• 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 98
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
burgas61 - напреднал
Здравейте Колеги,
Благодаря ви за съветите!
Разреших си проблема,….за слайдер използвам Simplify3d и когато съм подготвял 3D обетка за принтиране,…съм забравил да центрирам обекта в средата на леглото,…така е когато се бърза:}
Радвам се че в този форум давате много полезна информация,
Бъдете Здрави!!!
Filomatis - специалист
чет мар 26, 2020 10:33 amSTEPER написа:
ср мар 25, 2020 8:14 pmFilomatis написа:
Интересно,всички имат проблем със залепването на детайлите ,а аз не мога да отлепя моите :sad: Дайте идея какво да направя,че да не залепват толкова силно детайлите за плочата
Здравей Колега,
Добре би било да напишеш какъв е принтера,с какво легло разполагаш,обработвана ли е с нещо
печатещата пвърхност и т.н.
Иначе тук на форума не знам да има екстрасенси :-D :?:
Аз бих отговорил на така зададения въпрос /ако не е на шега/ - Недей да печатиш и моделите няма да залепват :wink:
Поздрави
Artillery Sidewinder X1 е принтера,със стъклокерамична плоча е,не е обработвана с нищо.Слайсер използвам Repetier,печатам с PLA ,използвам режима който е по подразбиране в слайсера за този материал.Последните детайли, понеже бяха със сравнително голяма основа и ниска височина, се наложи да нагрея масата до 150 градуса за да ги отлепя,и естествено се изкривиха.
STEPER - специалист
дравей Filomatis,
Стъклокерамичната плоча /леглото/ на този тип принтери е подготвена и обработена специално за по-голяма адхезия.
Лошото е това,че тя е в комплект заедно със силиконовия нагревател , не се сваля след печат и има сравнително голяма маса
което води до по-бавно изстиване а трябва търпеливо да се изчаква този момент.
Няма причина PLA при стайна температура на леглото да НЕ може се свали.Дори то и само се отлепва.
За тази цел леглото преди печат трябва да е добре почистено,да няма остатъци от филамент по него или някакви физически дефекти /следи/
от надраскване и т.н.
Грешно решение е да се сваля модела при висока температура на леглото. PLA започва да омеква към 70 градуса а при 150
градуса е вече като гума , трудно се сваля а е възможно да се повреди и самата повърхност на леглото.
Не забравяй,че различните филаменти изискват и различна температура на леглото именно за подобряване на адхезията /прилепването/
В случая е възможно използването на някакъв външен вентилатор за обдухване на леглото с цел по-бързо изстиване когато се налага.
Repetier-Host няма свой слайсер а използва външни слайсери с които е запознат и работи потребителя.
Режимите по подразбиране не са най-доброто решение.Те са компромисен вареиант и не винаги са оптимални.Не отчитат някои подробности и осоибености на
моделите. Препоръчително е всеки модел да се подготвя сам за себе си директно в слайсера без посредничеството на Repetier-Host или
друг софтуер.
Поздрави
Filomatis - специалист
пет мар 27, 2020 11:32 pmSTEPER написа:
дравей Filomatis,
Стъклокерамичната плоча /леглото/ на този тип принтери е подготвена и обработена специално за по-голяма адхезия.
Лошото е това,че тя е в комплект заедно със силиконовия нагревател , не се сваля след печат и има сравнително голяма маса
което води до по-бавно изстиване а трябва търпеливо да се изчаква този момент.
Няма причина PLA при стайна температура на леглото да НЕ може се свали.Дори то и само се отлепва.
За тази цел леглото преди печат трябва да е добре почистено,да няма остатъци от филамент по него или някакви физически дефекти /следи/
от надраскване и т.н.
Грешно решение е да се сваля модела при висока температура на леглото. PLA започва да омеква към 70 градуса а при 150
градуса е вече като гума , трудно се сваля а е възможно да се повреди и самата повърхност на леглото.
Не забравяй,че различните филаменти изискват и различна температура на леглото именно за подобряване на адхезията /прилепването/
В случая е възможно използването на някакъв външен вентилатор за обдухване на леглото с цел по-бързо изстиване когато се налага.
Repetier-Host няма свой слайсер а използва външни слайсери с които е запознат и работи потребителя.
Режимите по подразбиране не са най-доброто решение.Те са компромисен вареиант и не винаги са оптимални.Не отчитат някои подробности и осоибености на
моделите. Препоръчително е всеки модел да се подготвя сам за себе си директно в слайсера без посредничеството на Repetier-Host или
друг софтуер.
Поздрави
благодаря,ще пробва да изчакам да изстине добре
STEPER - специалист
Filomatis.
Аз печата върху стъкло и след като свърши сесията, свалям стъклото от леглото и го оставям на страна
да изстине. Това става много бързо и модела сам се отлепва.
Стъклото захващам за леглото с помоща на два клипса за банкноти /binder clips/.
Сега братята китайци продават всякакви подложки за отопляемо легло върху които да се печати
и при желание може да се потърси нещо подходящо за тази цел .
Поздрави
STEPER - специалист
Здравейте,
Обръщам се с молба към някой от Вас,който има възможност да помогне да се коригира този детайл който е част
от модела на Medieval Castle - https://www.thingiverse.com/thing:862724
При Preview в слайсинга се вижда,че се губят няколко слоя като разбира се при печат следващите
слоеве увисват във въздуха.
Тъй като модела е много голям за печат при мен,трябваше да намаля размерите му с 50%,но оригиналния детайл в слайсинга
показва същата ситуация..
За редуциране на размера съм използвал предоставената опция в слайсера - Slic3R.
Оригиналния модел се състои от 22 детайла като при някой от тях също се губят части /информация/ при намаляването им с 50%.
За съжаление STL файла е с по-голям размер от разрешеният за форума и съм го качил тук-
https://dox.abv.bg/download?id=c9fe952e80# - Линк за сваляне
Поздрави

Прикачен файл

Sys 2.jpg
Sys 2.jpg (25.36 KиБ) Видяна 2737 пъти

Прикачен файл

Sys 1.jpg
Sys 1.jpg (13.84 KиБ) Видяна 2737 пъти
mironcho - специалист
Точно определени слоеве ли се губят или на случаен принцип? Можеш ли да кажеш номерата им?
при 100% и 0.2мм слой CURA-та го наряза на 761 филийки, без пропуск. Също и при 50% нямаше проблем.
Пробвай да завъртиш или преместиш със сантиметър-два на някъде фигурата и пусни отново слайсването (не винаги се получава) или пък за проба пусни слайсване с 0% запълване

Прикачен файл

Base5.png
STEPER - специалист
Здравей mironcho
Губят се точно определени слоеве.
На посочения детайл са 108,9,10 и 111.
В милиметри при слой 0.2 и 1-ви слой 0.25 са 21.85 мм.22.05-22,25 и 22.45 мм.
Аз използвам Slick3R и както да го въртиш и каквото и да правиш не се получава.
При 50% го е нарязало на 380 слоя.
С CURA не съм пробвал но с CraftWare същото положение.
Погледни тук с кулите какво става. Как е при STL файла на модела и как е при рязането в preview.
Пълна скръб.
Сега зареждам CURA-та да видя какво ще се получи ако не считам ,че ще бъдеш насреща :wink: :partyman:
Поздрави

Прикачен файл

А.jpg
А.jpg (60.16 KиБ) Видяна 2725 пъти

Прикачен файл

B.jpg
B.jpg (42.58 KиБ) Видяна 2725 пъти
STEPER - специалист
Благодаря mironcho
за оказаното съдействие.
С Cura-та всичко се получи от раз, :supz:
и вслед 3 часа въпросния детайл вече е отпечатен :)
Поздрави
burgas61 - напреднал
дравейте Колеги,
Започнах да печатам с филамент ABS,но обекта не може да прилепне плътно до леглото..след третия слой крайщата му се отлепват от леглото.
Гледах в Youtube че слагат лепило…пробрах и аз ,но не се получи.
Ще ви бъда благодарен ако някой от вас сподели,как работи с ABS филамент.
Поздрави:)
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 98

Тема "3D принтер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: