• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 19
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Баш Майсторо - специалист
Конструкциите на стените и таваните си правя абсолютно сам, което не е кое знае какво, но е хубаво да има някой хем за компания, хем да ти подхване или подаде. В малката стая картона на тавана си го монтирах сам с помощ на една стойка дето задържа с ръчка забравих как се казва, телескопична подпора май. За голямата стая с вдигането ми помага приятел, защото стойката като падна няколко пъти спря да задържа и нямах време да я ремонтирам. Странно но нямам снимки на монтирания картон, може да са на другия телефон, но тук вече с помощник го разминахме. Мен лично ме дразни това разминаване като почна да слагам лентите. :wink:
Прикачен файл:
rsz_img_20190527_125030.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190527_181441.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190527_181458.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190604_194017.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190604_194044.jpg
Да споделя впечатления от олекотената замазка, която направих с полистирол на гранули, вода, цимент и фибри. По трудно се работи от обикновена замазка и остават после от горе топчета и при ходене върху нея докато се поочупят е малко странно и се чудех дали ще е здраво. Оказа се че е доста здрава, даже налях в един калъп за мостра и проба, дори ходех със стълбата върху замазката и нямаше проблем. Като лека полека взе да наближава време да слагам паркета изметох оронените топчета, минах с прахосмукачка, напръсках с вода и загладих с една ръка флексово лепило върху нея. Мислех да направя саморазливна от горе, но ми се видя ненужно скъпо. :?
Прикачен файл:
rsz_img_20190604_194127.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190605_193619.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190605_193647.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190605_193658.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190605_193706.jpg
шоп - майстор
Според мен последната операция е била излишна. Като минеш на гребен с флексово лепило основата ще има същия ефект.
Важно е основата да е обезпрашена, може и да се грундира.
Да така е, грунд на пода не сложих но стана много добра спойка. Забравих да спомена, че тухлените стени преди да ги замажа ги изметох, измих ги с вода с едно пръскало и ги грундирах но грунда беше безцветен, като изсъхна лъскаше като стъкло, бяха като лакирани но много ми хареса как ги спои пък и добре лепеше мазилката. Преди да боядисам стените със ситна шкурка престъргах само вътрешните ъгли, понеже не харесвам да се надрасква структората на готовата шпакловка и избърсах прахът с мокра гъба. За преди боя грунд не ми харесва да ползвам, а минавам първата ръка по - рядко с боята. Намерих и приложение на декоративната мазилка, която исках да намажа на тавана в банята, но понеже много се забави пък я бях платил трябваше да я намажа някъде.
Прикачен файл:
rsz_img_20190607_180417.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190607_180500.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190608_175606.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190608_175621.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190608_175633.jpg
Като порасна деня и работата взе да върви по - леко, а и като е топло по бързо съхне. Реших да облицовам комина с гранитогрес за красота и малко уют дето се казва, не че ще го ползвам но да има и резервен вариант си го запазих.
Прикачен файл:
rsz_img_20190610_162520.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190610_162529.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190610_191729.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190613_121455.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190612_154037.jpg
Sandman - специалист
Браво, добре ти се е получило според мен!
Това с мазилката също е интересно :)
Разделя кухня от трапезария май?

Никъде ли не ти напука между картоните? Понеже май хич не ги беше разминал никъде. Каква лента използва по снадките?
Започна да добива вид на дом вече. Тези снимки са от средата на Юни месец 2019 г., което ще рече, че са минали 7,5 месеца, от както започнах и почна да се вижда светлина в тунела. Яд ме е че си играх да режа плочката толкова старателно за розетката, без да я строша пък като я лепих и я фраснах с чука се пукна, но я нагласих така, пък и розетката я покрива. :-D Може би за хората, които се занимават с това професионално до сега да бяха забравили, или ако беше влезнала строителна бригада, но сам е така и го правя за нас си и не я глася, като за продаване. От понеделник до петък съм на работа и не съм в сферата на строителството, но си имам малко понятие, харесвам математиката, отвеса, нивелацията и мастара за това се и захванах. :drinkers: Само дограмата е поръчвана на майстори, като първите ме забавиха изключително много за двата прозореца и малкия на банята - 2,5 месеца с 500 лв. капаро и съжалих че не си поръчах дървена от Велинград, която аз да си докарам и монтирам и щях да си поръчам стъклопакети по размер и да си ги поставя, но свърши вече и мина. След това се запознах с човек, който прави дограма, да поръчам вратата на банята и пистолета на детската и му казах, че не бързам много, но да е в рамките на разумното не 2 месеца, момчето взе присърце нещата и станахме приятели, като разбра с какво съм се захванал. Кухнята ми сметна разкроя приятел, поръчахме го, като само си платих материала и после двамата сглобихме, за което съм му безкрайно благодарен, защото нямах финансова възможност да я поръчам на фирма. :prayer: Някои неща като долния етаж и огради, пътеки и т. н. инфраструктура дето се казва хората първо това правят, но аз трябваше до края на Юли да освободя квартирата и приоритет ми беше да се пренесем и после както си знам лека полека ще оправям останалото.
Прикачен файл:
rsz_img_20190613_121441.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190613_134029.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190613_141521.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190615_135930.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190615_135946.jpg
нед мар 01, 2020 9:42 pmSandman написа:
Браво, добре ти се е получило според мен!
Това с мазилката също е интересно :)
Разделя кухня от трапезария май?

Никъде ли не ти напука между картоните? Понеже май хич не ги беше разминал никъде. Каква лента използва по снадките?
Да Сандо, разделя ги поне по тавана :) , в тая голямата стая на тавана ги разминах но в малката не, даже и по стените не ги разминах, където го лепих, но преди да лепя бях измазал и сложих една мрежа в мазилката такава ПВЦ но на големи квадрати, дават я за замазка дори, не че ще помогне така реших. То ако тръгне дувара/ основата/ мрежа не помага. А за гипсокартона имам едно мое виждане, което може и да не е правилно но за сега работи. Ако се прави на конструкция тя трябва да бъде достатъчно здрава и да не му позволява да провисва или мърда, ако има температурни разширения да може да ги понесе без големи деформации, което става с изолация и качествени материали при фугата. Фугата си е фуга, ако не съм ги разминавал поне от фаски не съм спестявал, което е по - важно на местата без фабрична такава, защото обикновено там пука, а дали е разминато или не ако ще пука ще пука но с разминати пукнатини, виждал съм и такива работи. За първи път работих с лента, която била едно към едно с тази на самия картон такава хартиена, преди това съм правил с такава самозалепваща мрежа и проблеми няма - помагал съм на приятел строител от там имам малко познания, сега за у нас си направих експеримент на мен с тази хартиената, но е трудна за работа, ако бих си правил пак бих я ползвал само за вътрешните ъгли щото има фабрично сгънато по средата, но на правите бих си ползвал мрежа за по лесно. Процедирам така - запълвам фугите първа ръка с фюген фюлер и залепвам хартиената лента като я вграждам във фугата. Като дръпне минавам лентите пак с фюген за втори път. След това шпакловам цялостно тавана с фюлер или ротбан , квото има и правя после финиш с шийтрок му викат май, една такава готова шпакловка в баки, така избягвам бъркането и попадане на песъчинки или боклуци в кофата и да ми драска, заглаждам ако се наложи още една ръка по рядко, предпочитам една ръка от горе да шпакловам от колкото да търкам с шкурка. :lol:
нед мар 01, 2020 9:42 pmSandman написа:

За сега нямам напукано никъде на таваните, и стените с изключение на стена, която правих с дървени греди на конструкция понеже там трябваше нещо да носи вертикален товар , а не можах да си позволя метални дебелостенни профили, а сух материал не се намира лесно по борсите и винаги после измята, но важното е че е минимално и е поправимо след време, в коридора е, един ден я мазилка я тапети или прешпакловка и ще заспи :) Особено на таваните, не пукнатина паяжинка няма, дано и така да си остане, на всяка греда съм слагал окачвач на трите дупки за крепеж, но след време ако почнат да отдават гредите не знам, макар че от горе им ги опаянтих по средата с горни греди и дъски да им дръпнат корема до колкото може. По мои груби кръчмарски сметки смятам, че разтоварих сградата доста повече от колкото я натоварвам с помоща на съвременните материали и я направих малко по гъвкава, като се надявам че най - хубавото все още предстои. Надявам се на Вашата помощ за на пред, защото този Форум ми даде смелостта да се захвана с начинанието.
Продължавам със снимки от завършването на паркета в кухнята и хола. Много се двоумях дали да сложа в кухненската част плочки и да ги вържа с лайстна с паркета, поради евентуални течове от мивка, пералня и т.н., но викам то ако текне ще иде на всякъде и го изпразках паркет за по-бързо и евтино. Имах в тоя момент малък инцидент с колата, тамън отивах до къщата и една помпа налива на комшии и запречила пътя, като взех да обръщам на пета да заобиколя от другата улица ми се скъса ремъка на водната помпа и хидравликата , добре че бях толкова близо и не прегрях мотора. От известно време забелязвах прах в коша на мотора от неправилно търкащ се ремък, но покрай къщата колата беше на втори план и не взех мерки на време, лагера на виското заминал и ял ремъка няколко месеца добре , ще стана на 50 м. от къщи и последва направи си сам с помощ от приятел. :prayer:
Прикачен файл:
rsz_img_20190615_172028.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190615_185731.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190616_191630.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190616_175932.jpg
Прикачен файл:
rsz_img_20190616_175944.jpg
  • 1
  • 7