• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Напишете въпрос свързан със санирането.
nelina_london - специалист
То е ясно,че приятелят е действал без грам мисъл,щом е изолирал отвън с фибран,но не пречи да го давате за пример.
И да не обяснявам подробно,защо му се е подкожушила мазилката.
А,замисляли ли сте се, че Наредба 7 цели намаляване на вредните емисии във въздуха?Не е определила как и с какво да се постигнат нормите,като дава голям диапазон за избор на материали.
Вие защо сте решили да използвате тухла 38ца,вместо 25ца?Какво е оскъпяването на квадрат и ще се избие ли от месечните ви сметки?
Сега оттоварям на вашия въпрос.
Първо вие сега започвате да строите,но питате за стара къща,за да покажете,че сте прав,но хайде..
Когато изолирате 20 годишна къща,трябва да изолирате и терасите и верандите и цокъла,за да твърдите,че разликата от изолирани и неизолирани стени е едиколко си.Моля по-сериозно,без само да се заяждате.
zz_stefanov - майстор
Не ви разбирам, защо вдигате градуса. Кото погледнете обективно, ще видите, че има и ползи има и заблуди.
V1978 - специалист
@nelina_london

Веднага отговарям подред:

1. "А,замисляли ли сте се, че Наредба 7 цели намаляване на вредните емисии във въздуха?"

Не, не цели това, sorry. Цели да осигури гарантирани приходи на цялата немалка индустрия, хранеща се от истерията по топлоизолциите. Отрицателният ефект от целия жизнен цикъл (от производство до рециклиране/унищожаване) на stiropor, eps, xps, fibran и другите подобни е в пъти по вреден за природата от изгарянето на биомаса (дърва, пелети, екобрикети). Само чакайте Грета Тунберг (или друго подобно психично болно същество) да стане следващия еврокомисар по екология - жална Ви майка на топлоизолиралите се на база пенопласти :) Просто факти, Не се заяждам

2. "Вие защо сте решили да използвате тухла 38ца,вместо 25ца?Какво е оскъпяването на квадрат и ще се избие ли от месечните ви сметки?" - Нямам никаква представа дали ще се избие (вероятно не), просто го обмислям като вариант на топлоизолация с пенопласт. Оскъпяването на квадрат е съпоставимо, дори е по-евтино, както съм описал в другата тема.

3. "Първо вие сега започвате да строите,но питате за стара къща,за да покажете,че сте прав,но хайде.." - Не питам нищо за тази стара къща, давам я като пример. Тя не е моя - какво да питам за нея? Затова пиша тези неща в тази тема, а не в другата, където ПИТАМ как стоят нещата за нова къща.

За изолациите пиша в тази тема, защото така или иначе вече е говорилня. Просто тази тема ми е малко чувствителна.
Последна промяна от V1978 на съб фев 22, 2020 6:17 pm, променено общо 1 път.
zz_stefanov - майстор
Ще ви дам един пример как една току що положена изолация в ново строителство не е довела до желания ефект в апартамента на мой колега.

Непрекъснато се е оплаквал, че от контактите и ключовете му духа и трудно му се отопля помещението. Когато разкрил картона открива, че през фугите между тухлите фибрана се вижда. Отвън изолацията е лепена на кюфтета, нито външната повърхност, нито вътрешната са измазани. Покрай топлоизолацията винаги има откъде да проникне вятъра.

Решението му е било събаряне на картона, измазване отвътре на тухлите с лепило, за полагане на вътрешна изолация не сме говорили, но след затварянето всичко рязко се е променило.
Та да не абсолютизираме 'новото' стрителство.
svg - специалист
Добро утро!
Тъкмо навреме темата се поднови. Изчетох всички коментари. Казусът ми е следния.
Къща на около 60 години. Строена е с двоен ред тухла единичка. Стените отвътре са измазани с цимент+пясък+вар преди около 5 години. Изключвам едната стая, която е измазана преди 60 години с кал и слама, но скоро е нея ще оправя. Външните стени са 3, четвъртата е "залепена" за къща близнак. Едната стена само е измазана с много тънка циментова мазилка. Изложението е: запад, север и юг /на източната стена е съседа/. Северната стена има предверие, което пази и не се влияе на Т° вкъщи.
Та въпроса...да сложа ли изолация или да намеря майстори, да я измажат както къщите от едно време, с разликата, че да не стои сивия цимент, накрая да има една финна цветна мазилка /жълто, оранжево...някакъв цвят/.
Таваните си ги правя сам с ГК, като слагам минерална вата с AL фолио. Дограмата е сменена преди 5-6 години НО май ще се наложи да сменя стъклопакетите...нещо ми се струват от най-обикновените. Ще искам 4 сезона, а единият дори да НЕ се вижда отвън навътре...гледа към тротоар с голям човекопоток .
Та....изолация ли да слагам или една хубава, здрава мазилка?

П.п. тази зима, беше първата която изкарах в тази къща. Отоплявах 2 стаи, коридор и малка кухня /общо около 45-50 км2/ с една печка на твърдо гориво. Т° беше около 20-23 градуса. Е, тя и зимата не беше зима де...
Hursa - майстор
нед фев 23, 2020 6:55 amsvg написа:
Таваните си ги правя сам с ГК, като слагам минерална вата с AL фолио. Дограмата е сменена преди 5-6 години НО май ще се наложи да сменя стъклопакетите...нещо ми се струват от най-обикновените. Ще искам 4 сезона...
А защо ще слагате минерална вата, та дори с алуминиево фолио на таваните и защо ще сменяте стъклопакетите с относително по скъпите "4 сезона"?
svg - специалист
нед фев 23, 2020 10:31 amHursa написа:
нед фев 23, 2020 6:55 amsvg написа:
Таваните си ги правя сам с ГК, като слагам минерална вата с AL фолио. Дограмата е сменена преди 5-6 години НО май ще се наложи да сменя стъклопакетите...нещо ми се струват от най-обикновените. Ще искам 4 сезона...
А защо ще слагате минерална вата, та дори с алуминиево фолио на таваните и защо ще сменяте стъклопакетите с относително по скъпите "4 сезона"?
Минералната вата с фолио, я слагам за да не "избяга" топлото през зимата през тавана, и хладното през лятото.
Стъклопакета, защото сега е най-обикновен /мисля/, и се усеща как покрай самия прозорец е студено /дърпа, както се казва на жаргон/.
Но разбира се, ще се съветвам още.

Всичко това го предвиждам за лятото :)
Hursa - майстор
Значи сте уверени във важността на добрата топлоизолация на таваните и сте убедени във важността на добрите толоизолационни качества на стъклопакетите – за комфорта ви, както и че това ще ви спести разходи за отопление. Но не „вярвате“ във важността на добрата изолация на стените? Или се усъмнихте, след като „изчетохте коментарите“ в една тема?
svg - специалист
нед фев 23, 2020 10:49 amHursa написа:
Значи сте уверени във важността на добрата топлоизолация на таваните и сте убедени във важността на добрите толоизолационни качества на стъклопакетите – за комфорта ви, както и че това ще ви спести разходи за отопление. Но не „вярвате“ във важността на добрата изолация на стените? Или се усъмнихте, след като „изчетохте коментарите“ в една тема?
Хм....замислих се.
Извода ми е, че в момента отоплявам 2 стаи + кухня + коридор с една печка на дърва. Около прозорците се усеща хлад. За тавана...топлия въздух отива нагоре.
Със сигурност ще има полза от изолацията, НО, според мен, първо е необходим "хастар", замазка на външните стени. Ако се реша на изолация, ще е с Мултипор и то догодина. Свързано е с финанси.
Hursa - майстор
Така или иначе ще правите ремонт - явно не искате стените да останат в сегашното си състояние. Аз бих сложил топлоизолация. Това ще оскъпи ремонта на стените специално. Но това оскъпяване, разчетено като процент, няма да е толкова, колкото със слагането на вата на таваните. И няма да е толкова колкото да сменяте стъклопакетите с по-скъпите "4 сезона". Решението, разбира се е само ваше.
(За мултипора - преценете и сравнете.)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Външна изолация на къща - разлика преди и след" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: