Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tundrata - напреднал
пет яну 24, 2020 5:00 pmmuhala написа:
пет яну 24, 2020 4:04 pmtundrata написа:
Някой може ли да ми покаже някакъв снимков материал как се подвързва Дтз при двупроводна инсталация.
Кратко и ясно. Разделяш си нулата (PEN проводника) на работна нула (N) и защитна нула (PE) и вече имаш трипроводна инсталация. От там нататък знаеш.
Благодаря точно и ясно.
nikolov333 - майстор
И разделянето е добре да е при най-голямото сечение на РЕN, от където можеш да го разклоняваш.. :idea:
tundrata - напреднал
пет яну 24, 2020 7:10 pmnikolov333 написа:
И разделянето е добре да е при най-голямото сечение на РЕN, от където можеш да го разклоняваш.. :idea:
Мерси още полезна информация
dpp - специалист
пет яну 24, 2020 7:18 pmtundrata написа:
пет яну 24, 2020 7:10 pmnikolov333 написа:
Мерси още полезна информация
Кое му е полезното, като е 100% ясно, че се прави в таблото!
То да е дискутирано веднъж-дваж... :?
Ако е преди него се пуска просто 3-ти проводник от общото табло, след таблото в апартамент/къща къде ще разделяш... :shock:
nikolov333 - майстор
Има всякакви случаи..включително разделяне в разпределителни кутии и монтирани ДТЗ-та направо в бойлера поради липса на трети проводник.. :!: :-D
kozl - майстор
Аз па направих експеримент с 2 дренажни помпи в сутерен дека се пълни с вода, като има сложих ДТЗ-та през нула и фаза. От нула вход в ДТЗ изведох ЖЗ проводник и края му, оголен без изолация потопих в шахтата с идеята ако има утечка през водата в шахтата да се задейства ДТЗ. Попмите са пластмасови и нямат ЖЗ проводник.
drekinov - напреднал
Снощи .. като част от 3-те седмици гледане на видеа в youtube на тест на RCD Type AC каквото се поставя масово в българия и тест с термостат (нещо като димер) на печка дето е 230 волта. RCD-то изключи при почти 300ma утечка вместо номиналните 30ma.
Естествено задълбах и се оказа че Type AC в някои части на европа вече са забранени, а в други по преценка на проектанта.
Слагат се защити Type A защото .. ами замислете се почти всичко е електроника.
защитите Type A улавят утечки от DC частта на веригата тоест имаш някакъв диод / ректифиер който дефектира и прави утечка към земята .. Type AC не го лови , Type A би трябвало да лови част.

Също така се оказа че имало Type F които са сравнително нови отново .. които улавят утечки в инверторната част на схемата тоест имаш мотор в пералня който е инверторен и той прави утечка обаче утечката не е 50/60hz ами може да е 1-1000hz от синусоидата и съответно type AC / A не го улавят.

Видео:
PDF на шнайдер с различните типове защити и какви утечки улавят: https://download.schneider-electric.com ... 406_GMA-US
18th edition UK: https://www.voltimum.co.uk/articles/rcd ... th-edition

Усещането ми като цяло е че ако не захранваш само бойлер или конвектор то защитата трябва да е минимум Type A .. тъй като в българия обаче токовите кръгове са смесени тоест имаш всякакви консуматори включително и перални, климатици, съдомиялни, сушилни и .т.н които са инверторни то най-правилно би било да се използва Type F обаче Type F не се намира в момента дори и при големите Legrand, Schneider, Hager и т.н. може би е въпрос на време а и предполагам технология докато една защита Type AC може да струва 40-50 лв на шнайдер то същата Type A-si струва 100+ .
Оказа се че АББ имат Type F защити: https://library.e.abb.com/public/25f710 ... 2B0201.pdf

Интересно ми е мнението на другите ? Явно от цялото табло дето правих преди 19 месеца единственото което е ОК са комбинираните дефектнотокови защити за бойлерите .. C20+rcd type AC :D всичко останало зе за кофата :)
sokolov.91 - майстор
Гледах някакво клипче, някакъв руснак как обзавежда апартаментно табло и слага УЗО демек ДТЗ и ДИФ автомат (така го нарича). Та каква е разликата между УЗО и ДИФ автомат?
nikolov333 - майстор
Диф-а е ДТЗ, комбиниран с предпазител..
sokolov.91 - майстор
пет фев 14, 2020 8:51 pmnikolov333 написа:
Диф-а е ДТЗ, комбиниран с предпазител..
Ами, защото тоя диф автомат в клипа беше на външен вид по-различен от ДТЗ. Беше с един голям палец отпред. А из българските сайтове съм виждал ДТЗ комбинирана с АП и си изглежда 1 към 1 с обикновена ДТЗ.

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: