Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
itilien - специалист
[/quote]
Правиш шахта с водомер на нивото на селския водопровод. В шахтата всичко, както си му е по реда, кран, водомер, възвратен клапан и тръба опъваш до къщата. В къщата слагаш хидрофора и това е. Пълниш тръбата от къщата до шахтата с вода и включваш в контакта. Всичко е законно и нищо не влиза в селския водопровод. Виж, ако денивелацията е повече от 7.60 метра, ще трябва и помпата да слезе в шахтата.
[/quote]

А когато спре водата и водопроводът се напълни с въздух? Тогава ще изсмуча водата в тръбата до възрватния клапан и после няма да има кой да я напълни.
fbr - майстор
Като дойде водата пак ще я напълниш. Проблем ли е, да имаш една туба вода за аварийни ситуации. Ако няма проблем помпата да е в шахтата, задачата се опростява значително, т.к. хидрофора си има пресостат за ниско налягане, няма нужда да се пълни тръбата и т.н.
itilien - специалист
Да, опростява се, но не толкова заради положението на помпата, колкото заради липсата на водосъдържател. Ако изобщо е позволено да се смуче от водопровода де. Допълването с вода не е толкова проблем, по-скоро ще е проблем, че няма да има как да разбера кога е дошла водата. Но шахта така или иначе трябва да се прави и не знам как става номера, защото това е някакъв строеж на чужд терен. Ако помпата е в шахтата, единствения проблем е да не би някоя сутрин да осъмна без нея :)
fbr - майстор
ср фев 19, 2020 5:57 pmitilien написа:
Ако изобщо е позволено да се смуче от водопровода де.
Не се кахъри по този въпрос. Приеми го за разрешено. На доста места е широко разпространено. Даже и се продават бустер помпи, за места с непостоянно налягане във водопровода. Ще я заключиш по подходящ начин шахтата.
itilien - специалист
Ами строежа на шахта на общински терен дали не е проблематичен? Ако не е, то единствения сериозен кусур на тая система ще е, че като спре тока, вода йок. Или ако откраднат помпата, че катинарите не са много сериозна защита :)
nikolov333 - майстор
Ти първо виж дали изобщо има собственик този водопровод, че има страшни аномалии останали от едно време. Аз например купих парцел във вилна зона в който ВиК отговарят, че нямат съществуващ водопровод, а всички комшии си имат водомери и плащат на ВиК.. Абсурда е че са закачени , към някакъв незнаен и неактуван клон на етернитов водопровод, който някога е захранвал едно езеро в градския парк и си стои с неустановена собственост. Оказва се, че в тази ситуация имам три опции.. Да се включа в шахтата на някой комшия преди водомера му с негово нотариално заверено съгласие, да намеря съществуваща тръба, която минава през парцела ми към някой комшия или да открия съществуващ в парцела водомер.. Абее мани. Намерих един водомер в затрупана от времето зидана вод.шахта в парцела от бай Тошово време.. и само ми монтираха нова шахта и водомер на 2 м.в границата имота, за които сам си платих..
fbr - майстор
Водата по-често спира сравнено с тока, така че едва ли е сериозен мотив, а за шахта на улицата ще трябва да се пита в общината. Няма ли как да е на нивото на водопровода , но да е вътре в имота.
шоп - майстор
Има ли съседи със сондажи? На колко метра под земята е водоносния слой?

Един сондаж би решил проблема и би те отървал от монопола.
itilien - специалист
Надявам се, че има собственик водопровода, защото все пак излиза от резервоара на селото и по него се снабдява ако не цялото село, то поне някаква сериозна част от него. Пък селото е големичко.

Относно честотата на спиране на водата и тока - много зависи от селото. Примерно в селото, от което съм родом, лятно време още като се зададе гръмотевична буря и спират тока докато не отмине. В това село обаче ми казаха, че рядко спирал тока. Един бензинов генератор може да е решение на проблема.

Дали може да се стигне с тръба на нивото на основния водопровод до парцела - предполагам, че може, ама ако основния е на метър и нещо под земята, пък парцела е на метър и половина нагоре, ще се получи доста дълбокичък канал и съответно шахта.

За сондаж - нямам представа къде е водоносния слой, но селото е на баири и това е на върха на хълма, гори няма по него, та ме съмнява да има плитко вода, ако изобщо има някаква. Доста по-надолу по улицата съм виждал един кладенец, ама не знам никакви детайли за него. Но честно казано на сондаж не бих разчитал. Няма гаранция, че в някой бъдещ ден водата няма да изчезне. Не се знае и колко чиста вода би излязла, при положение че може наоколо някой да я замърси със септична яма.
zz_stefanov - майстор
Ако е на ВиК, то за водоснабдяване си трябва проект и преди това мисля че както при енергото проучване от страна на оператора за възможност за водоснабдяване. И за двете се плаща, помисли дали можеш да поемеш този разход (поне за проучването), преди да си купил имота. Обаче понеже не си му още собственик трябва да се отиде със стария собственик. Цените не са твърди по места.
Да не се учудиш, че цялото мероприятие ще ти излезе между 5-7000 лева.

Тема "Водоснабдяване на парцел, разположена над нивото на селския резервоар" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: