Ти остави това, ама и аз се притесних. Малко остана да отварям разни справочници.
Толкова убедителни...

Толкова убедителни...

lov написа:Понеже не ме бива с компютърното чертане го драснах на ръка. Идеята е да имаш съд с обем поне 2-3 пъти повече от колкото е обема на тръбата която ти слиза в кладенеца или сондажа. Но колкото е повече е по добре.Защото и по дълго време да стои пак тръгва. Дори да има някакви микротечове. Лично аз съм ползвал за такъв съд стар балон от бойлер 50л щото такова имах под ръка но може и някаква дебелостенн тръба. Идеята е турбината на помпата да е винаги във вода.И когато се включи тя започва в първоначалния момент да изсмуква водата от този съд. Съответно в него се създава достатъчно вакум и водата от кладенеца започва да навлиза в съда. От там на татък процеса си е нормален след като водата започне да пълни съда. При спиране на помпата дори и да се засмучи въздух през самата помпа нивото на водата няма как да спадне повече от нивито на което се намира тръбата от към засмукващата страна. А тя е в най високата точка.. И нивото не може да падне повече. Дори и да се засмуче някакво по голямо количество въздух той се разтваря във водата или по точно дребните мехурчета които се получават при силната струя заминават през помпата увличайки се от водата. И така системата поддържа сама максимално ниво.Изпробвано, работи идеално!
Дано до тук си ме разбрал правилно и някой по сръчен колега драсне някоя по добра картинка.
1-смукателна тръба
2-резервоар
3-помпа
4- изходна тръба на помпата
5- пробка за първоначално зареждане със вода
6- ниво на водата в съда след като се запълни.
Не предвидих да нарисувам в долния край и пробка за източване когато се налага да се зазимява системата.
Тръбата се заварява към пробития отвор в дъното и трябва да достига до горната стана на съда. Възможен е вариант в место да минава през целия съд да се върже и от вънка странично. Пак ще работи системата но заема повече място а така през съда става по лесно.
пон апр 06, 2020 2:49 pmHursa написа: Така съвсем няма да се получи. Дълбочината от която може по този начин да се "засмуква" вода зависи от много фактори, но трудно би превишила 9 м и то условно. Зависи от надморската височина, околната температура, атмосферното налягане в момента на работа, дори от "минерализацията" на водата.Ефективна, но по скъпа....Вчера чистих този кладенец, за който питам и се оказа, че е 7.5 м дълбок. Идеята ми е да взема външна центробежна помпа (външна, заради цената)и да я дроселирам на 750 - 800 л/час някъде, съобразно дебита на кладенеца.
Има ежектори с които може да се изпомпва от по-голяма дълбочина, но не си заслужава (според мен), след като може да се вземе значително по-ефективна потопяема помпа.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: