Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ves-ko - специалист
Едно питане: Тоя чугуняк с какви фитинги се подвързва?!?
В книжката, която дойде с котела (на Англ.) пише 'Flange of heat water DN50', а в 'книжката' на Ерато (.pdf от интернет) пише 'Фланец за отоплителната вода DN70'. Това, според таблицата по-долу, едното трябва да е или 1½ " или 2 " :? , а другото вероятно 2½ ". В крайна сметка кое е вярното и какъв(и) преход(и) трябва да взема, за да премина към мед 28 mm (1 ") ? :?
Или да вземам фланеца 'в джиба' и с него у магазина. :?
... някъде също срещнах информация, че НЕ трябва да са поцинковани !?! Това много ли е критично (фатално) за два прехода ?!? :?
Прикачен файл:
DN_to_inch.png
filmatoplo - майстор
Срещал съм няколко различни изхода размера ,по скоро размер към 50 ,в единия случай беше гола тръба към която се захващаш със заварка ,срещал съм и с готова резба ,предполагам вече се продават така .цитат от паспорта-Поставете уплътнението φ 90x60x3 върху горната част на фланеца на задната секция и фиксирайте фланеца на горещата вода. Фланецът следва да бъде заварен към разпределението на топлата вода предварително.
ves-ko - специалист
вт мар 10, 2020 10:29 amfilmatoplo написа:
Срещал съм няколко различни изхода размера ,по скоро размер към 50 ,в единия случай беше гола тръба към която се захващаш със заварка ,срещал съм и с готова резба ,предполагам вече се продават така .цитат от паспорта-Поставете уплътнението φ 90x60x3 върху горната част на фланеца на задната секция и фиксирайте фланеца на горещата вода. Фланецът следва да бъде заварен към разпределението на топлата вода предварително.
Аха-а-а. Благодаря filmatoplo. Зачетох се сега и в английската версия (от 2010 г.)
... и в BG, но за варианта "Basic" :shock:
'By welding connect the upper heating water outlet with heating system'.
'Чрез заваряване свържете горния изход на отоплителната вода с отоплителната система'.
Явно ще трябва да си взема някакъв 'черен' преход от 2" към 1" и да го заваря за тръбата с фланеца.
Е защо да е лесно, като може да е трудно ?!? :?
...Но, пък тук (на снимката) е изпълнено без заварки. :?
Май ще е най-добре да взема фланеца 'в джоба' и с него - в магазина.
Прикачен файл:
Viadrus_Pipes1.jpg
filmatoplo - майстор
Старите със сигурност бяха за заварка,сега предполагам са цивилизовали нещата с резба.Имам тук една снимка на мой монтаж ,но не се вижда извода добре,по спомен заварях щото фитингите са 1 1/4.

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (105.05 KиБ) Видяна 1709 пъти
ves-ko - специалист
вт мар 10, 2020 12:26 pmfilmatoplo написа:
Старите със сигурност бяха за заварка,сега предполагам са цивилизовали нещата с резба.Имам тук една снимка на мой монтаж ,но не се вижда извода добре,по спомен заварях щото фитингите са 1 1/4.
Моите и двата фланеца се оказаха еднакви (единият би трябвало да бъде с извод за източване, но не е) и са с резба ".
Прикачен файл:
20200312_173027.jpg
Прикачен файл:
20200312_172923.jpg
Прикачен файл:
20200311_181551.jpg
filmatoplo - майстор
Слагай холендри да може да се откача при нужда котела от инсталацията .
ves-ko - специалист
пон мар 16, 2020 3:52 pmfilmatoplo написа:
Слагай холендри да може да се откача при нужда котела от инсталацията .
Задължително.
ПОДАВАНЕ: котел, коляно, тройник със защитен клапан, коляно, холендър, кран, тръби към инсталацията.
ВРЪЩАНЕ: котел, коляно, тройник с кран за източване, коляно, холендър, кран, тръби от инсталацията.
Мисля, че така ще стане.
filmatoplo - майстор
На изхода на котела- обезвъздушаване ,някъде до входа на котела - разширителен мембранен съд ,пълначка за пълнене на системата с вода :wink: .
andy_forresite - майстор
Ако мислиш да ползваш поцинкованата муфа по-добре си купи същата от месинг. Поцинкованите се пукат без много натягане, докато месинговите са пъти по-здрави.
ves-ko - специалист
пон мар 16, 2020 5:41 pmandy_forresite написа:
Ако мислиш да ползваш поцинкованата муфа по-добре си купи същата от месинг. Поцинкованите се пукат без много натягане, докато месинговите са пъти по-здрави.
Закупени са - поцинковани, български.
... ми, няма да ги натягам много :) (ВиК -то с години (30+) карат с такива и то на доста по-високо налягане и топла и студена вода и нямат проблеми).

Тема "Виадрус на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: