• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Козлин, не разбра ли, че циркулационна помпа се подбира по дебит и напор?
Дебита пренася енергия, а напора преодолява съпротивлението в системата.
В спокойните води на Нил, знаеш ли колко енергия има? А в един бесен планински поток, дето не може да завърти 2Kw ВЕЦ?!!
Айде стига вече!

Не съпоставяш реално данните. Старата е 1-12, новата е 1-10. Разликата е основно в дебита, което е и основната причина за шумът.
kozl - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Е Трифоне половината ми трудов стаж мина в помпи :roll:
Ама с такива помпи които са с двигател снабден с честотен преобразувател и могат да работят като мравка и като слон е не съм работил, щото немаше :ka:
А типичен пример е с колега, на който препоръчах видинска помпа за охладителна инсталация. Помпата избрах по каталога на ВИДА с мощност 25 kW според дебита и напора по (H-Q) характеристиката. Колегата явно ми немаше доверие щот съм зле с английския и поръчал некаква помпа 100 kW. T.e. презапасил се 4 пъти ама по мощност и дебит и резултата - никакъв. Колегата се :? "Why the fucking pump does't work :? " като се е презапасил четворно в мощността като гледал само дебита, а мощната помпа не мое да преотдолее напора и водата се не движи, т.е. дебита е нула, а помпата лапа доста ток, а не върши полезна работа :lachtot:.
Този пример идеално пасва за темата като пример, че не мощността е определяща [-X как ще работи помпата.

Но ако помпата не беше с променливи обороти, сиреч с променливи характеристики - ти как ще избереш помпата за Qmin или за Qmax?
:wink: А са де :roll:
пет фев 28, 2020 8:20 amkozl написа:
Ама с такива помпи които са с двигател снабден с честотен преобразувател и могат да работят като мравка и като слон е не съм работил, щото немаше :ka:
...
А ся де?!!
Не знам къф ти е бил стажа, ма белким да личеше, щот от многото редове не става ясно. Пък и помпите са си помпи.
От сичките страници, я има две смислени, я не. Повечето е за коша, както и тея накрая.
kozl - майстор
пет фев 28, 2020 8:48 amТрифон П.Трифонов написа:
пет фев 28, 2020 8:20 amkozl написа:
...
А ся де?!!
Не знам къф ти е бил стажа, ма белким да личеше, щот от многото редове не става ясно. Пък и помпите са си помпи.
От сичките страници, я има две смислени, я не. Повечето е за коша, както и тея накрая.
Измъкваш се от въпроса и то непочтено.
А смисълът е в четенето и възприемането. За писатели нема смисъл от написаното :-D
Писателю, специалността ми е ДВГ. Специализирал съм в турбомоторите.
Ще подходя както се подбира турбина- Според графиката на турбината, и работната ѝ точка.
Айде стига сме лъщяли!
kozl - майстор
Щом сакаш да си ги мериме. Коя специалност? Завършил съм ВИАС хидротехнически факултет, специалност ХМС.
И 13г. имам трудов стаж в хитротехнически съоръжения. Когато става въпрос за въздушни турбини, е пневматиката не ми е на ти.
И ти беше мераклията да не се пише в темата, а се изявяваш като подстрекател.
Да аз съм писател и не еднаж съм го потвърдил, а ти като какъв се определяш след написаното в тази тема :wink:
пет фев 28, 2020 10:12 amkozl написа:
Щом сакаш да си ги мериме. Коя специалност? Завършил съм ВИАС хидротехнически факултет, специалност ХМС.
И 13г. имам трудов стаж в хитротехнически съоръжения. Когато става въпрос за въздушни турбини, е пневматиката не ми е на ти.
И ти беше мераклията да не се пише в темата, а се изявяваш като подстрекател.
Да аз съм писател и не еднаж съм го потвърдил, а ти като какъв се определяш след написаното в тази тема :wink:
Като дал правилни съвети, кратичко и по простому, тъй че секи да ги разбере.
Хидро- мидро, добре че си бил на чина, а не у водата!
На тебе отговорих ли ти правилно или са обърках някъде подло?
Докладвай на Модератора, последните мнения, че Февруари е къс и мек, а аз отивам да тренирам спасяване на чиновници! Ша са "чуйми" след презниците, като сляза от планината.
kozl - майстор
Успех в спасяването.
bobivg - специалист
чет фев 27, 2020 8:57 pmproblemi написа:
Здравейте колеги,

Последните седмици минаха в затишие като изключим това, че КЕВР ми върна веднъж жалбата за липса на подпис.

Преди няколко дни обаче, след като официално беше входирана от КЕВР и препратена към Топлофикация се обадих на последните и се разбрахме да сменят помпата. След неуспешен опит с друга неподходяща преди 2 дни, то днес най-накрая сложиха нова, пак Стратос, но този път Stratos 40/1-10.

Според техническите характеристики максималният дебит на час е 11.5 кубични метра, което е с 50% по-слабо от предишната помпа (22.6). При средно потребление на двата входа от около 7-8 смятам, че проблемът със сума не би трябвало да го има вече.

Ще тестваме няколко дни и ще видим какво ще стане.

https://wilo.com/au/en/Catalogue/Pump-F ... _1523.html

ПС. Що се отнася до тракането, то майстор каза, че е заради разширяването на тръбите и трябва да се пробие плочата около самия щранг, което ще отложим за лятото. Интересно ми е сега с по-слаба помпа дали още ще го има това тракане.

Тук е мястото да благодаря най-сърдечно на всички писали в темата за безкрайната помощ. Без вас и вашите изчисления нямаше да успея!!!
Сменили ли са я заради жалбата с ясното съзнание, че нищо няма да се промени.
Сега или другата година ще се наложи да търсиш истинския проблем.
problemi - напреднал
нед мар 01, 2020 9:08 ambobivg написа:
чет фев 27, 2020 8:57 pmproblemi написа:
Здравейте колеги,

Последните седмици минаха в затишие като изключим това, че КЕВР ми върна веднъж жалбата за липса на подпис.

Преди няколко дни обаче, след като официално беше входирана от КЕВР и препратена към Топлофикация се обадих на последните и се разбрахме да сменят помпата. След неуспешен опит с друга неподходяща преди 2 дни, то днес най-накрая сложиха нова, пак Стратос, но този път Stratos 40/1-10.

Според техническите характеристики максималният дебит на час е 11.5 кубични метра, което е с 50% по-слабо от предишната помпа (22.6). При средно потребление на двата входа от около 7-8 смятам, че проблемът със сума не би трябвало да го има вече.

Ще тестваме няколко дни и ще видим какво ще стане.

https://wilo.com/au/en/Catalogue/Pump-F ... _1523.html

ПС. Що се отнася до тракането, то майстор каза, че е заради разширяването на тръбите и трябва да се пробие плочата около самия щранг, което ще отложим за лятото. Интересно ми е сега с по-слаба помпа дали още ще го има това тракане.

Тук е мястото да благодаря най-сърдечно на всички писали в темата за безкрайната помощ. Без вас и вашите изчисления нямаше да успея!!!
Сменили ли са я заради жалбата с ясното съзнание, че нищо няма да се промени.
Сега или другата година ще се наложи да търсиш истинския проблем.
Защо да не се промени нищо? Иначе към момента да, още шуми леко, но все пак навън е жега и хората са си спрели радиаторите. И предишни години в началото и в края на отоплителния сезон шумеше.

Главният проблем обаче сега е тракането - лятото ще се кърти около тръбите в апартаментите и ще сменя долу в мазето крана който е за тези 2 щранга да може локално да си решаваме проблема.

Благодаря пак за помощта ви!
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Шум в радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: