След дълго ровене в компютъра най-накрая изрових една перфектно работеща схема на инкубатор от близкото минало. Оказа се, че е от преди дигиталната ера и съм я свалял от платката с химикалка на лист. Поиграх си да я дигитализирам и с леко закъснение я поствам. Пак е с любимия ви стабилизатор 723, но има управление на мотора и за термодатчик използва силициев диод. Поне за мен е доста по-удобен за работа, лесен за намиране и по стабилен.
вт мар 17, 2020 2:43 amMamaMy написа: След дълго ровене в компютъра най-накрая изрових една перфектно работеща схема на инкубатор от близкото минало. Оказа се, че е от преди дигиталната ера и съм я свалял от платката с химикалка на лист. Поиграх си да я дигитализирам и с леко закъснение я поствам. Пак е с любимия ви стабилизатор 723, но има управление на мотора и за термодатчик използва силициев диод. Поне за мен е доста по-удобен за работа, лесен за намиране и по стабилен.Плахо да попитам:
Десният ценер и левият диод 1N4002 ще ли да са с разменени места?
Друго: Дясната захранваща клема май ще трябва да е фаза, а лявата "нула".
Тоест щепселът и контактът трябва да са тип "Е".
https://siemtravel.com/tipove-elektrich ... -strani/37
Така захранването на 723 ще е безопасно и двуполярно спрямо работната нула. С други думи датчикът няма да е с опасен потенциал спрямо нулата.
Кондензаторът 100uF/16V между гейта и A2 на триака ще гръмне, въпреки че е последователно на двигателя.
Мястото му не е там, а функцията му е неясна.
Най–вероятно е между A1 и гейта с полярност "+" към гейта.
Триакът се управлява в първи и втори квадрант, затова диодът, последователно на изход 3 на 555 е задължителен. Без него триакът ще е отпушен винаги, независимо от състоянието на изхода на 555, тъй като изходът му е пушпулен. Тоест, без този диод, когато изходът на 555 е "1" управлението е в първи и втори квадрант, а при "0" ще е в трети–четвърти. При 723 диод не е необходим, защото изходът му е емитерен повторител, а и тиристорът работи и се управлява само в първи квадрант. Подаваното напрежение към нагревателя е половината от мрежовото.
Токът през гасящите кондензатори е: 230*314*1,5*10**-6=0,1A. Половината от този ток протича през ценерите и двете схеми, и вероятно ценерите трябва да са на радиаторчета. Резисторът 24 Ohm/1W разсейва 0,24 W и затова му стига и половин Ват мощност.