• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Pipo71987 - специалист
Здравейте,имам проблем и си бия главата вече повече от 2 седмици чета и размишлявам върху,това как законно да изградя старата къща.Значи почвам от начало.На 16.01.2020 закупих Парцел с къща в него ПЖ паянтова жилищна сграда изградена на границата между 2 съседа.Един вид къщата е в ъгъла на парцела,съседите ми са уникални хора,позволиха ми да съборя сградата която беше около 4-5 метра висока и искам на каменните зидове които са 60см широки а на места са около 2 м искам да сложа една плоча и просто да направя отгоре нещо като тавански етаж с двускатен покрив.Та питането ми е има ли някакъв начин да я строя така,и мн ме е страх за жалба в общината от някой(не от съседите ми) но ние сме малка община и не всички са добри хора.Та искам да ви питам колеги дайте ми съвет как да действам,хем ме е страх хем не искам и не мога да вадя разрешителни за строеж.Като знам че постройките на половин селото са незаконни.Моля дайте ми съвет какво да предприема.Искам също да кажа,че към самата сграда искам да залепя тераса.Демек ще променя старите граници.Благодаря ви предварително,чакам с нетърпение съветите ви :?: :?: :?:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Най-важното - не събаряй. Стена по стена... И дай снимки на положението и скица на желаното. И в "строежа" заложи терасата, но не я прави веднага
muhala - майстор
ср мар 18, 2020 9:51 pmn_a написа:
Най-важното - не събаряй. Стена по стена... И дай снимки на положението и скица на желаното. И в "строежа" заложи терасата, но не я прави веднага

+1. ако не я правиш цялата от нулата, а както ти казаха една по една стените няма как да се усетят, а и да се усетят, не правиш строеж.
Pipo71987 - специалист
ср мар 18, 2020 9:51 pmn_a написа:
На първата снимка е самата къща,на другите две е какво сътворих,за 1 ден с багера.Оставих зидовете и съвсем леко свалих нивото за да мога да ползвам подземният етаж.Благодаря ви за мнението и аз така мисля да почна лека по лека да подготвям за подложна плоча,и да кажем догодина за плоча на тея зидове да сложиме.А пък след това да мисля да вдигам за покрива.Че сега всичко стана на бързо и мн народ видяха,че я съборих.Нека да отмине малко време ??? Пак ви казвам благодаря за мненията

Прикачен файл

68DA7B63-DA7A-4486-97E9-148F3C6984D1.jpeg

Прикачен файл

FA442B3F-9B00-4AAF-9AFF-510E628A106C.jpeg

Прикачен файл

C42A8CD6-2F1A-4781-8909-F5EBF5176DC6.jpeg
schuldiner - майстор
Тръби 2,5-3 м над терена и такава мрежа

https://www.google.bg/url?sa=i&url=http ... HQAAAAAQAg

Следва едно проектче и така...

Аз бих заложил на фундаментна плоча и дублиране на каменните зидове с бетонова стена, т.е. едностранен кофраж. Кое колко как, къде колони, къде друго - проектантът да каже. После плочата, събаряш надзида и продължаваш напреТ.
nork - специалист
ср мар 18, 2020 9:04 pmPipo71987 написа:
Здравейте,имам проблем и си бия главата вече повече от 2 седмици чета и размишлявам върху,това как законно да изградя старата къща.....
Проблем нямаш, или поне си нямал преди да гътнеш къщата......
Толкова ли бързаш, че не си пусна по каналният ред в общината/кметство един план за ремонт на къща? Щом и комшиите ти са разбрани нямаше да имаш никакви проблеми, че не е спазена регулация!
Сега....сега вече каквото сабя покаже и се моли да не ти пускат жалби.....
Pipo71987 - специалист
чет мар 19, 2020 9:24 amnork написа:
Здравейте,имам проблем и си бия главата вече повече от 2 седмици чета и размишлявам върху,това как законно да изградя старата къща.....
Проблем нямаш, или поне си нямал преди да гътнеш къщата......
Толкова ли бързаш, че не си пусна по каналният ред в общината/кметство един план за ремонт на къща? Щом и комшиите ти са разбрани нямаше да имаш никакви проблеми, че не е спазена регулация!
Сега....сега вече каквото сабя покаже и се моли да не ти пускат жалби.....
Прав си,че прибързах или поне не де бях поинтересувал достатъчно :(.Просто устно попитах съседите за строежа,след като получих съгласието им се втурнах стремглаво и глупаво напред,къщата беше в окаяно състояние.Бутнахме я и изкарахме за 2 дни.Попринцип съседите ми няма да ми дават ядове те даже са щастливи че къщата ще е обитаема и че ще е по ниска от преди.За жалост около имота има други завистливи старчета,които съм сигурен че ще ми дават ядове точно на вторият път когато опънеме бетон пушката 😢😢😢.Та в този ред на мисли още не знам какво да предприема.Благодаря ви за съветите които ми давате и насоките,полезни сте ми и попивам всичко което кажете
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Имаш ли документите - акт, скица?
Пускаш си за РЕМОНТ ...
Това, което го ИСКАШ (да си вържеш гащите), ВЕЧЕ няма как да стане без документи
Та, мисля, да пуснеш документите по техния си ред и да започнеш "ремонта" в това време
За техническата част от строежа е друг въпроса
Руди - майстор
... размишлявам върху,това как законно да изградя старата къща.
...хем не искам и не мога да вадя разрешителни за строеж.
Като знам че постройките на половин селото са незаконни.
Първо трябва да сте наясно дали законно или незаконно ви се иска!
Много от старите постройки по селата са незаконни, факт. Болшинството
от новите къщи са законни, също факт. Рискът, естествено си е ваш.

Две-три хиляди за проект са много пари, ще отидат и 2-3 месеца за одобряване.
Строежът ще струва 40-60 хиляди (+/- 50%).
и ще трае 2-3-5 години... Скъпи на триците, евтини на брашното?
Проектът не е само "узаконяване". Той е отговор на въпроси: колко да ми е
дебела плочата, да слагам ли колони и пояси, как да ги армирам, през колко
да са ми ребрата на покрива, каква столица, как да я подпра, стига ли ми 10
см изолация или е малко и трябва ли ми изобщо, ще правя ли дренаж, че ми изби
влага в сутерена... Дали може да заздравя каменните стени, че се ронят, къде да
ми е изолацията на покрива и още и още...
  • 1
  • 2

Тема "Имам нужда от вашата помощ!!! Изграждане на къща върху старо строително петно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: