• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hartiiko - помощник
Здравейте!
След консултация във форума, за която безкрайно благодаря, направих домофонната инсталация във входа, като свързах паралелно две бутониери с централата, защото имаме две врати. Само че се появи следният проблем - при покой на домофоните, от говорителите се чува слабо един от тоновете на звънене и има леко пращене като се вдигне слушалката. На какво може да се дължи това и как да го оправя?
Домофоните, централата и бутониерите са на "Балканбит".
emil_v r - майстор
Ne si zazemil shemata .
Tarsi minusa w klemoreda i go zazemi , no ne zanuli :)
hartiiko - помощник
Благодаря, но как да го направя? Къде да го вържа? (Сори за тъпия въпрос, но това ми е първият сблъсък с 12 волта :-)
hartiiko - помощник
И още нещо - под минус имаш предвид 220 V, не общия кабел от 12 V, нали?
emil_v r - майстор
А с какви напрежения си се сблъсквал ? :evil: :-D

Нямам представа каква ти е схемата , нито къде е монтирана .
Ако е в ел таблото на блока , глей долу ако стърчи една поц. шина
- тя е земното .
Ако няма , изведи си жица от корпуса на таблото , в кр. случай нулата на 220 в .
При пробата пробвай през някаква малка крушка 12в , , и ако си объркал нещо да не изгориш домофона .
Удари :wink: и един фазомер пак преди това , да не те фане ток .
Изв. но не знам имаш ли някакъв опит.

Ужассс , не пипай по 220 в
минуса на 12в -- с корпуса на таблото !
Квото и да пиполиш -първо с фазомера !
hartiiko - помощник
Благодаря ти! Имах предвид, че за първи път правя домофонна инсталация. Таблото ни е много старо, няма земя. Има само три фази и нула.
Та въпросът е - да заземя минуса на 220V, това ли ме съветваш? И как да го направя?
Защото от бушона върви фазата, която влиза в клемореда и нулата, която влиза пак там.
hartiiko - помощник
Схванах - минуса на 12V за нещо голямо и метално! :) :-D
emil_v r - майстор
А-ТАКА ! :-D и при пробата през някаква малка лампичка (като бушон)
иИ ПАК ДА ПОВТОРИМ фие нуд пк яшьхь хь шд, ндпз deba toq kompiutar smotan
TТШTt oh rrиrр ох скапа се компютъра , но му ... оправих го :-D
Каквото и да пипаш провери първо с фазомер , и гледай да има още един човек при теб , понеже май по- не разбираш и от мен. :-D

Входящият силов кабел е с 4 жици - по едната тече тока , по другата напрежението , а по третата косинус фи .
По-тънката е нулата , там нищо не тече. :evil:
Trifun - специалист
emil_v r написа:
Входящият силов кабел е с 4 жици - по едната тече тока , по другата напрежението , а по третата косинус фи .
По-тънката е нулата , там нищо не тече. :evil:
:lachtot: :lachtot: :lachtot:

hartiiko, сега - СЕРИОЗНО !
При 220 V НЯМА плюс и минус, защото това е променлив ток. При него има ФАЗА и НУЛА.
Плюс и минус има само при постоянния ток - от батерия или от токоизправител.
Разговорната част на домофонната уредба работи с постоянен ток и на ниско напрежение - 8 - 12 V. Това означава, че в домофонната централа имаш трансформатор, който понижава напрежението на 12 волта, и след това минава през един изправителен блок. С това намалено и изправено напрежение вече се захранва разговорната част на уредбата.
  • 1
  • 2

Тема "Смущения в домофон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: