• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте, имам следният проблем.
Искам да закупя стара къща която е в парцел със статут земеделска земя. Къщата е на повече от 100 г. и почти е паднала, идеята ми е да а съборя и да направя нова на неино място със същите очертания. В нотариалният акт пише. Земеделска зема с включени жилищна зграда и стопанска постройка в нея. В Кадастралната карта ги има и двете постройки. Брокерат пита архитекта на общината за къщата защо в кадастъра я има като едноетажна зграда като тя всъшност е на 2. И че искам да и правя тотален ремонт в същите граници. И той отговорил че, трябва да искам смяна на предназначение и да извадя ПУП иначе нищо не мога да правя защото парцела е земеделска земя, и едва ли тази къща и селскостопанска постройка седи там от 150 г, незаконо и когато някой иска да и направи ремонт вече не е, и трябва да се вадяд докоменти все едно в една поляна ще строя нова къща от нулата. Аз не искам да строя нещо ново къде не съществува. Ако някой може да ми даде някаква информация ще съм много благодарен.
muhala - майстор
Чел съм по форуми, че може да имаш до 10% от стопанските сгради за жилище.
След като я има къщата, имаш документ за нея какво те притеснява ?
nikolov333 - майстор
Не знам как стоят нещата, но по-принцип, тези сгради се водят "търпими"до като не се саморазрушат, но за да я правиш на ново ще си трябва ПУП или да вървиш по-пътя на колегата ти в тази тема.. viewtopic.php?f=47&t=63547
muhala - майстор
Няма ли вариант да се укрепи и да мине номера. Например 4,6,8 колони около къщата, пояси долу и горе към тавана, нов покрив и т.н. Тоест нова къща без да я събаряш.
nikolov333 - майстор
На старата основа нищо няма да стане..
milev5 - специалист
Питай за удостоверение за търпимост.Ако мине номера.След като извадиш документите действай.Произведено в България.
Чираче - майстор
Мисля, че щом имаш Нотариален акт с упоменатите сгради, и които са нанесени в кадастралната карта, можеш да правиш каквото си решиш. Документа за собственост е Нотариалния акт. Какво Удостоверение за търпимост, какъв ПУП, какви 5 лева. Всеки може да си прави каквито ремонти иска по къщата за нейното поддържане. Всичко останало е интерпретация от страна на държавните органи. НИКОЙ няма право да се разпорежда с твоята собственост без твое съгласие.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед фев 16, 2020 8:13 pmЧираче написа:
Мисля, че щом имаш Нотариален акт с упоменатите сгради, и които са нанесени в кадастралната карта, можеш да правиш каквото си решиш. Документа за собственост е Нотариалния акт. Какво Удостоверение за търпимост, какъв ПУП, какви 5 лева. Всеки може да си прави каквито ремонти иска по къщата за нейното поддържане. Всичко останало е интерпретация от страна на държавните органи. НИКОЙ няма право да се разпорежда с твоята собственост без твое съгласие.
Айде бе, сигурен ли си? Ти това прочете ли го:
чет фев 06, 2020 9:37 pmИвотодоров написа:
Къщата е на повече от 100 г. и почти е паднала, идеята ми е да а съборя и да направя нова на неино място със същите очертания.
Той нека да я събори, пък да видим дали ще му разрешат да построи нова!
Чираче - майстор
А защо трябва да иска разрешение? Цитирай ми член от ЗУТ?
LazarGanev - "Велик майстор"
За започване на строителство се изисква, както и съответните проекти! Не ми казвай, че не знаеш! :cool:
  • 1
  • 2

Тема "Стара къща в земеделска земя която я има в нотариаления акт и кадастъра закона ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: