Най - вълнуващия въпрос зимно време.
XpacTa - специалист
Здравейте,

Имам 200 литров емайлиран бойлер с две серпантини на Елдом. Едната е вързана към котле на твърдо гориво, а другата към термопомпа 16kw Samsung през трипътен вентил. Бойлера е от есента на 2015-та година. Някъде когато стана на четири години подмених анодната защита и малко след това двете серпантини една след друга се пробиха. За съжаление гаранцията му е 3 години (а сега май вече са с 5).

В момента се грее от електрическия нагревател и се чудя какво да предприема лятото - дали да сменям целия бойлер (неръждаемите са доооста скъпи) или един вариант, който ми предложиха - да сложа пластинчат топлообменник вода-вода и още една помпа и по този начин да грея водата в бойлера. Някой правил ли е подобно нещо? Идеята е, че би трябвало да е по-евтино от нов бойлер, а пък след някоя и друга година, когато вземе че се пробие и корпуса на бойлера ще мога да взема по-евтин, без серпантини.
шоп - майстор
Ако водата е с висока твърдост за 1 год ще задръстиш топлообменника, ориентирай се към кожухотръбен ТО вместо към пластинчат.
Jacomo - специалист
Виждам, че си от София - тук всичко различно от неръждавейка е компромис.
XpacTa - специалист
Аз пък бях останал с впечатлението, че водата в София е мека...

@Jacomo - да разбирам ли, че ме съветваш да взема неръждаем бойлер, или просто казваш топлообменника да е неръждаем?

Като цяло ми е интересно дали въобще подобно упражнение ви изглежда смислено - например дали няма да е твърде неефективно в сравнение със серпантина. За съжаление нямам никаква представа каква е била "мощността" на серпантините. Сега като ровя по интернет намирам някакви противоречиви информации за това каква е площта им - 0,54 до 0,86. Тоест избора на евентуален външен топлообменник ще е малко изстрел в мрака.
Сметна ли общата цена- топлообменник, помпа, контролер и малко тръби, и фитинги?
Термопомпата или котлето смяташ да ползваш?
С ТП, проблеми с варовик няма да има. Въпроса е дали е оправдано да похарчиш немалко пари.
Jacomo - специалист
пон фев 17, 2020 5:06 pmXpacTa написа:
Аз пък бях останал с впечатлението, че водата в София е мека...

@Jacomo - да разбирам ли, че ме съветваш да взема неръждаем бойлер, или просто казваш топлообменника да е неръждаем?

Като цяло ми е интересно дали въобще подобно упражнение ви изглежда смислено - например дали няма да е твърде неефективно в сравнение със серпантина. За съжаление нямам никаква представа каква е била "мощността" на серпантините. Сега като ровя по интернет намирам някакви противоречиви информации за това каква е площта им - 0,54 до 0,86. Тоест избора на евентуален външен топлообменник ще е малко изстрел в мрака.
В София водата е мека, но пък е агресивна към метала, т.е. няма смисъл да правиш упражнението, след като бойлерът ти не е неръждавейка. Вземай нов неръждаем и не се занимавай.
Последна промяна от Jacomo на вт фев 18, 2020 9:41 am, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
Варовик се отделя при температури над 60 градуса...
Ако водата се грее до тази температура проблеми няма да има. У дома (а предполагам и навсякъде, където има БГВ) абонатната е настроена на 55 градуса.
В Козлодуй водата е много твърда.
speka_rs - майстор
А не можеш ли на фланеца където трябва да е нагревателя да сложиш две нови медни или хромникелови серпентини ?
XpacTa - специалист
По ред на въпросите - не, не съм смятал, защото не знам какъв топлообменник да взема. Сега се опитах да намеря като препоръчаните от Шоп и ми излязоха само разни за басейни по 600 и нагоре лева, което би обезсмислило цялото упражнение.

Помпа мислех да е с подобен дебит на тази в термопомпата.

Идеята е да се грее от термопомпата - тя може да да грее до 50 градуса.

За нови серпантини - бойлера е ето такъв. Досега не съм го отварял, нямам представа колко е голям фланеца, но за топлене с термопомпа си трябва голяма серпантина. Даже сегашните са малки, но беше купуван преди да решим да се топлим с ТП.
Изображение
radius - майстор
вт фев 18, 2020 8:16 amtorbalan написа:
Варовик се отделя при температури над 60 градуса...
Тая заблуда, често се пише във форума. Щом е така аз питам:
1. Защо в тоалетното ми казанче всичко е покрито със слой варовик?
2. Защо по иноксовата гофра с която правих опити с макс. температура 30С, се отложи варовик?
3. Защо има селски чешми в района с по 5 см стени от варовик в коритото вътре?

Тема "Пластинчат топлообменник вместо серпeнтина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: