аз не знам какво да правя. Намерил съм 1-2 майстора - ще ги викам тях, но най-напред ще говоря с Бруната.

Въпросът ми е (не намерих в опътването на помпата): колко мимимум може да паднат оборотите (при положение, че сега са на 1,4к)?

Мерси предварително.
Прикачен файл:
WILO STRATOS 40_1-12_2.jpg
WILO STRATOS 40_1-12_2.jpg (81.23 KиБ) Видяна 1350 пъти

Това е минимума на помпата и съм го писал още на 8-ма страница тук
У нас вентили почити не въртим. Нагласени са на една позиция, като се затопли в стаите и вентилите спират потока през радиаторите. И като се затопли времето ако всички апартаменти са така ще намалее дебита във ВОИ и съответно при сегашния режим на помпата при вас ще се вдигне диференциалното налягане, защото сега сте в режим "тъпа помпа" без регулиране на дебита. Т.е. дебита се определя от броя на работещи радиатори. Колкото повече топли радиатори, толко по-малък дебит през помпата и по-високо диф.налягане.
Въпреки, че помпите станаха умни, то все пак имат минимум и максимум. А избора на помпата не се прави на минимума нали :wink:

Не съм сигурен, че пукането е от вентилите по радиаторите. Мога да предположа, че като си притворил крана на щранга си намалил дебита на този щранг и с това Т на връщащия клон започва да спада, а това води до термични деформации по стоманените тръби, които вероятно при контактните места на преминаването и връзките към радиаторите създават пукането.
problemi - напреднал
Здравейте колеги,

Последните седмици минаха в затишие като изключим това, че КЕВР ми върна веднъж жалбата за липса на подпис.

Преди няколко дни обаче, след като официално беше входирана от КЕВР и препратена към Топлофикация се обадих на последните и се разбрахме да сменят помпата. След неуспешен опит с друга неподходяща преди 2 дни, то днес най-накрая сложиха нова, пак Стратос, но този път Stratos 40/1-10.

Според техническите характеристики максималният дебит на час е 11.5 кубични метра, което е с 50% по-слабо от предишната помпа (22.6). При средно потребление на двата входа от около 7-8 смятам, че проблемът със сума не би трябвало да го има вече.

Ще тестваме няколко дни и ще видим какво ще стане.

https://wilo.com/au/en/Catalogue/Pump-F ... _1523.html

ПС. Що се отнася до тракането, то майстор каза, че е заради разширяването на тръбите и трябва да се пробие плочата около самия щранг, което ще отложим за лятото. Интересно ми е сега с по-слаба помпа дали още ще го има това тракане.

Тук е мястото да благодаря най-сърдечно на всички писали в темата за безкрайната помощ. Без вас и вашите изчисления нямаше да успея!!!
Да си призная- изобщо не съм смятал, а и не е имало нужда.
От вола "напрайхме" теле или под мухата...
Поредната тема е аааахаааа в зародиш. Тамън я споменах твойта и...
viewtopic.php?f=10&t=63721
Цъфти, стероида.
kozl - майстор
То разликата при вас м-у двете помпи е, че новата може да работи с мин.налягане 1 бар, за разлика от предишната, на която беше 2 бара.
То ако това налягане не създава свистене, дали пък Т навсякъде по радиаторите ще ви е удовлетворява :?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Шум в радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: