Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Таман щях да предложа да си окабели за термостати и задвижки, но да не ги купува. Като си балансира системата, не му трябват. Както е у нас в момента.
syncho - майстор
Въпрос на гледна точка. Аз лично бих си сложил термостати и то даже такива, които имат и програмиране, дори бих отишъл още по-далече - home automation. Но това съм аз :) Всеки сам за себе си преценя. Типичен пример е, ако имаш стая, в която знаеш, че няма да използваш определено време (ден,два,семица...), защо да пускаш отоплението там? Също така много по-лесно е да си врътна термостата на определена температура днес, утре на друга, която искам да ми поддържа и да не се чудя какви са ми настройките на котела, колектора и т.н.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср мар 11, 2020 12:31 pmsyncho написа:
Аз лично бих си сложил термостати и то даже такива, които имат и програмиране, дори бих отишъл още по-далече - home automation.
А сложил ли си си :) ? Защото аз също имам окабеляване, но вече 9 години не си слагам, защото не чувствам нужда. Най-добрия вариант е да има задвижки термостати само в някои помещения, а не във всички. Защото остава въпроса какво се случва с котела (газов, пелетен) или термопомпата като затворят повечето задвижки? Подлудява - ще почне да пали и гасне на всеки 3 минути (не бих допуснал такова нещо). Да не говорим ако затворят всичките задвижки. Клиентът може да е паралия и да иска всичко, без да е наясно с последиците.
nork - специалист
Лазар Ганев коментарът към кого е насочен или е общ?
Наясно съм за това което говориш и при мен единият кръг на банята и коридора ще е постоянно отворен без задвижки и т.н. В дневната и детската стая си окабелявам за термостати, но дали ще ги сложа ще решавам в последствие както казвате. Основната ми идея е за спалнята, че не ми е комфортно да спя при 21°, а половинката ми й е ок и на 24° :heart:

Въпрос: Някой предлага ли като услуга хидравличен тест на система за Варна? Не ми се играе на тото след и по време на поставянето на замазката.
syncho - майстор
ср мар 11, 2020 12:52 pmLazarGanev написа:
А сложил ли си си :) ? Защото аз също имам окабеляване, но вече 9 години не си слагам, защото не чувствам нужда. Най-добрия вариант е да има задвижки термостати само в някои помещения, а не във всички. Защото остава въпроса какво се случва с котела (газов, пелетен) или термопомпата като затворят повечето задвижки? Подлудява - ще почне да пали и гасне на всеки 3 минути (не бих допуснал такова нещо). Да не говорим ако затворят всичките задвижки. Клиентът може да е паралия и да иска всичко, без да е наясно с последиците.
Сложил съм, да :) не точно каквото ми се иска, но за сега това.

С котела се случва, каквото му кажеш да се случва и няма никакви проблеми. Той е твой слуга и има решение за него като затворят всички задвижки без да полудява. Въпрос на "ноу хау" е :) , а това в днешно време е една от разликите с гаражния майстор. Сигурен съм, че ако се замислиш и ти ще намериш решение, ако вече не го имаш.

:prost:
ср мар 11, 2020 5:47 pmsyncho написа:
С котела се случва, каквото му кажеш да се случва и няма никакви проблеми. Той е твой слуга и има решение за него като затворят всички задвижки без да полудява. Въпрос на "ноу хау" е :) , а това в днешно време е една от разликите с гаражния майстор. Сигурен съм, че ако се замислиш и ти ще намериш решение, ако вече не го имаш.
Да, като затворят всички задвижки решения има, и от различни фирми, и съм ги прилагал. Знаеш, че газовите котли са ми тръпка вече 15 години :) . Проблемът за газовия котел, за термопомпата и особено за пелетния котел е преди да затворят всички задвижки - т.е. като трябва да работи за 1 или за 2 контура, което във всички случаи е под минималната мощност на котела, дори тя да е 3кВт. Ами ако е 6-8кВт? Просто полудява котела! Да, съгласен съм - това гаражния майстор не може да го почувства, нито търговеца, а само опитния инсталатор и за сервизния техник на котела! За първите двама, както и за клиента задвижките и стайните термостати са просто комфорт и ако клиентът може да си ги позволи - те просто са задължителни. :)
jekasus - майстор
Буфер не слагате ли? Той по принцип трябва да компенсира работа на котела, че не да "подлудява"...
На газов котел в апартамент? Само заради задвижките? Не [-X ! На ТП принципно е препоръчително 50-100л буфер по други причини, но това е крайно недостатъчно, за да предотврати подлудяването :)
brum - майстор
Ако системата е балансирана и задвижките не са монтирани кой контролира потока през различните кръгове? Примерно хол който е с много прозорци и коридор дето слънцето почти не огрява. Какво се случва ако един ден на вън е 20 градуса и слънчево, после 2 дни вали сняг и е около нулата и след това пак изгрее слънце и докара 20 градуса?

Като цяло ми трябват препоръки какво да се монтира и какво е нужно, за да може после човек с know how да накара системата да заработи добре :) . Строителят има заложен по договор да монтира система за водно подово и целта ми е да видя дали не правят някакви основни грешки.
radius - майстор
В добре изолирана къща не можеш да си правиш чести промени на температурата, напр. хол денем 24, нощем 21. Правиш си баланса на кръговете и машината си регулира температурата по външна Т. В слънчев зимен ден в хола става 26-7С, вечер обаче бързо се връща до 24, щото напечения от слънцето под няма инертност. А през деня отваряш хола към коридора и се молиш да падне до 25. Така е в нас и е много комфортно през повечето време. Единствено ако мога да имам някакъв индикатор за слънце, който да гаси ТП, щото няма смисъл да работи, ако пече цял ден.
Да и изнеса термодатчика на припек е идея, но така пък тя няма да спира, а ще си намалява температурата на водата, което не ме устройва.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: