• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
Допада ми мнението на автора на темата за EPS-са.
И специално за radius:
Къщата освен отвътре може да се запали и отвън, от горящите съседи. Затова стоманеният покрив с ламарина и вентилируемата фасада от вата и LT ламарина са ненадминати.
Чираче - майстор
чет фев 20, 2020 6:38 pmBLUEPUPIL написа:

И специално за radius:
Къщата освен отвътре може да се запали и отвън, от горящите съседи. Затова стоманеният покрив с ламарина и вентилируемата фасада от вата и LT ламарина са ненадминати.
За закръглението, или за половин диаметъра :lol: т.е. за radius
Ако сега започвах строеж, отново бих я направил с метална конструкция. Но, вместо скъпите и горими термопанели бих заложил на поцинкована L-T ламарина като носеща конструкция, и изолация с каменна вата. Външна фасада може да се направи по много начини, и въобще да не личи какво е вътре.
radius - майстор
Айдеее, железарите полазиха темата. Бас държа, че чирачето (който не се поддава на провокации) е с гащи от лт ламарина. :lol: :lol:
М/у другото радиус не идва от там, откъдето си мислите :razz:
savagebs - специалист
Цената ако ти строи фирма е пакет от доста неща изкоп+труд+материали+пари за доставка на материалите
ако сте с бригада там цената е около 40лв за квадрат конструктивно застроена площ,това поне за Бургас. Само че там механизация, логистика, кофраж , "фирата на материала " е от вас та накрая може и да е сравнително малка разликата с фирмената цена.
Аз бях взел доста оферти, проведох доста срещи и това в което ми обясниха е че моя строеж би бил твърде скъп и нерентабилен с този му утежнен конструктивен проект.Е намерих подходящите строители, увеличих още желязото и класът на бетона, класът на останалите материали.Надявам се скоро да завърша строежа.
V1978 - специалист
Радвам се, че дискусията се оживи, но:
Колеги, моля да приключим темата за изолацията, за да не разводняваме основната тема.
В заключение и за успокоение на тези, които се притесняват да не умра от студ, моля четете по-нагоре:
В идейния проект съм заложил по-дебели външни стени (по-точно тухла и половина или 375мм). Сметнах грубо, че оскъпяването ще е приблизително колкото изолацията с EPS или нещо подобно (1м2 половин тухла зид = 16 бр. тухли +10лв за работа = 25лв/м2 по цени от днес). Токлова (че и повече) струва "сертифициран" циг@нин да ти налепи изолация по фасадата. Разбира се, този вариант си има и минуси (яде няколко квадрата площ, тежко е) но е вариант, който аз предпочитам.
Всеки вариант си има своите + и -, както всичко в живота. Това не е основният проблем.
Нека да пишем за по-важните неща, особено в контекста с промените в ЗУТ.
nikolov333 - майстор
В контекста на промените в ЗУТ изолацията не влиза в застроената площ, поне според разговор с моя архитект от днес.. та ако като мене стреляш на 100-те м2, си е важен момент..
V1978 - специалист
Относно грубия строеж - аз дори предпочитам да го изпълни фирма, стига оскъпяването да не е фрапиращо.
Мога да пусна тук едни бакалски сметки, ако може някой да прегледа дали са реалистични към днешна дата, но не знам дали е уместно, защото е само идеен проект (изработен от мен :) ).
Както вече споменах, най-много ме вълнува доколко е законово възможно човек сам/с приятели да си направи довършителните работи, защото ако не може - това автоматично означава още едни 40-50 000лв. Това вече е сериозен фактор за мен, който може да ме откаже от строежа изобщо.
nikolov333 - майстор
Разликите ще са минимум *2 или 3..
шоп - майстор
Руснаците масово строят от вътре 25 см тухла или газобетон + 10 см стиропор + 12 см външна тухла с фугирана зидария.

Така имаме и фасада и изолация.

П.П. за феновете на естественото и негормото стиропора може да се замени с 10 см каменна вата.
nikolov333 - майстор
При тях се определя и от климата.. При нас 25+10ЕПС е достатъчен в зависимост от надморската височина и района.. Аз мисля за изолация отвън с мултипор..
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Строеж на къща от нулата - актуални въпроси/отговори/цени за 2020г." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: