Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
brick - специалист
chichko_pechko написа:
чет мар 05, 2020 9:26 pmschuldiner написа:
Още на второто мнение Шоп ти е казал да си правиш сухия под - хем леко, хем не подскача. Бюджет 4-5 х. лв. е ОК, дори по моите сметки може да ти стигне и за ламината, ако ти се работи.
То и аз това искам, защото е най-лесно за нас, но на мене проблема ми е тези отдолу да не почнат да ми мрънкат, че съм виновен за нещо. Не аз да ги съдя за плочата и т.н. И другия ми проблем е как да ги накрам да покрият поне част от разходите за покрива, вместо да им правя нов покрив за моя сметка изцеля. Ама явно и за това пак само с адвокати може, а на мене не ми се занимава :(
Вие досега говорехте за гредоред, сухият под е съвсем друго...
Добавянето на гредоред е промяна в конструкцията на къщата, за която трябва да имате официален проект и разрешение за строеж. Ако почнете самоволно, съседите може не само да мрънкат, но и да подадат сигнал в РДНСК или общината и санкцията не ви мърда.
stefanjor - специалист
Случайно попаднах на тази тема.
Може и да Ви е полезна.
viewtopic.php?t=20338
chichko_pechko - специалист
пет мар 06, 2020 11:37 ambrick написа:
Вие досега говорехте за гредоред, сухият под е съвсем друго...
Добавянето на гредоред е промяна в конструкцията на къщата, за която трябва да имате официален проект и разрешение за строеж. Ако почнете самоволно, съседите може не само да мрънкат, но и да подадат сигнал в РДНСК или общината и санкцията не ви мърда.
Реално ние за сух под не сме говорили, защото той сам по себе си само ще натежи повече. Гоорехме за гредоред, който е пак сух под - няма мокри процеси. Освен това такъв гредоред се води даже като текущ ремонт, защото или ще се подпре само по краищата на плочата до стените или направо вътре в зидовете ще влезе по малко и толкова. Вече 2-3ма инженери ми казаха за такова нещо даже и проект не ми трябва. И да определно ще питам в общината за това, преди да започна. Та за това, на което по принцип му викат сух под, не сме говорили дотук.
schuldiner - майстор
пет мар 06, 2020 2:23 pmchichko_pechko написа:
Реално ние за сух под не сме говорили, защото той сам по себе си само ще натежи повече. Говорехме за гредоред, който е пак сух под - няма мокри процеси. Освен това такъв гредоред се води даже като текущ ремонт, защото или ще се подпре само по краищата на плочата до стените или направо вътре в зидовете ще влезе по малко и толкова. Вече 2-3ма инженери ми казаха за такова нещо даже и проект не ми трябва. И да определено ще питам в общината за това, преди да започна. Та за това, на което по принцип му викат сух под, не сме говорили дотук.
Определено си наясно вече. Тогава що се главоболиш? Настилката и конструкцията за дюшеме не са конструкция на сградата. Това, че ще натовариш плочата по периферията или само зидовете е истина, но не го коментирай със съседите. Просто си правиш сух под или дюшеме, ама не с бичмета 5х5, а с 5х15 - голяма работа.
Покрива по-нататък ще го бистриш. Определено и съседите трябва да се включат, но няма тук да пиша как се прави, че е малко злобно. Чети ЗЕС и ще ти се изясни.
шоп - майстор
пет мар 06, 2020 2:23 pmchichko_pechko написа:
такъв гредоред се води даже като текущ ремонт, защото или ще се подпре само по краищата на плочата до стените или направо вътре в зидовете ще влезе по малко и толкова.

Това болдваното и оцветено в червено за мен си е направо престъпно. То на всеки ако му хрумне да кърти дупки в тухлите докаде ще я докараме.

И при мен стаите са 4х4м, и при мен плочите са по 8 см дебели. Вибрират и всеки ударен шум се предава по конструкцията и се усилва като при удар по барабан.

Има си решения и те са лесни, прости и логични. Без тежести, без мокри процеси.
schuldiner - майстор
Шоп, недей така!
Къща от 65-та, ако ще и с 8 см плоча, има поне 40 см зид на втория етаж. Вкопаване 5 см не е никакъв проблем. Не че е задължително, ама и не пречи.
шоп - майстор
пет мар 06, 2020 8:48 pmschuldiner написа:
Шоп, недей така!
По принцип си прав!
Зида може да не е 40 см, а ного вероятно да е 25см, но и това не е важното в случая.

Сухия насипен под, който предлагам аз и скара от бичмета 5х15, който предлагаш ти за мен са лесни и разумни решения. Няма нужда от копане в стената. тя плочата нама да падне, в нея има арматура. Важното е да е равно и леко, да се минимизират шумовете.

Плаващият под е вариант.
При скара от бичмета е важно бичметата да не опират в стените за да не предават ударния шум и да не опират директно в плочата. 1 см луфт от към стените и подложка от гумена подложка биха минимизирали шума.

Лично аз при мен нещата съм ги решил с 15 см фибран, в него водно подово, омега ал. ламели и ламинат.
Леко, топло, чисто и най-вече намалява ударнит шум.
schuldiner - майстор
Добре, добре! Аз само подкрепям да си прави пода, а ако може да пренесе товара към периферията и зидовете - по-добре.
Аз лично бих изравнил с олекотена замазка десетина см и нататък като теб. Но с бюджет 4-5 х. лв. бих предпочел върху замазката гредоред.
Hoвoceлckи - майстор
пет мар 06, 2020 7:17 pmшоп написа:

Това болдваното и оцветено в червено за мен си е направо престъпно. То на всеки ако му хрумне да кърти дупки в тухлите докаде ще я докараме.
Това ми идва "попресолено" :wink:
pavelvasilev - специалист
Според мен, продайте го преди да сте наляли още пари, проучете внимателно преди да закупите имот на ново място и да сте проучили добре съседите, да живеете със съседи и то в къща, с които още в самото начало ви създават проблеми, не ми се мисли какво ще е в бъдеще, това е много нездравословна среда за вас и вашето семейство, махнете се навреме и продайте имота, живота е твърде кратък за излишни нерви и ядове. Направете си семейна среща и си поговорете сериозно как ще е най-разумно.

Тема "Проблем със стара плоча - какви са ми опциите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: