• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
A па в наш дом ключовете са "on" надолу, с изключение на 2 девиаторни, които се менкат като фурнаджийски лопати и освен тва са монтирани ниско, на 70 - 75 см от готов под. Проектантите видели ниските ключове некъде в Америчко и много им харесало и така беха изпълнени в целата жил.сграда. Некои ги повдигнаха, но при мен си останаха и ей мързелива работа, даже и ръката си не повдигаш и палиш гасиш. А мали деца колко им се радват да ги цъкат :rock: . Сега толко съм и свикнал, че като съм нейде в друго жилище и не моем да си повдигнем ръката до ключа :-D
Antonii - майстор
Незнам каква е тази безмислена дискусия.
Всичко идва от гледна точка на безопасноста, като беше писал някой по-горе.
При спешно напускане на помещението естественото(инстинктивно) движение на ръката е надолу. Ако някой си пали лампата като излиза от стаята, то си е негов проблем.
Даже с немско-европейските ключове с които работя, ако ги монтирам да палят надолу, то видимо са монтирани наобратно по надписите и маркировките им.
iliya_i - майстор
нед мар 08, 2020 8:27 amAntonii написа:
При спешно напускане на помещението естественото(инстинктивно) движение на ръката е надолу. Ако някой си пали лампата като излиза от стаята, то си е негов проблем.
Сега тука въпроса е кое е по-важно при спешен случай - да светнем лампата или да я изгасим?
Според мен е по-важно да светнем.

ПП. Спомням си, един стар виц от времето на режима на ток в края на соца.
Ако всички Българи напуснат България, последен ще остане министъра на енергетиката, за да спре тока.
petromaniq66 - специалист
Темата е повече за говорилнята. Всеки да си го слага накъдето му сочи сутрин :lol: . Е ако беше за девиаторните щеше да е по смислено. Да сочат настрани - към който ключ се отнася промяната на състоянието.
valentino76bs - майстор
нед мар 08, 2020 8:27 amAntonii написа:
Незнам каква е тази безмислена дискусия.
Всичко идва от гледна точка на безопасноста, като беше писал някой по-горе.
Даже с немско-европейските ключове с които работя, ако ги монтирам да палят надолу, то видимо са монтирани наобратно по надписите и маркировките им.
zz_stefanov - майстор
Темата няма никакъв смисъл, в предвид, че не е възможно нечии доводи на надделеят.
По скоро е за анкета: "У вас ключовете на къде палят лампите?" с евентуални коментари защо е така.
nikolov333 - майстор
Темата е полезна, но ако беше анкета щеше да е предрешЕн резултата.. Масово у нас ключовете се включват надоло, а се изключват нагоре, което за мен определя това като "правилно"от гледна точка на потребителите... Във Франция например, когато правят нов парк с алеи, оставят терена неориентиран за известно време и виждат, къде се оформят пътеки от движението на хората през него, след което проектират алеите и инфраструктурата за тях, така че да е удобно за хората.. :idea:
Antonii - майстор
нед мар 08, 2020 9:30 amvalentino76bs написа:
Снимката е много хубава, но това не е ключ, който лично аз бих сложил за лампа по чисто ергономични причини.
Antonii - майстор
нед мар 08, 2020 8:37 amiliya_i написа:
Сега тука въпроса е кое е по-важно при спешен случай - да светнем лампата или да я изгасим?

Ако всички Българи напуснат България, последен ще остане министъра на енергетиката, за да спре тока.
Това е лично ваше мнение, но при случай на пожар е по-важно да се спре захранването, че пожарникарите непочват да гасят докато не се спре. И това поради тъпите мерки за безопасност, които тук в БГ са само да пречат на живота на хората.
iliya_i - майстор
нед мар 08, 2020 11:02 amAntonii написа:
нед мар 08, 2020 8:37 amiliya_i написа:

Това е лично ваше мнение, но при случай на пожар е по-важно да се спре захранването, че пожарникарите непочват да гасят докато не се спре. И това поради тъпите мерки за безопасност, които тук в БГ са само да пречат на живота на хората.
Кое захранване да се спре - на лампата или общото. Тя само лампата явно е фактор. А всичко в контактите, дето е на стенд-бай явно няма отношение към пожара.
А при пожар, често (в зависимост и от големината му) в началото, преди да се е разрастнал е по-добре да се влезе, за да се загаси.
Честно, мен при пожар, дето не позволява да се влезе в стаята ми е все тая, дали лампата е светната или не. Напрежението е налице и в двата случая. И не се спира от ключа за лампата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Ключовете за осветление,кое е правилно-нагоре ли да се включва или надолу или" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: