Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
alexin - напреднал
Здравейте,
Преди две години с помощта на близък роднина (дядо) и тук там майстори построихме малка къща на груб строеж. Къщата вече е готова отвън и отвътре вече с майстори и сега се сетих да се притеснявам за това как е направена. Докато се рових из форума днес прочетох, че е допустимо една къща да няма СБ колони ако е изградена от тухли единички и е до два етажа.
Притеснява ме, че има няколко реда с тухли четворки в горната част на стената (виждат се на снимките всичко останало са единички) - имам ли основание за притеснения?
Прикачен файл:
0-02-05-4a23ae2f94ad719754e8c86df5381f2e91f203c4a422cc13f31e4acccb5f3095_full.0.jpg
Прикачен файл:
0-02-04-86271bb80f9b00a99d45bf54c883583d345195ea84348a7e2703d265c9d219fc_full.jpg
Прикачен файл:
0-02-05-47f2fae15d3301627e1ad905dfb9b3b507ba9ef2f829b0bb6e2dc7cbc7f6af8e_full.jpg
Къщата е вече готова и питането ми е дали трябва да се предприеме нещо в бъдеще или не е чак толкова сериозна грешка това.
Прикачен файл:
0-02-05-5049994aaa941f0e566b933539c0e39dac3cc8939d62078c5be878ade15f8c4b_c93dbc3b.jpg
Благодаря за коментарите предварително и извинете за калпаво зададения въпрос. :partyman:
Баш Майсторо - специалист
Не се притеснявай, екстра си е.
BLUEPUPIL - майстор
Ей за това съм за едноетажните къщи, без втора плоча, колкото и да ги объркваш работите къщата не пада.

Иначе спокойно, чак ако се появят пукнатини около прозорците и входната врата, тогава ще се наложи интервенция.
При положение обаче, че къщата е в опасен сеизмичен район е добре да се планират и изпълнят поне 2 бр. ст. бет. колони, външни, покрай стената с едностранни единични фундаменти и горе завършващи с къси конзоли подпъхнати под пояса.
alexin - напреднал
Те може и да се напукат някога, въпроса е че няма как да разбера - вътре има картон и вата, отвън има стиропор EPS ли беше модерната дума. И аз мисля, че нищо им няма, но не съм капацитет в строителството. За външните колони ще се позаинтересувам да питам когото трябва, защото ми предстои строеж на нова стая, тя и основавата е излята със стъпки за колони, които се виждат на последната снимка - маскирани като дървени саксии :D колко му е и в другия край на къщата да сложа още една колона, но там ще търся вече конструктор, архитект или каквото се търси - както му е реда. Другото, което ме смущава е, че не съм сигурен че в този пояс има арматурата или просто тухлите са замазани с бетон, този ден като се правеше не бях там. Благодаря и на двама ви за бързите отговори. :) :)
Баш Майсторо - специалист
съб фев 15, 2020 1:54 pmalexin написа:
Другото, което ме смущава е, че не съм сигурен че в този пояс има арматурата или просто тухлите са замазани с бетон, този ден като се правеше не бях там. Благодаря и на двама ви за бързите отговори. :) :)
Аз се съмнявам да няма арматура щото не са замазани, а е правен кофраж и трябва да има арматура вързана с бигли, то е бивало и поне в ъглите да има колони вързани с пояса пък и между отворите, но както каза Блу постройката е едноетажна и като гледам в ъглите е единичка застъпена, то ако има симптоми на мърдане ще разберете след време дори да има изолация и тогава може да предприемате мерки, надявам се че няма да ви се наложи. :drinkers:
шоп - майстор
съб фев 15, 2020 1:54 pmalexin написа:
Те може и да се напукат някога, въпроса е че няма как да разбера - вътре има картон и вата, отвън има стиропор EPS ли беше модерната дума.
Споко, ако има слягане и пукнатини ще го видите и по гипскартона и върху стиропора и мазилката.
Пожелавам никога да не го виждате.
Лошо ще е при вертикален трус :idea:

П.П. Лично аз ако трябва да спя под този покрив бих махнал циглите. Това са няколко тона излишен товар. Бих сложил метални керемиди.
addicted - специалист
Аз пък бих оставил циглите, къща е, не сайвант.
moimoimoi - майстор
как не знаеш дали има арматура в бетония пояс?
не знаеш ли какво е купувано като материали
пък и това не е работа за един ден-имам предвид да се направи кофража ,да се върже арматурата и да се залее с бетон.
тоя бетонен пояс само само в долната част на покрива ли е или обикаля цялата къща?
addicted - специалист
Как за един ден, даже до обяд е много за това поясче.

П. С. Зависи от бригадата де, или по скоро от бригадира.
moimoimoi - майстор
не четете господине " с помощта на близък роднина (дядо) и тук там майстори"
няма бригада, а кофража е от дъски,не от платна
няма как за половин ден 1-2 човека да купят дъски,желязо,да сковат кофража,да вържат желязото,за бетона незнам може и с бетонпомпа да са наливали.......па и бира е имало за пиене

Тема "Носещи стени на тухлена къща без колони - споделете мнения:)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: