Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Hursa - майстор
7.5 метра до дъното на кладенеца или до нивото на водата. Дори да е до нивото на водата - би трябвало да се получи, стига при изпомпването нивото да не пада под 8 метра някъде. Т. е. кладенеца да позволява този дебит на изпомпване без да му пада силно нивото. (Но това, до колкото разбирам :), не съм ползвал или правил кладенец.)
пон апр 06, 2020 1:06 pmnobreak написа:
А ако този воден капан се спусне на 5 м в кладенеца, това помага ли нещо?
Може би не съм разбрал - ако спуснете помпата заедно с този вакуумиращ се съд в шахта (кесон) 3 - 4 метра - така ще стане да "теглите" вода и от 10 11 метра, така помпата ще изпомпва от 7-8 метра. Но трудно ще се обслужва. А такава схема има недостатък (до колкото разбирам) и ще се наложи обслужване не толкова нарядко. Отделно и такава шахта, да побере помпата със съда, съвсем не е безплатна.
nobreak - специалист
пон апр 06, 2020 4:33 pmHursa написа:
7.5 метра до дъното на кладенеца или до нивото на водата. Дори да е до нивото на водата - би трябвало да се получи, стига при изпомпването нивото да не пада под 8 метра някъде. Т. е. кладенеца да позволява този дебит на изпомпване без да му пада силно нивото. (Но това, до колкото разбирам :), не съм ползвал или правил кладенец.)
пон апр 06, 2020 1:06 pmnobreak написа:
А ако този воден капан се спусне на 5 м в кладенеца, това помага ли нещо?
Може би не съм разбрал - ако спуснете помпата заедно с този вакуумиращ се съд в шахта (кесон) 3 - 4 метра - така ще стане да "теглите" вода и от 10 11 метра, така помпата ще изпомпва от 7-8 метра. Но трудно ще се обслужва. А такава схема има недостатък (до колкото разбирам) и ще се наложи обслужване не толкова нарядко. Отделно и такава шахта, да побере помпата със съда, съвсем не е безплатна.
Питането ми беше ако пусна съда на половината на кладенеца, а помпата е на изхода на кладенеца, не в шахта.
Hursa - майстор
Не, така няма да стане. Помпата е важно, на колко метра ще е над нивото на водата. Не и от 10 метра.
nobreak - специалист
пон апр 06, 2020 4:52 pmHursa написа:
Не, така няма да стане. Помпата е важно, на колко метра ще е над нивото на водата. Не и от 10 метра.
Първоначално питах за 10 - 11 м, защото мислех, че кладенеца е толкова дълбок, но се оказа, че до дъното му е 7,5 м, а до водното огледало около 4.5 м. За шахти на такава дълбочина не ми се мисли, а с такъв съд не съм пробвал и ми беше любопитно дали може да компенсира по голямата дълбочина на засмукване. Благодаря за отговора :)
Hursa - майстор
Съда е оригинално решение, но той само буферира засмукването. Фактически атмосферното налягане изтласква водата от кладенеца в този съд в който се създава разреждане (понижено налягане) в резултат на изпомпването от помпата на водата от него. Ако го сложите на 5 метра под нивото на помпата и до долу има още 5 метра - на водната повърхност (ако има такава, не е задължително) в съда - от който изпомпва помпата ще действа силно понижено налягане, което не би могло да изтласка водата до помпата. И помпата ще кавитира - потока ще се прекъсне.
nobreak - специалист
пон апр 06, 2020 5:06 pmHursa написа:
Ако го сложите на 5 метра под нивото на помпата и до долу има още 5 метра - на водната повърхност (ако има такава, не е задължително) в съда - от който изпомпва помпата ще действа силно понижено налягане, което не би могло да изтласка водата до помпата. И помпата ще кавитира - потока ще се прекъсне.
Разчитах на това, че помпата има самозасмукване да кажем 8 м, съда има и той някакво "самозасмукване" в зависимост от обема вода в него....та логиката ми беше дали няма да се яви този съд все едно като една допълнителна помпа по средата на кладенеца образно казано и по този начин да се раздели водния стълб на 2 х 5 м. Не знам дали обясних разбираемо какво съм имал в предвид :?
Hursa - майстор
Не, няма как, подналягането в съда се създава от помпата. Както и под налягането в смукателя и. Така пред работното колело на помпата тези условно две "подналягания" ще се сумират. Ако спуснете съда така, той не помага, дори се явява допълнително хидравлично съпротивление в всмукателната част на схемата. Нивото на течността в съда трябва да е над нивото на всмукателя на помпата - за да има, така да се каже, положителен ефект.
nobreak - специалист
Ясно. Благодаря :partyman:

Тема "Смукател за водна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: