Най - вълнуващия въпрос зимно време.
veesskoo - напреднал
:prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
Последна промяна от veesskoo на нед фев 02, 2020 1:18 pm, променено общо 2 пъти.
При мен също се наблюдава подобна тенденция, но не съм пипал настройките от сезон 2018-2019. Просто времето се позатопли и го отдавам на това.
veesskoo - напреднал
нед фев 02, 2020 12:00 pmТрифон П.Трифонов написа:
При мен също се наблюдава подобна тенденция, но не съм пипал настройките от сезон 2018-2019. Просто времето се позатопли и го отдавам на това.
Купих си хубави пелети на които КПД-то е 5,1kWh/1kg може и от тях да е , но са клас А2 :) , защото чух , че Българските производители минавали съвсем малко границата между клас А1 и клас А2 и веднага изписват , че са клас А1 и съответно ги продават като клас А1 а пък КПД-то е 4,9кWh/1kg - малко са тези с по-високо / натъпкани с химии и лепила / :cool:
Когато имаш 6кW радиатори а имаш 5kWh/1kg пелети от къде да дойде тази топлина за тези радиатори а ? :?:
:partyman:
нед фев 02, 2020 12:28 pmveesskoo написа:
...
Когато имаш 6кW радиатори а имаш 5kWh/1kg пелети от къде да дойде тази топлина за тези радиатори а ? :?:
Ми...хахааааа....!!!
Имам 6 кила радиатори, 5 киловата от килограм пелети, ма ми трябат само 4 киловата. Ко прайми, А?! Времиту са стопли, Веси. Харча само 0.8 кг. на час и ей ти економията. Това е само пример.
Ясно ни й ко казваш, ама резултата не е само от "КПД" на пелети и фини настройки.
Съвкупност от фактори, както е модерно да са казва.
veesskoo - напреднал
нед фев 02, 2020 1:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Ми...хахааааа....!!!
Имам 6 кила радиатори, 5 киловата от килограм пелети, ма ми трябат само 4 киловата. Ко прайми, А?! Времиту са стопли, Веси. Харча само 0.8 кг. на час и ей ти економията. Това е само пример.
Ясно ни й ко казваш, ама резултата не е само от "КПД" на пелети и фини настройки.
Съвкупност от фактори, както е модерно да са казва.
:prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
silent - майстор
С настройките които имам в момента камината е с доста добра ефективност и икономичност ...обаче някаква жълтеникава гняс се появи по стъклото която след два дни горене -чистя я през ден няма сваляне ...трябва яко търкане..преди по стъклото полепваше само прах който изсмуквах даже с прахосмукачката и рядко се налагаше да чистя стъклото с мокър парцал което с едно минаване светваше като ново...сега е яко търкане по 10минути докато сваля този жълтеникаво черен налеп....Водата е 55гр.... Прага на започване на модулация по димните газове съм свалил на 130гр.... това ли е проблема за налепа....не се сещам за друго...което последно да съм пипал...
нед фев 02, 2020 11:06 amveesskoo написа:
:prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
Веси, изтрил си , но е прочетено. Не се срамувай от това, дето си писал- всеки е грешил. Пък може и вярно да е било.

silent, зимата е топла, "свалил" си настройките, преди я горяло като хората, сега отива към кадене. Непълно горене, "студена" горивна камера, те ти го резултата. Примиряваш се с търкането и се радваш на "ефективност".
morfei1 - специалист
Купих си хубави пелети на които КПД-то е 5,1kWh/1kg
Питаш ли ма мен с 28kw радиатори, а "КПД"-то на пелетите ми този сезон е сигурно под 4.7kwh/1кг. Не мога да се стопля в тая топла зима. Мани, мани в чудо се видях :?

Някой да знае къде продават пелети с "КПД" поне 15-20kwh? Където и да питам ми казват, че няма такива :roll:
Pafkata - напреднал
Здравейте от няколко дни единият ми радиатор "пука".С термоглава на данфос е.Свалял съм я,но пукането продължава.Някой има ли обяснение?
вт ное 20, 2018 10:10 amnelim написа:
пон ное 19, 2018 9:24 pmkamina.alba18kw написа:
Колеги днес в къщи е спирал няколко пъти за по няколко минути тока. След това на дисплея са светели най различни лампи. Сега се прибрах и изписва че е празен бункера . Изчистих грешката, но веднага след това светна червения гаечен ключ. Не иска да се махне, задържам бутона он оф, маха се за секунда и пак излиза.
Изписва ми грешка e108. Шнека изобшо не завърта. Пуска се вентилатор. Сега я изключих от шалтера и пакам за съвети.Камината е алба 18кв
 Код Е108: грешка в аварийния изключвател

ТОва не е ли датчика на вратата, затворена ли е добре?
Здравейте ,направи си сам, колеги.
Включвам се със своя опит не , за да да се правя на майстор, а за да съм полезен на някого, който има като моя проблем.
Аз имам пелетна печка Ecospar Minima 12kW. Тя е с водна риза и отоплявам малка къща с радиатори + 300 л. съд с топла вода. Сравнително съм доволен от работата на печката. Ползвам само скъпите "австрийски" пелети, които внася фирмата вносител и на печката. Всичко беше ОК докато не се изписа на дисплея Е108... Понеже живея в планината, в гора и не съм съвсем близо до голям град обслужващия майстор от фирмата /защото машината още е в гаранция/ е затруднен да идва. Поради това ми дава инструкции по телефона. Предполагам, че печките от същата марка, дори и по-мощни имат идентична структура. Та по въпроса за Е180. Първо трябва печката да се почисти основно от вътре. От горе , на капака има едно капаче, което когато се вдигне има друго капаче с няколко болта. Отвиват се и от долу има няколко отвора , които трябв се почистят /шомполират/ //аз съм си купил телена четка , кръгла с дълга дръжка//, След това цялата горивна камера е добре да се почисти идеално от всякакъв нагар и други остатъци /аз съм се въоръжил с шпакличка , малка телена четка и прахосмукачка за камина// прахосмукачката ми е евтина , но ми работи чудесно//. След като и това свършите се навеждате мноооого ниско и с помощта на фенерче виждате под леглото на пепелника, че има друго капаче с болтове. Трябва да се свали и то. Не е много удобно, защото моя винтоверт е по-голям и не успявам да го завра в дупката, а и накрайника ми идва малко под ъгъл, но и с това ще се справите. Когато свалите това капаче трябва с прахосмукачката да се почисти камерата зад него много добре. Прахосмукачката не е достатъчна, а е необходимо с ръка и някаква четка да се бръкне хубаво и са се свалят всички сажди. В същото време трябва да се демонтира и комина, който излиза от печката. При мен е стоманен гофриран хобот, който после влиза в комина за покрива. Та когато извадите и комина зад печката и там трябва да се почисти хубаво от събралите се сажди. След това се сглобява коминната система, завивате здраво капачето под пепелника и това от горе и готовоооо.... Печката започва да работи като луда...
Работи , да, но окло един месец. И отново Е 180. Свети , писка, дразни шнека не върти и не пали... Аиде пак майстора по телефона. От дясната страна на печката има един капак. Сваля се . Оглегда се добре какво има вътре. Почти на предналиния се вижда едно пеозрачно маркуче, което влиза в горивната камера. Добре е печката да се изключи от тока, защото там има и доста електронни неща и някакви жички. Та , виждате маркучето. Внимателно, с малко усилие, със завъртане и подръпване се вади. То влиза в една тръбичка, която надстърча от металната част на кожуха на горивната камера. след като го свалите взимате една тънка тел , около 0,5-1 мм., окло 15-20 см. и смело ръчкате в отвора. Това било свързано с някакъв вакуум и когато тази тръбичка гване нагар дава грешка в електрониката. Докато ръчкате, т.е. почиствате с телчицата може да видите как тя се появява вътре в горивната камера. Там има отворче, което също не знаех, че същетвува. След това сглобявате по обратния ред и готоооо... Печката работи като луда.
Много се надявам да съм бил полезен някому.
Какво да се прави. Викам Неволята, тя не идва и така...

Всичко хубаво на всички :)

П.П. Ако ми се случи и друго ще пиша. Да бъде топлина :)

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: