Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Djack - специалист
Късно ли да наръся сега NPK и да фрезовам пак преди пролетта? И какви проценти и съотношения да взема, че гледам има доста видове!
Поздрави и благодаря предварително за отговора! :partyman:
preslav - майстор
чет фев 06, 2020 8:19 pmDjack написа:
Късно ли да наръся сега NPK и да фрезовам пак преди пролетта? И какви проценти и съотношения да взема, че гледам има доста видове!
Поздрави и благодаря предварително за отговора! :partyman:
Дори бих казал, че е рано за фрезоване, освен ако не гониш да хванеш сегашната влага. Иначе за NPK тор ползвам готови на Яра заради микроелементите и качеството.
Djack - специалист
Имам предвид, дали не е късно вече за тези комбинирани торове? Знам, че се хвърлят есента, защото са "бавни"! А хвърля ли тор, искам не искам, ще трябва да фрезовам, за да я заровя.
preslav - майстор
пет фев 07, 2020 8:15 amDjack написа:
Имам предвид, дали не е късно вече за тези комбинирани торове? Знам, че се хвърлят есента, защото са "бавни"! А хвърля ли тор, искам не искам, ще трябва да фрезовам, за да я заровя.
До сега винаги съм торил с Фосфор и Калий есента, а с Азот, Фосфор, Калий и микроелементи пролетта. Единственото, което знам е, че е безсмислено влагането на Азот есента защото ще "фиряса" до пролетта, останалото е да се спазват нормите на торене, които са написани на опаковките или лесно могат да се намерят в интернет. Естествено внасянето на торовете зависи и от онова, което ще "бучиш" в почвата, от състоянието на самата почва и т.н. сложни неща, с които се занимават агрономите - аз карам наред с минималните препоръчителни дози.
ky-kyy - майстор
Гледам в Кауфланд, има торфен субстракт Лактофол, на 3 кинта -10 литра. От няколко години го ползвам за разсада.
teon - специалист
...директно ли го ползваш, или го смесваш предварително с нещо друго...?
ky-kyy - майстор
вт фев 11, 2020 12:36 pmteon написа:
...директно ли го ползваш, или го смесваш предварително с нещо друго...?
Ми да ти кажа, не виждам смисъл да пълня цялата кофичка с Лактофол. До половината я пълня с пръст от къртичини, отгоре допълвам със субстракта и пускам семенцата. Ако поникнат всички прискубвам...Не зная дали е правилно, но при мен си тръгва добре разсада.

Правя кофички и с моя смес. Пресявам пръст от къртичини добре и я смесвам със стар оборски тор. После я пека на огъня, в едно ламаринено корито. След това я омесвам и с перлит. Пропорциите ми са, едно към гьотере :)
preslav - майстор
За семките отива съвсем малко почвена смес и не рискуваме да смесваме, после, при пикирането смесваме с почва от градината, но пак преобладаваща е почвената смес.
ky-kyy - майстор
Пикирам само пипера, всичко друго си го сея в кофички от кисело мляко и после го засаждам. Пускам по 3-4 семки в кофичката, което стръкче ми хареса, него оставям, другото го скубя. Сигурно, не е правилно, ама пък неправилно ми се получава добре :)
preslav - майстор
вт фев 11, 2020 4:47 pmky-kyy написа:
Пикирам само пипера, всичко друго си го сея в кофички от кисело мляко и после го засаждам. Пускам по 3-4 семки в кофичката, което стръкче ми хареса, него оставям, другото го скубя. Сигурно, не е правилно, ама пък неправилно ми се получава добре :)
Не е до правилно или неправилно, а до място, на което да се съберат всички кофички и до удобство да обслужваш всичкия разсад. Правил съм го и така и вака, няма разлика в качеството на разсада, ама директно в кофичките е по-голямо слугуване.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: