Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Винаги може да и сложиш един термостат навън който да я спира и пуща .Примерно да я спира над 15 гр външна температура ,и да я включва при определен спад .Това като краен изключвател ,иначе ТП си работи по вътрешния датчик който ти е сега.
KingLin - майстор
пон мар 16, 2020 9:18 amradius написа:
Единствено ако мога да имам някакъв индикатор за слънце, който да гаси ТП, щото няма смисъл да работи, ако пече цял ден.
Да и изнеса термодатчика на припек е идея, но така пък тя няма да спира, а ще си намалява температурата на водата, което не ме устройва.
Можеш да пробваш с датчик за светлина в черна кутийка със стъкло от маска за електрожен като вече трябва да си поиграеш със степента на затъмняване.
пон мар 16, 2020 10:00 amfilmatoplo написа:
Винаги може да и сложиш един термостат навън който да я спира и пуща .Примерно да я спира над 15 гр външна температура ,и да я включва при определен спад .Това като краен изключвател ,иначе ТП си работи по вътрешния датчик който ти е сега.
Това няма ли пак да лъже когато вън е студено но слънчево? Днес е точно такъв ден и в къщи при дръпнати щори слънцето топли доста добре макар температурата да е 6-8 градуса.
radius - майстор
Когато е студено до към -2 -3 не е проблем, днес беше около 2-3 градуса и пак почна да напича.
То не е само да я спира при слънце, щото може да има слънце и 10 минути, т.е. ще има безсмислени спирания. Нещо да следи прогнозата :roll: :roll: Ама много програмно стана нещо...
Andri01 - майстор
Тъщата! Написана инструкция и да стои до копчето :)
Evgeniy - майстор
Прав си, програмно е :)
Аз ползвам това:
https://openweathermap.org/

Почасовите прогнози са през 3 часа.
Та вземам най малкия % облачност за следващите 3 прогнози и по него си смятам колко да топля буфера.
filmatoplo - майстор
Друго нямам да предложа ,освен да го минеш и през вътрешен датчик там където напича .
LazarGanev - "Велик майстор"
пон мар 16, 2020 10:16 amradius написа:
Когато е студено до към -2 -3 не е проблем, днес беше около 2-3 градуса и пак почна да напича.
То не е само да я спира при слънце, щото може да има слънце и 10 минути, т.е. ще има безсмислени спирания. Нещо да следи прогнозата :roll: :roll: Ама много програмно стана нещо...
Много се вживяваш :) . Аз съм на ръчно вкл/изкл и пак не се оплаквам.
radius - майстор
Оо то и аз не се оплаквам, много съм доволен, но ако има нещо за оптимизиране, да си го кажа. Като пусна управлението през нета, аз ще бъда софтуера.
Evgeniy - майстор
Ако пак се отбиеш към Габрово, може да обсъдим контролер с прогноза за облачност :)
brum - майстор
А с тия контролери какво управлявате? Задвижки или директно котела? По-гъвкаво е май да се управляват задвижки. Не всички стаи са слънчеви...

Иначе при мен 100% ще има някаква автоматизация. Има централна вентилация, всяка решетки към стаите има серво мотор (върти винта на решетката) който ще се управлява от някаква предефинирана логика. В стаите има сензори за CO2, температура и влажност.

Като вариант си мисля, че тези данни (за температурата) могат да се ползват и за управление на задвижките. Данни за прогнозите за облачност има вече. Това също лесно мога да го добавя в логиката за управление на задвижките. Ама ще трябва да натрупам някакво know how след някакво време работа на подовото за да го мисля. Първата година най-вероятно ще е най-простият вариант (този с балансираната система).

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: