Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Всички нови абонатни, които съм срещал в Спофия са с пластинчати топлообменници.
Софийската вода е мека в сравнение с обема на водата в България, защото на мен ми беше необходима още по-мека, която си вземах от планински потоци на Витоша. Според хим.индикатор за аквариумни цели, водата от софийския водопровод в нашия квартал е 7-8 немски градуса, въпреки, че по тази карта е 0-4 немски градуса.
чет фев 20, 2020 12:39 pmkozl написа:
Козлин, остави топлообменниците на спецовете, ами кажи за развъждането на сомчета Коридорас и всички Трихогастери! Цихлидите са висш пилотаж, да ги оставим за момента!
Преди това, Модератора да сложи червена точка.
Не разбрах зависимостта между мекотата на софийска вода и твоите аквариумни нужди.
kozl - майстор
Колкото е по-мека водата, толкова повече може да разтвори. Твърдата вода пък може да отлага.
Нуждите за мека вода бяха за развъждане на неонки.
М-у другото в общежитеие работещите се оплакаха от сърбежи и кожни обриви след къпане. Направени бяха анализи на водата от водоизточника до банята. Във водата за баня се откри наднормено количество Mn. Обаче във водоизточника (кладенец) нямаше такова, но пък в твърдата вода основно сулфатни съединения. От водоизточника водата с помпа до високоразположен бетонов резервоар, наскоро хидроизолиран. Първото съмнение беше в хидроизолацията но манган в резервоара нямаше. Мангана се появяваше в банята, т.е във водопровода на сградата, съвсем прясно ремонтиран с поДцинковани тръби. Взехме вода от кладенеца и отрязах 4 парчета поцинкована тръба която потопих във водата от кладенеца. След престой > 24 часа пробата показа завишени норма на Mn. Демек в поДцинковането има не само Zn :wink:
Последва нов ремонт с подмяна на поДцинкованите тръби с PE до сградата и с РР в сградата.
:? се тва ко има общо с меката вода, като там водата беше ако твърда, но вероятно състава на разтвореното е от значение :roll:
То за тва нещо четох, че гаранцията на неръждаемите бойлери не важи за някои територии от страната :shock:
LazarGanev - "Велик майстор"
пет фев 21, 2020 7:33 amkozl написа:
Мангана се появяваше в банята, т.е във водопровода на сградата, съвсем прясно ремонтиран с поДцинковани тръби.
Какъв е тоя пресен ремонт на водопровода с монтаж на поцинковани тръби? Кой плаща за такова нещо?
kozl - майстор
Трудно ми е да преценя кой плаща при бартерна сделка ремонт срещу спане :? Некой от участвалите ама кой колко :roll:
XpacTa - специалист
Темата заби в съвсем интересни посоки - акваристика и натурална икономика :-D

Аз пък се опитвах да вдяна все пак какъв топлообменник ми трябва, защото българските търговци са пословични с добрите си "съвети" - колкото да им купиш стоката и да се махнеш от магазина. Намерих някакъв калкулатор и си направих следните изводи:
1. Упражнението изглежда реално
2. Помпата към бойлера наистина трябва да е наполовина от мощността на помпата на термопомпата
3. По тези сметки (които е много вероятно да са погрешни) излиза, че целия обем на бойлера ще се стопли за 35 минути :?

Ето резултата от софтуера. Предватрително се извинявам на всички, които са учили това или разбират от подобни неща. Аз си гледах само първите няколко реда.
Изображение

Сега остава да намеря и някой, който продава подобен топлобменник на човешка цена. Съмнява ме тоя SWEP B10T да струва по-малко от нов бойлер.
speka_rs - майстор
Много подобен на топлообемника, който си написал горе е ФРЕОН-ВОДА KAORI K050S 20C - R410A. Там искат 18 пластини, а този е 20 пластини.

Тема "Пластинчат топлообменник вместо серпeнтина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: