Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
alexin - напреднал
съб фев 15, 2020 6:37 pmшоп написа:
П.П. Лично аз ако трябва да спя под този покрив бих махнал циглите. Това са няколко тона излишен товар. Бих сложил метални керемиди.
Какво имаш впредвид при земетресение или по принцип. Познавам хора, които живеят в къщи без колони и с плочи отгоре на един, на два, а и на три етажа от незнам колко години насам и на никой не му е паднала къщата на главата. Не се обиждам - ценя отделеното време за всеки един отговор :) просто питам за всеки случай.
шоп - майстор
Тук не говорим за къщи с носещи стени от единична плътна тухла. Там майсторите като са зидали са знаели какво правят. При тези къщи и преградните стени са от плътни единички и са носещи с дебелина около 30 см.

При Вас обаче не е така. Преградните стени са 12-15 см, не са носещи и не участват в разпределянето на тежеста и уякчаването на конструкцията.
Четворките също не са носещи и имате няколко опасни места между прозорците и вратата, където при вертикален трус тухлите ще се "схрускат" от тежеста на стоманобетонният трегер, покривната к-я, тежеста на керемидите и евентуален сняг.

От снимките виждам и друго. Старата тухлена стена от зад ( от към блоковете ) е от стара постройка, събаряно е, а вие сте я използвали. Колкото и да сте се старали на зъб да зидате ново към старо не можете да постигнете якоста на зидарска сглобка при зидане ред по ред на ъглови връзки и връзки на външна стена с преградна.

Затова предложих тоновете керемиди, които сте накачили да ги замените с метални керемиди.
BLUEPUPIL - майстор
Няма нищо лошо в зиданите конструкции, просто трябва да се спазват някой правила:
1..Ширината на зидарията без колони е решаваща и за сеизмични райони с по-високо ускорение и едноетажни сгради без горна плача е мин 38см за малки сгради без вътрешни стени и 38см за вътрешните стени и 25см за външните при по-голямо ЗП.
2..Пояса(армиран) макар и 10см висок над зидарията е задължителен.
3..Връзката на дървените греди към пояса е традиционно подценявана у нас.
4..Най-слаби места са отворите за врати и прозорци. Укрепването им става по два начина. С уширена зидария- контрафорси плюс щурц, които стъпва на зидарията мин. 50см или със ст. бет. колонки и гредички обрамчващи отвора.
нед фев 16, 2020 11:29 amalexin написа:
Познавам хора, които живеят в къщи без колони и с плочи отгоре на един, на два, а и на три етажа от незнам колко години насам и на никой не му е паднала къщата на главата.

https://projects.seattletimes.com/2015/ ... ke-damage/

Някой ме беше питал, как се привързва каменната зидария в основите при ъглите и „Т“ образните пресичания?

https://www.youtube.com/watch?v=R43hhIqAnK4
alexin - напреднал
Аз че пак ще благодаря за изчерпателните отговори ще благодаря, макар и да става банално. Статията за щети при земетресенията и подсилването на старите тухлени сгради ще я прочета по-подробно. Само не разбрах според вас къщата не е особено безопасна за живеене при един силен снеговалеж примерно с годините или при земетресение. Това че си има кусури е така, също е вярно че имаше стара къща от 40 и някоя година, само предната стена дефекто е "нова" (отчитам четворките като конструктивна грешка, аз и за това пуснах темата) и къщата си стоеше безстопанствена поне 20 години и и беше паднал тавана, което е нормално, да не говорим че имаше поникнал и огромен див кестен на полвин метър от нея. А и между хола голямото помещение, което се вижда посредата има голяма метална релса , като идеята беше че усилва конструкцията и "замества" стена и се сетих че пояса е армиран, защото носих останалите арматури на село. Ако разбера че е наложително бих сменил керемидите все пак не живея върху тях.
alexin - напреднал
Настоичиво питам дали според вас е неустойчива по принцип или по време на земетресение или след него, защото виждате блока зад къщата, наддали ще искаме да сме тук пък ако ще 100 земетръсни шайби да има и цялата да е от бетон. :) Разбрах че не се прави така, разбрах норматива за ширина на зида, да е изпълнена само от плътни тухли, оцених предложението за метални керемиди и го имам впредвид. Чета активно за външни колони, само не ми е ясно как ще се подпъхнат под пояса, но не е и моя работа да знам как просто трябва да намеря някой, които знае и все пак си мисля че няма нужда, още повече че ще са само отпред мога да сложа понеже зад къщата е двор на блока. Никой не каза нищо за металната греда която минава през средата на хола и е бетонирана в двете стени дали реално върши работа. Знам че без пари не се дава акъл, но нали за това е и форум, а и на мен освен че ми е къща ми е и интересно. Не съм седнал да се притеснявам, че ще ми падне имота на главата. Дядо лека му пръст ни построи дом, беше много успял и кадърен машинен инженер просто обичаше понякога да претупва нещата в строителството и няма как да не съм му благодарен.
BLUEPUPIL - майстор
вт фев 18, 2020 9:40 pmalexin написа:
Никой не каза нищо за металната греда която минава през средата на хола и е бетонирана в двете стени дали реално върши работа. Знам че без пари не се дава акъл, но нали за това е и форум, а и на мен освен че ми е къща ми е и интересно.
1..Къде точно е тази ст. греда, каква е (двойно „Т“, „П“, размери), каква е армировката около мястото на вбетонирането?
2..Аз пари за дребни съвети не съм вземал от никого в този форум.
3..Строителството като цяло е много интересно, пък било и само заради това че парите са с много цифри.
4..Начертай една схема с размери, да видим колко приблизително е натоварването върху критичният участък между прозорците и вратата, изпълнен в последните редове от кухи тънкостенни тухли.
schuldiner - майстор
ср фев 19, 2020 1:10 pmBLUEPUPIL написа:

4..Начертай една схема с размери, да видим колко приблизително е натоварването върху критичният участък между прозорците и вратата, изпълнен в последните редове от кухи тънкостенни тухли.

https://www.google.bg/url?sa=i&url=http ... AdAAAAABA1

Изчисленията разбира се че са важни, но не винаги е възможно да са точни. В подобна статия за Крайстчърч бях чел, че хората/инженерите смятали, тествали многократно всякакви системи, ама накрая като трябвало да усилят стара сграда, архитектурен паметник, че и леко пострадала от предишни трусове... решили да налепят тези полимерни ленти, пък каквото ще да става. Взело, че се получило - не е чак магия, ама по-добре от нищо и е съвсем прилично като вариант за изпълнение - и технически, и ценово и естетически /остава под мазилката/.
BLUEPUPIL - майстор
Първото изречение от линка е:
Many of the existing unreinforced masonry buildings are seismically vulnerable and require retrofitting.
Много от.... са сеизмично уязвими и изискват ретрофит.
За БГ всичко което е с носещи стени и е проектирано преди 87 година има нужда от доизпипване с-щу земетръс.
moimoimoi - майстор
аз не разбрах на задната стена има ли бетонов пояс или има само на новата стена?
sokolov.91 - майстор
Добре де, нашата къща е на 2 етажа + подпокривно (таван) основите са 70см вкопан в земята камък 50см дебел + 90см над земята. Мазетата са половината под земята другата половина над земята. Върху камъка има отлят трегер 40см и после първа плоча 10см дебела. После има първи етаж 2.6м само от тухли 4ки. Вътрешните преградни стени пак с 4ки. Без цял трегер накрая и без колони. Само по 2 оградни циментови колеца за ограда над прозорците. После втора плоча пак 10см. После втори етаж идентичен на първия и трета плоча. Накрая покрив 4 скатен с керемиди.
Къщата е 70та година. Много ли е опасна?
До сега няма никъде пукнато и сцепено...

Тема "Носещи стени на тухлена къща без колони - споделете мнения:)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: