Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
пет фев 28, 2020 8:50 amstorming написа:
В апартамент който ремонтирам и ходя само събота и неделя, да работя през деня (вечер не седя там) нормално ли е да ми отчетат 156 квтч дневна и 26 квтч нощно потребление за месец? Нощното предния месец беше 36 квтч??

Да, пускал съм 3 пъти климатик за по 3-4;часа докато работя и 3 пъти бойлер 1,8 квт точно за по 1,5 часа (с таймер на нощна), но това потребление не ми изглежда нормално. Дори нямам хладилник който да консумира постоянно. Единствено фурната ми има малък дисплей който свети, тя си е вързана.

Чудя се да викам ли ЧЕЗ на проверка, могат ли да хванат какво се случва? Не знам как да действам.
Ако имаш съмнения, а от написаното явно е така първото нещо което воже да направиш сам е да изключиш главния АП в апартаментвото табло и да провериш електромера дали отчита потребление. Ако сградата е нова при мен се е случвало да има разменени захранващи кабели към електромерите. Пък ако крадлив комшия се е присъединил към твоите кабели викай ЧЕЗ. Особено ако констатираш консумация при изключен главен АП в апартаментното табло.
А консумация може да се появи при навлажняване на мазилката и опроводяване на заложените кабели в мазилката.
А най-показателно е да ползваш контролен електромер вътре при твоето табло. И ако има разлики се прекарват нови захранващи проводници от ГРТ или да търсиш къде е връзката и да я отстраняваш.
Всичко това при условие, че ти не си в грешка и да си забравил нещо включено. На мен ми се случва :roll:
zz_stefanov - майстор
Лошото е, че фактурата е за месец и отгоре назад. Трудно можеш да го проследиш при електромера. Трябва да е правено предварително, да се превърнем в инкасатори.
kozl - майстор
пет фев 28, 2020 9:13 amsian написа:
Много ми е странно как ЧЕЗ сами ще се проверяват. Резултата е предопределен. Аз имам подобен проблем. При средномесечни сметки година назад около 50÷60 лв. Инцидентно при повишена консумация сметката стигна 135лв. Това за месец. После консумацията спадна както преди....ама сметките и показанията не спадат. Имота е къща и е невъзможно прикачване. Между другото електромерите се отчитат по интернет който тече по мрежата за 220. Мисля че това е много удобно за манипулация....от доставчика.
Монтирай си контролен електромер вътре при твоето табло, при главния АП и сравнявай показанията на твоя с електромера на ЕРП.
Иначе празни приказки.
И аз като домоуправител съм проверявал големи сметки, но само един път грешката беше в отчета и във фактурата имаше 10000 kWh над показанията по електромер.
storming - специалист
Стара е сградата. Това което си написал мислех да приложа, ще работя този уикенд и неделя ще сваля всички предпазители в апартамента и ще снимам електромера и другата събота ще видя има ли разлика. Интересно ще е ако има консумация.

А Чез четох, че дори и 100% да хвана кражба, ако присъединяването е след електромера (което е пределно ясно че ще е там) тях не ги интересува. Аз си се оправям и после съдя съседа.

За съжаление нямам контролен електромер в апартамента.
kozl - майстор
пет фев 28, 2020 9:35 amzz_stefanov написа:
Лошото е, че фактурата е за месец и отгоре назад. Трудно можеш да го проследиш при електромера. Трябва да е правено предварително, да се превърнем в инкасатори.
Ако електромерите (на ЕРП и контролния) са в синхрон, какво е значението от кога е фактурата :?
Ако не са в синхрон, почват съмненията за манипулация.
Ако пък искаш да се доказваш пред ЕРП по спомени има такава услуга монтаж на контролен електромер от тях. Но ако съмнениетое в манипулация от ЕРП, то електромера не трябва да е техен.
Но ако манипулацията е от ЕРП аз немам идея как това може да се предотврати.
kozl - майстор
пет фев 28, 2020 9:40 amstorming написа:
А Чез четох, че дори и 100% да хвана кражба, ако присъединяването е след електромера (което е пределно ясно че ще е там) тях не ги нтересува. Аз си се оправям и после съдя съседа.

За съжаление нямам контролен електромер в апартамента.
Да така е те са до електромерното табло. Строителя преди да се пуснат в действие партидите подписва декларация, че инсталацията е изпълнена по проект и после ако има грешки или прикачвания не по проекта ЕРП си измиват ръцете с тази декларация. Може с лаборатория срещу заплащане, но ако крадлив комшия хитър трудна работа.
Аз мога да дам пример, как някой се бе прикачил към осветлението на стълбищната клетка ОН в сграда ЕС. Изведох осветлението на отделен предпазител с малък ток, колкото за всички крушки и тоя като се включи и стълбите тъмни. Па не знам сигурно се е претрепал в тъмното щото мноо бързо престана да се подключва към стълб.осветление :-D и сметката намале 3 пъти.
zz_stefanov - майстор
Колко от вас имат контролни електромери по таблата си. Разбира се, че е добър вариант.
fbr - майстор
Ако се отчита визуално, е възможно да е грешка от отчет, но ако е надписано, показанията на електромера ти, в момента трябва да са по назад от направения отчет. А, ако не бъде сменен електромера междувременно, предплатената енергия ще си я използваш. А и да бъде подменен той се сваля от хора които нямат връзка с данните по фактури, и в протокола пишат показанията, които виждат на дисплея. Но вече по-голяма част от електромерите се отчитат електронно и възможносттите от субективни грешки са минимизирани. Всеки може с консуматор с известна мощност, да си провери електромера в рамките на един час.
storming - специалист
Момци кви са тея открити кабели в главното табло? Под всеки електромер имаше, но само моя беше открит, другите бяха с изолирбанд.
Прикачен файл:
IMG_20200229_230743_compress58.jpg
IMG_20200229_230743_compress58.jpg (103.48 KиБ) Видяна 1396 пъти
ji4kata - помощник
съб фев 29, 2020 11:11 pmstorming написа:
Момци кви са тея открити кабели в главното табло? Под всеки електромер имаше, но само моя беше открит, другите бяха с изолирбанд.

IMG_20200229_230743_compress58.jpg
Това е проводника за тарифите и се е ползвал когато всички електромери в таблото са били механични. Идва от часовника,който също е разположен в таблото. Сега след като всички електромери са сменени с цифрови ,те са с вграден часовник за смяна на тарифите и този проводник не се ползва.

Тема "Сметка за ток (нормална или не )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: