• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знаех, че Ахмаков се занимава и с пелети. Илия, ти помниш ли за какво спорим? Спорът тръгна след убеденото твърдение на шоп, че консумираната енергия от вентилатора на печката, както и енергията, консумирана от циркулационната помпа в ОИ се превръща на 100% в топлина, а не основно в механична енергия. Ти споделяш ли такова мнение?
Ahmakov - специалист
чет яну 23, 2020 1:58 pmalabalam написа:
Здравейте шматки!
...
Не съм коментирал основната тема, защото още не съм дорасал до вашето ниво на шматки...
А съм се включил в дискусията, когато глупостите които се пишат, са ми дошли в повече.
iliya_i - майстор
нед фев 02, 2020 5:20 pmLazarGanev написа:
Не знаех, че Ахмаков се занимава и с пелети. Илия, ти помниш ли за какво спорим? Спорът тръгна след убеденото твърдение на шоп, че консумираната енергия от вентилатора на печката, както и енергията, консумирана от циркулационната помпа в ОИ се превръща на 100% в топлина, а не основно в механична енергия. Ти споделяш ли такова мнение?
Абе честно, не знам какво точно спорим, ама сме почнали от 20 Вата вентилатор на 2 кВата духалка. Което си е някъде около 1%.
Бе то тоя процент си е нищо, в сравнение с всички други загуби де ги имаме - недобре уплътнена дограма, винаги може още изолация, пролуки под врати, необходимост от проветрение и вентилация и т.н.
:drinkers:

Сега, по въпроса за механичната енергия на помпата - тази енергия върти една течност в затворена система. И в края на краищата отива за преодоляване на силите на триене в системата - между течността и тръбите. Ако това триене го нямаше, то веднъж завъртяна от помпата, водата би се въртяла до безкрайност сама. Перепетуум мобиле от втори род :)
В края на краищата триенето предизвиква получаване на топлина :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Нямам повече въпроси.
gogo7777 - майстор
Аз имам.....към Илия.....Какво върти водата в система без помпа?
iliya_i - майстор
вт фев 04, 2020 10:14 amgogo7777 написа:
Разширението на водата в следствие на загряване. Ако системата е с еднаква температура на водата във всички точки, не се върти.

Гого, още ли се съмняваш, че нямам елементарни понятия от физика на флуидите? :?
Ahmakov - специалист
вт фев 04, 2020 1:14 pmiliya_i написа:
Разширението на водата в следствие на загряване. Ако системата е с еднаква температура на водата във всички точки, не се върти.
А водата загрява ли се, като се трие по стените при движение на самотек?
Кога температурата ще е еднаква във всички точки?
iliya_i - майстор
вт фев 04, 2020 1:30 pmAhmakov написа:
А водата загрява ли се, като се трие по стените при движение на самотек?
Теоретично - Да. Практически - не, поради излъчване на топлина през тръбите. Ако водата е по-студена от стаите - също се загрява от стайния въздух и стените.
вт фев 04, 2020 1:30 pmAhmakov написа:
Кога температурата ще е еднаква във всички точки?
Никога.

Други тъпи въпроси?
gogo7777 - майстор
вт фев 04, 2020 10:14 amgogo7777 написа:

Гого, още ли се съмняваш, че нямам елементарни понятия от физика на флуидите? :?
Водата не се разширява при нагряване.... :wink:
preslav - майстор
От развихрилия се спор разбрах, че не ми е нужно да ползвам котел с 30-40-50% КПД, достатъчно е да включа в системата на парното няколко помпи със съответната мощност и да ги ползвам като отплители със 100% КПД.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Обикновенна ел.печка срещу конвекторна печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: