• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте, приятели!

Пред дилема съм дали при ремонта дали да сложим и инсталация за БГВ - по-точно плоски соларни панели.

Ситуацията е следната:
1. Къща на три етажа, обитавана от 2 семейства.
2. Два бойлера по 120 литра и 3 kW на 1 и 3 етаж, като и двата са с по две серпентини и вече изградена връзка с котел на пелети.

Дилемата ми е следната - при описаната ситуация струва ли си да се сложат например 2 панела Vitosol 100-FM/200-FM и доколко би било това рентабилно?Кой е най-подходящият вариант за подобно упражнение?
Вариант 1 - Голям съд напр. 500 литра, който през лятото се топли от 2 панела, а през зимата от пелети и панели и оттам се изпраща вода до двата бойлера, които при липса на такава ползват собствените си нагреватели. Пътят от него до бойлера на 3 етаж би бил доста дълъг.
Вариант 2 - Да се сложи по един Vitosol 100-FM на бойлер, но май не е много разумно за 120 литрови бойлери.
Би било чудесно панелите да помагат и на парното през зимата, на теория... :)
Други варианти има ли?

За мен е най-сложно да сметна дали подобна инвестиция(да кажем 5000-6000 лева) би се изплатила и в какъв срок. Как да сметна правилно?

Предварително ви благодаря за съветите! :-D :-D :-D
speka_rs - майстор
Невена, сметни си по колко давате за БВГ, и след това много лесно ще си пресметнеш колко пари какво идва.
До колкото съм чел, препоръчват хората да бъде по скъпия панел Висман 200Ф. Незнам дали 2 панела ще се справят със 500 л бойлер, ама 300 литра чисто соларен и след това последователно вашите бойлери, пак ще имате 500 литра. И по този начин зимата, каквото вдигне вдигне. А лятото ще си имате достатъчно топла вода за двете семейства.
И по този начин, ако някой няма топла вода винаги ще може да си пусне електрическия бойлер, не да се прехвърлят една гора кранове.
А до 3тия етаж, колко пък да е дълъг тръбния път.
вт апр 14, 2020 4:08 pmspeka_rs написа:
Невена, сметни си по колко давате за БВГ, и след това много лесно ще си пресметнеш колко пари какво идва.
До колкото съм чел, препоръчват хората да бъде по скъпия панел Висман 200Ф. Незнам дали 2 панела ще се справят със 500 л бойлер, ама 300 литра чисто соларен и след това последователно вашите бойлери, пак ще имате 500 литра. И по този начин зимата, каквото вдигне вдигне. А лятото ще си имате достатъчно топла вода за двете семейства.
И по този начин, ако някой няма топла вода винаги ще може да си пусне електрическия бойлер, не да се прехвърлят една гора кранове.
А до 3тия етаж, колко пък да е дълъг тръбния път.
Привет,

Благодаря ти.

Как обаче относително точно да сметна колко давам за БВГ? Сметките за ток са изключително различни и не мога да сметна разлика между средна сметка, когато ползваме пелети и средна сметка, когато топлим водата на ток. Това би било най-лесно, но няма как.
В месеци, когато топлим бойлер с пелети има месеци с по 100 лева сметка на едното домакинство, има месеци и с по 150 лева на същото домакинство.
Ако сложа един така да се каже междинен соларен 300 литра, то той как ще изпраща вода до другите два, за да не ползват те нагревателите си? С циркулационна помпа или как? Бойлерите как "ще знаят" да не включват нагревателите си, а да "търсят" вода от соларния бойлер?
Тръбният път от да кажем соларния бойлер до този на третия етаж би бил сигурно около 15 метра - соларният бойлер в почти диаметрално противополжна точка от този на третия етаж и като сложиш два етажа разлика и стават 12-15 метра.
Christo - майстор
Продават се електромери за нетърговски цели, които са със сравнително малки размери и могат да се сбутат или в таблото, или някъде около бойлера. Например: https://vikiwat.com/killowathour-meters ... 0%5D=37440 Има и други модели в други магазини. Свържете бойлера през такъв електромер и след два-три месеца ще имате статистика колко пари харчите за топла вода. Разбира се, може и за седмица, но резултатът няма да е много информативен. По-добре да похарчите петдесетина лева за ескперимент, от колкото да си направите нещо, което няма да се изплати в разумен срок. Колкото повече ползвате топла вода, толкова по-бързо ще се изплати инсталацията.
шоп - майстор
вт апр 14, 2020 3:50 pmnevena1717 написа:

За мен е най-сложно да сметна дали подобна инвестиция(да кажем 5000-6000 лева) би се изплатила и в какъв срок.
Как стигнахте до сумата 5-6000лв?
Имате два бойлера по 120л с по две серпентини. Трябват Ви два панела, две помпи, две управления, два РС или дрениращи съда ако е ДБ системата. Тръби, изолация, фитинги и кабел. Форума е направи си сам.

При разумни покупки и умели ръце спокойно можете да се включите на цена доста под 1/2 от цитираните.
Успехи!

П.П. и побързайте. Слънцето е щедро и безплатно. Аз днес имам 650 л вода загрята до 59 гр ( след обяда в Сф се заоблачи и заваля.
torbalan - Дървен философ
Преди време, когато бях изцяло на ток сметките варираха от 200 (тук имам предвид летен месец, в който не сме били отпуска) до към 500 лева в студените зимни месеци. Публикувал съм във форума справки по месец за какво съм плащал. Не мога да направя справка в момента, защото ДСК не пазят (или по-скоро не дават) архив за толкова години назад.

Сега и отоплението и БГВ не са на ток. Само готвенето, осветлението и битовата електроника са на ток.
Сметка над 100 лева не съм виждал.

В къщи постоянно живеем 3ма. Големия син само през ваканциите е тук, но поради извънредното положение - в момента е тук. Къпем се ежедневно. Никой не пести вода (нито преди, нито сега). Сметката за ток за миналия месец беше 85.48 лева.

Та по според мен едни стотина лева на месец си отиват за греене на вода за 4 членно семейство. Но пак повтарям - ние не сме пример за пестеливост.
lov - майстор
Ще допълня само Шопа че при два отделни бойлера с по два панела системата може да се модифицира така че да се получи дори много по добър добив.
Тъй като и двата бойлера няма да са натоварени еднакво и по едно и също време то могат да се зададат логически приоритети на къде да бъде насочван добива. Ако примерно вашия бойлер сте го изразходили а другия е загрял до максималната си стойност то тогава и 4-те панела да помпат във вашия. Така реално може да се постигне много по голяма ефективност на системата.

Даже ей една задачка за теоретиците да кажат с цифри колко ще е разликата.

Относно цената и аз напълно го подкрепям, че може да се вместите във половината от тази сума дори и с варианта за който споменах макар че и той ще оскъпи нещата заради допълнителното оборудване.
Относно разхода на ел. енергия като човек който си е играл реално да я измерва сметнете си един санитарен минимум от 200kW/h на бойлер за месец. Ако някой ви разправя че е по малко попитайте го дали се къпят само в неделя. По точно дали не си вземат само душ. :lol:
Относно панелите вероятно след малко ще ви налазя с препоръки за такива дето струват по 1 000 и на горе лева и работещи едва ли не на лунна светлина. :-D Има достатъчно писано и кое как се прави по темата. Завиждам на упоритостта на Шопа но аз се уморих. Даже и линкове не давам вече. :-D
Така като гледам прогноаите за времето нейде от седмица та до късна есен съм тотално отсвирил монополистите. :lol:
шоп - майстор
вт апр 14, 2020 7:36 pmlov написа:
системата може да се модифицира така че да се получи дори много по добър добив.
100% съгласен, просто топикстартера трябва да уточни дали тези два етажа, тези два бойлера и респективно тези две системи са на едно семейство. Кой плаща тока и студената вода и такива подробности.
lov - майстор
О това не най малкия проблем.Нали всеки бойлер си е със собствена серпентина. Предполага се че и четирите панела ще са един до друг и ще имат еднакви характеристики на загряването. Само трябва да стане пренасочване на топлоносителя. На всеки водата и основната консумация за помпата си е за него си. Само на контролера за управлението няма как да се подели. Но тя е толкова смешна че всеки ще се наеме с такъв разход. :-D
шоп - майстор
вт апр 14, 2020 8:05 pmlov написа:
О това не най малкия проблем.
Май си прав:-)
проблем може да има при орташко ползване, когато има нужда от ремонт на общ елемент и парите са проблем.
Но пък може и да няма орташко ползване. Например у нас аз съм изградил и аз подържам системите. Плащам всички сметки на 3 домакинства и това не е проблем ( за момента ) :-))))
Един ден като ме няма на този свят-я камилата, я камиларя. Стремил съм се да е максимално лесно да се раздели всичко на 3. Трифазен ток, три партиди, 3 сондажа, 3 соларни системи, и т.н. Всичко х3
  • 1
  • 2

Тема "Инсталация за БГВ - рентабилност?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: