• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naster - майстор
Без да съм специалист, мога да посоча два проблема, които да решите, за да имате работещо решение, а не да си дадете парите и да не можете да се стоплите:
1. Отоплителната мощност се подбира спрямо топлозагубите на сградата, т.е. една твърде малка камина (теоретично) няма как да отоплява, ако мощността ѝ не покрива загубите на сградата. Независимо дали изберете котел или камина. И тук трябва да сте сигурни, че камината ще подпомага отоплението в студени дни, или ще трябва напълно да го замести, ако спре тока за дълго време например.
2. Въздухът, като топлоносител, заради плътността си е в пъти по-неефективен от течност. За да доставя нужната топлина, същият за единица време изисква принудително нагнетяване. В нашата къща е подобно решението: канален климатик с въздуховоди Ф200 във всички стаи, но с макс. дебит ок. 1000м3/ч.

Не е много ясно какво означава пречупване на въздуха в мазето и как камината ще го прави.
вт апр 07, 2020 11:14 amnaster написа:
...че камината ще подпомага отоплението в студени дни, или ще трябва напълно да го замести, ако спре тока за дълго време например.
...
Как така ще го замести? Не е питано за аварийни решения.
naster - майстор
Първото мнение не предполага това, защото не споменава климатиците. А и според мен питащият още не е наясно какво желае като краен резултат.
вт апр 07, 2020 12:21 pmnaster написа:
Първото мнение не предполага това, защото не споменава климатиците. А и според мен питащият още не е наясно какво желае като краен резултат.
Имах предвид да помислиш- как аджеба ще работи тая сухопелетарка без ток.
вт апр 07, 2020 11:49 amТрифон П.Трифонов написа:
вт апр 07, 2020 11:14 amnaster написа:
...че камината ще подпомага отоплението в студени дни, или ще трябва напълно да го замести, ако спре тока за дълго време например.
...
Как така ще го замести? Не е питано за аварийни решения.
naster - майстор
Дадох го като пример, може съвременната къща с НРL панели и 10см вата, без прозорци и вентилация в мазето, да има генератор...
Стефан77 - специалист
Аз съм си решил проблема с къртенето така каминката в трапезарията колекторната кутия на тавана и по два отвора във плочата на всяка стая за радияторите.
  • 1
  • 2

Тема "Отопление с камина на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: