Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
rufo - специалист
Здравейте, имам питане:
С какви инструменти си режете овошките ?
Аз лично ползвам лозарска ножица и трионче, но все си мисля,че има и по-лесен начин...? :?
npace - специалист
Прикачен файл:
Тексаският овощар.jpg
Тексаският овощар.jpg (106.44 KиБ) Видяна 3490 пъти
yanush - специалист
Ножица на акомулатор ... 1 бр за сега (скъпа е )Марката която съм избрал е Zanon
wanderer - специалист
пет мар 06, 2020 12:19 pmrufo написа:
...Аз лично ползвам лозарска ножица и трионче, но все си мисля,че има и по-лесен начин...? :?
  • по-лесният начин е описан в горния пост - акумулаторна ножица. овошките са по взискателни откъм техиката на резитба от лозите например, и е много важно отрезите да са гладки. за по дебели клони да не се засяга клоновия пръстен, а за тънки - да не се смачква кората или клончето, респективно да не се поврежда пъпката до която се реже...можеш и сбрадва да я направиш резитбата, но не е това начина. лично аз ползвам евтина и безотказна ножица сандвик за 30 тина лева, извито ножче на фискарс, и трион за сурово. първия беше много убав сандвик, но един преател му такова мамата. сега карам с евтинджос пилана. също става но не може да се мери с първия... с хубави и ергономични инструменти резитбата по никакъв начин не ми е натежавала.
yanko78 - специалист
Аз съм се спрял на лозарска ножица Фелко 11 или номия му варинт 2. За по дебелите клони - трионче.
Чираче - майстор
Аз ползвам една лозарска ножица, на кояти е щамповано 1924 г.
wanderer - специалист
Щом реже няма никакъв проблем. Аз с подобна стара почнах. На мен лично по ми допадат съвременните. Различни наклони на остриетата, сменяеми режещи части, въртящи дръжки, различна големина според дланта - доста са вариативни. В тази връзка най-добре ако не може да се пробват с работа поне да се подържат в ръка, защото с онлайн поръчки може да има изненади. Но в крайна сметка избора зависи и от обема и от спецификата на резитбата.
preslav - майстор
Аз ползвам такива https://lodka.bg/fiskars-112005-nozhica ... singlestep без да имам претенции, че съм разбирач по резитбите.
rufo - специалист
При ножиците за клони- каква е разликата между:
-Ножица с пресрещащи се остриета
-Ножица с разминаващи се остриета
Кои са за предпочитане и защо ?
preslav - майстор
вт мар 10, 2020 11:44 amrufo написа:
При ножиците за клони- каква е разликата между:
-Ножица с пресрещащи се остриета
-Ножица с разминаващи се остриета
Кои са за предпочитане и защо ?
Едните ги даваха, че режат и сухо - не помня кои. Личните ми наблюдения са върху ръчни лозарски ножици - тези с разминаващите се остриета все пак "захапват" по-тънките и жилави пръчки, но пък отрезът на същите е по-чист. От ножиците за клони аз имам с усилвател и пресрещащи се остриета, щерката има от тези с разминаващи се и без усилвател - мнението и е, че режат като масло, но нито тя е пробвала моите, нито аз нейните. Забелязал съм, че тези с пресрещащи се остриета леко нараняват кората от страната на липсващото острие, но до сега не съм имал проблем с това.

Тема "С какви инструменти си режете овошките ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: