• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 27
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Tarkalan - специалист
Прикачен файл:
Screenshot_20200210_151424.jpg
Благодаря на всички включили се. Дори и тези, които бяха "леко" нападателни успяха да да помогнат като ми насочиха вниманието в различни посоки и ми вдигнаха мотивацията.

Сега започвам да се обяснявам в едно мнение какво и как направих и ще го постна по-късно тук.
PS: Естествено ми възникна и едно невинно въпросче за обсъждане относно причината. :?
Лек ден и още веднъж: Благодаря ви.
valentino76bs - майстор
пон фев 10, 2020 2:55 pmstedima написа:
здравейте на всички ,не се сдържах и се регистрирах заради тая тема
както каза "kozl" тръгни от ДТЗто с пробна лампа на всички фази спрямо земя (по добро и лесно тестване на ДТЗ няма),следващия момент може да е в някоя разклонителна кутия объркването земя и нула,но това в последствие ако в таблото всичко е наред с пробната лампа.Замерванията не са много и направо после във всеки контакт пак с пробната лампа - фаза спрямо земя,а тогава ако не изключи(задължително трябва да изключи ако всичко е ок) а в таблото всичко е наред ,някъде по магистралата нещо е разменено или неподвързано.

Пробната крушка е достатъчна и 15w-тока е около 65mA,предостатъчен за проверка на 30mA ДТЗ.
С пробна крушка не можеш да разбереш дали коректно работи тази защита.Точно тоя уред е за тази цел!
fbr - майстор
пон фев 10, 2020 6:04 pmvalentino76bs написа:

С пробна крушка не можеш да разбереш дали коректно работи тази защита.
Не го вълнува коректно ли работи защитата. Друга треска го тресе човека. Ти прочете ли дотук темата.
Hoвoceлckи - майстор
Приятелю valentino76bs, ако коректно протичащият ток през въпросната крушка, некоректно към "земя", не задейства защитата ... ако вместо през въпросната крушка протече през ... когото и да е "некоректно към земя" и Тя не сработи ... :?:
Tarkalan - специалист
Прикачен файл:
Screenshot_20200210_180813.jpg
пон фев 10, 2020 4:19 pmTarkalan написа:
Screenshot_20200210_151424.jpg

Благодаря на всички включили се. Дори и тези, които бяха "леко" нападателни успяха да да помогнат като ми насочиха вниманието в различни посоки и ми вдигнаха мотивацията.

Сега започвам да се обяснявам в едно мнение какво и как направих и ще го постна по-късно тук.
PS: Естествено ми възникна и едно невинно въпросче за обсъждане относно причината. :?
Лек ден и още веднъж: Благодаря ви.
Здравейте,
махнах всички (5бр) стари фасунги и един стар девятор в мазето, който бях решил да оставя по принцип защото ми харесва с ретро визията си.
Видим дефект открих в ключа(вижда се на снимката), но не смятам, че това е с отношение към проблема с утечката.
Другото, което направие е, че разкачих цялата "шинна система" за разделяне на PEN и сложих клема (на снимката), за да мога по-лесно да откачвам и закачвам земя, защитен, нула и мост с цел тестване.
После пробвах първо в контакта с пробната - фаза към защитен и ДТЗ сработи, после и в таблото - фаза от ДТЗ и нулева шина(ламБата свети), на фаза от ДТЗ и защитна шина(ДТЗ сработи).
Тоест всичко изглеждаше нормално и започнах проби с уредите.
Качвам резултатите на снимка.
Въпросът, който ми възникна е - има ли значение къде точно е свързано заземяването при разделянето на PEN - на шина N, на шина PE или на моста?( Вижте снимките - преди и сега).
Както тук, вчера някой отбеляза, явно работната нула и защитния не функционираха правилно.
Прикачен файл:
Screenshot_20200210_180927.jpg
Прикачен файл:
Screenshot_20200210_155211.jpg
Прикачен файл:
Screenshot_20200210_154749.jpg
Прикачен файл:
Screenshot_20200210_155432.jpg
Tarkalan - специалист
Още снимки:
Прикачен файл:
Screenshot_20200210_155630.jpg
Прикачен файл:
Screenshot_20200210_155310.jpg
Прикачен файл:
Screenshot_20200210_154921.jpg
Прикачен файл:
Screenshot_20200210_155041.jpg
Прикачен файл:
Screenshot_20200210_154838.jpg
Tarkalan - специалист
Извинявам се за разхвърляните, несъответстващи на хронологията снимки, но ми е трудно да се оправя с прикачването им под ред.

Прикачен файл

Screenshot_20200210_180813.jpg
iliya_i - майстор
На първоначалната сномка на таблото връзката PE-N е на винтове.
download/file.php?id=132179&mode=view
На втората снимка връзката е на заварка
download/file.php?id=132181&mode=view

На третата снимка тази шина е махната и е използваяна цяла шина
download/file.php?id=132206&mode=view

Защо замени заварката с винтове?
valentino76bs - майстор
пон фев 10, 2020 6:58 pmHoвoceлckи написа:
Приятелю valentino76bs, ако коректно протичащият ток през въпросната крушка, некоректно към "земя", не задейства защитата ... ако вместо през въпросната крушка протече през ... когото и да е "некоректно към земя" и Тя не сработи ... :?:
Абе друго имах аз предвид ама както и да е......
Защитата си е добре още от самото начало беше ясно!
drastar - специалист
Здравейте,

Първо не е ясна системата на заземяване - TNC, TNC-S, TNS или TT. Аз не можах да разбера, защо има два жълто зелени проводника в кутията където се разделя PEN.
Кой е PEN проводника ? Синият който е заедно с фазовите ? Нека автора да даде повече снимки. Понеже се каза нещо за маза, предполагам, че това табло което се прави сега, се намира в къща, какво е имало преди това ? Проводниците мисля са 10мм2, от къде идват те ? Има ли електромер ? Предпазител преди него ?

:partyman: :partyman: :partyman:
Последна промяна от drastar на пон фев 10, 2020 9:00 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 27

Тема "ДТЗ не изключва" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: