Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Не съм монтирал по друг начин и не мога да дам мнение.
Според мен, всякак може да бъде отнесена. Показах ти два варианта на хоризонтален. Погледни пак!
Показал съм, ама друг път или другаде.
https://photos.app.goo.gl/KWc5Z5HNsb8D9ZFu6
georgi82 - специалист
Първия е ОК,но имам само един такъв, останалите са все прави та ще видим след монтажа колко време ще останат здрави,а трябва ли на всички радиатори да сложа или да оставя някои без термоглави(пр. баня,тоалетна),както имаше съвет по напред в темата?
Май писах по назад. Винаги съм твърдял, че на помпата нищо ѝ няма, при нулев дебит. У дома имам глави навсякъде. Един специалист ми обясни, че понякога е нужно, да се остави постоянна циркулация, заради специфичен контролер, изискващ обратна връзка, за да работи адекватно.
Моят опит показва, че дори с термоглава, поставена на 3, лирата постоянно има циркулация, а в големите студове я връткам докрай.
Както си решиш. Аз бих сложил навсякъде, а винаги мога да отвинтя някъде.
georgi82 - специалист
И моето мнение е такова и сигурно така и ще направя да сложа навсякъде и както казваш винаги някой може да е на макс. единствено за банята ще взема механичен,че влагата да не го съсипе ако е електронен.
georgi82 - специалист
А мнение за лидълските термоглави,тук при нас има един склад в които има разопаковани и непродадени стоки от lidl и там имаше един кош с термоглави за по 5-6 лв. бройката,само че не знам нито модел, нито нищо за тях,трябва да прескоча да видя работи ли още халето и дали има още от тях,че и когато ходих последно беше преди доста време.
ves-ko - специалист
чет мар 12, 2020 6:54 pmgeorgi82 написа:
И моето мнение е такова и сигурно така и ще направя да сложа навсякъде и както казваш винаги някой може да е на макс. единствено за банята ще взема механичен,че влагата да не го съсипе ако е електронен.
В общи линии нещо такова, като на картинката, е идеята за балансиране с обратните 'сектерни' вентили, за която говори и Трифон (дето след туй никой няма да пипа, а термо главите всеки ще си ги връткат, колкото му е кеф да е топлото), като тези проценти на отваряне са условни (за онагледяване). Целта на това 'притваряне' на секретните вентили е при пускане на системата (както каза Трифон) всички радиатори да започват (почти) едновременно да топлят. т.е. всички контури да са с (почти) еднакво хидравлично съпротивление.
Успех.

П.С. а относно газ-та - е-е-ех, защо и аз нямам прекарана газ ... чистичко, мързеливо, топло при поискване, а котела е колкото куфар ... Завиждам (благородно) на Трифон и др. с газ ...
Прикачен файл:
Heat-Balans-1.png
Heat-Balans-1.png (66.94 KиБ) Видяна 1580 пъти
пет мар 13, 2020 7:25 amgeorgi82 написа:
А мнение за лидълските термоглави,тук при нас има един склад в които има разопаковани и непродадени стоки от lidl и там имаше един кош с термоглави за по 5-6 лв. бройката,само че не знам нито модел, нито нищо за тях,трябва да прескоча да видя работи ли още халето и дали има още от тях,че и когато ходих последно беше преди доста време.
Пет превъртях, едната дефектира, останалите си бачкаха доволно. После минах на интернетски.
https://photos.app.goo.gl/53Xz1g1LuZguHajWA
Това е моделъТ, който пуснаха първо. Купувал съм ги 2014 или 2015та.
После пуснаха друг модел, от който купих една и същият ден я върнах, понеже не ми хареса.
Някой ги беше отписал, като неблагонадеждни- дефектирала всяка втора.
Аз имам различно впечатление и ги препоръчвам. Даже съм купувал от варненски Лидъл, понеже другаде, в страната са свършвали, та съм пращал.
Отзивите също са добри.
georgi82 - специалист
Да,аз схванах смисъла на секретните кранове,но това нещо може да се направи и с обикновените с които съм в момента,няма кой да ги врътка,да не говорим,че са на 100 години и аз едва ги въртя,пък какво остава за децата :-D .

Тема "Преправяне(оптимизация) на инсталация на къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: