• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср фев 19, 2020 3:28 pmradius написа:
Еми слушай тия по магазините и после ела се оплачи как не стигала ТП да те стопли , пък била 15кВ и сметките 400+лв
Ето, затова пиша тук, за да прочета и вашите мнения. Според теб каква тогава трябва да е дограмата и колко дебела изолацията, като разбира се надявам се конфигурацията да не предполага изплащане след 120 години :)
speka_rs - майстор
ср фев 19, 2020 2:48 pmStrG8611 написа:

Може би там ми е грешката, че не споменах района. Става въпрос за 10 км от Пловдив, поради което смятам, че тройният стъклопакет е някак си ненужен или по-скоро необосновано скъп за климатичния район, но може и да греша разбира се. Относно изолацията, не знам каква е тая каменна вата 25 или 30 см като най-дебелата е 20 см и като съм правел запитване за цена и ме гледат все едно къщата ми е в Лапландия.
Тройния стъклопакет е със 20-30 лв по скъп на м2 от двойния. Така че питай си за троен, щом ще даваш една гора други пари за другите неща.
За ватата както писаха другите не е задължително да е един пласт от 30 см, а няколко на кръст от 10см .

п.с. И виж да пишеш на nelina_london да погледнеш те какво са направили не вярвам да откаже.
radius - майстор
44-48мм троен пакет, 10-15 см ЕПС, 20-30см вата на покрива, всички термомостове да се избегнат ( доколкото е възможно, разбира се).
На пода 8см XPS.
preslav - майстор
ср фев 19, 2020 9:22 amVLADO66 написа:
Аз бих предложил да се помисли за инвестиране на част от бюджета за отопление в допълнителна изолация и по-качествена дограма с троен стъклопакет и използване на VRF система с подови вътрешни тела за останалата част от парите.Изолацията при всички положения ще си избие парите ако къщата стане нискоенергийна или пасивна донякъде.
Не бях чувал за VRF, ама бързо се ориентирах - звучи примамливо, особено когато е с подови вътрешни тела, кофти са само два момента (поне така пишат) голямото количество фреон, който е потенциална опасност при изтичане и лично на мен не ми харесва едно външно тяло за всичкото циганин, патне ли външното тяло и всички дзиндзикат. Не съм гледал цени, може би излиза по-евтино от отделни климатици, но когато строиш къща за себе си, а не за продажба, се стремиш да намериш най-доброто, а не най-евтиното.
Другото вече беше казано, какъв двоен стъклопакет при наличието на троен, какви 5 санта на пода при възможността да се заложат 2-3-4 пъти повече, какви инфрарозови печки като многократно е дискутирана ефективността им?
torbalan - Дървен философ
вт фев 18, 2020 9:47 pmiliya_i написа:
Разрешиха ли подземното складиране на пропан-бутан? И има ли в България автоцистерни за метан?
Във врачанския балкан имаме служебна вила, която се топли на метан. Бутилките обаче са на поляната до вилата.
вт фев 18, 2020 10:48 pmStrG8611 написа:
....
Единственото, което ме спира за термопомпата е голямата първоначална инвестиция - около 30 хил лв. Интересно ми е какви биха били ориентировъчните сметки за ток всеки месец.
Докато бях на ТП най-голямата ми сметка беше около 500. Това е само един месец в годината...
kalin72 - майстор
Хубаво де, като гледам, специалисти много тук, да попитам дали грешката ми е голяма, или може да се преглътне с повече вино и пържоли :))
Къща с вътрешна изолация по стените - вата 8-10 см. Таван изолиран с вата 10 см.
Много, ама много ми се иска да направя и външна такава - 8-10 см вата или стиропор, но ме спира цената - 9-10К лева.
Коридора ми е най-студеното място, щото е ламинат над мозайка :) Та, ще го постеля с корк. И прозорците на втория етаж не са обърнати, оттам духа слабо.
И много, ама много искам да ме убедите, че си заслужава да хвърля тези пари за доброто на поколенията след мен :)
Щото аз както и да го смятам, изплащането ще е след 15 и нагоре години.
radius - майстор
С вътрешната изолация по-трудно ще избегнеш термомостовете където вътр. стени се допират до външните. Освен, ако не изолираш и вътрешните с 10см вата :)
шоп - майстор
ср фев 19, 2020 4:18 pmkalin72 написа:

15 години минават като един миг!
Ти смяташ възвращаемостта при сегашни цени на енергоносителите, обаче сам знаеш, че всяка зима топлото става по-скъпо. Ще става много скъпо и реално много хора ще мръзнат.
Току виж сметката станала друга.

Друго: народа къта кеш, но някой не са били родени при хиперинфлацията и деноминацията 1000 към 1 :idea:
Лев, евро, злато, лихви, банкни... не желая да изпадам в подробности ( мога да пиша много), за мен една от добрите инвестиции е земя, образование и инвестиция в енергоспестяване + възобновяеми източници.
kalin72 - майстор
На някои вътрешни стени има изолация, определено къщата е топла, въпреки местоположението й.
Това си мислех, изолация - прекрасно, ама много пари. Вероятно само ще поизкърпя мазилката отвън, и ще я боядисам :)
preslav - майстор
ср фев 19, 2020 4:18 pmkalin72 написа:
Хубаво де, като гледам, специалисти много тук, да попитам дали грешката ми е голяма, или може да се преглътне с повече вино и пържоли :))
Къща с вътрешна изолация по стените - вата 8-10 см. Таван изолиран с вата 10 см.
Много, ама много ми се иска да направя и външна такава - 8-10 см вата или стиропор, но ме спира цената - 9-10К лева.
Коридора ми е най-студеното място, щото е ламинат над мозайка :) Та, ще го постеля с корк. И прозорците на втория етаж не са обърнати, оттам духа слабо.
И много, ама много искам да ме убедите, че си заслужава да хвърля тези пари за доброто на поколенията след мен :)
Просто е, като гледам се топлиш на парно, по-добре е да ползваш стените като акумулатори, ако беше на климатици щях да ти препоръчам твоя вариант. По принцип външната топлоизолация не само пести енергия, по-важното е, че предпазва самата сграда от атмосферните влияния - изборът е твой.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Отопление цена-качество" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: