• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
EDI - майстор
А и материала ти е смолисто дърво, все пак.Ако отгоре не е плоско, долу не опираш земята и решиш да сложиш някакви малки дистанционери между оградните дъски и хоризонталните носещи греди, ще надживее и наследниците ти без каквато и да е обработка.
radius - майстор
Като за чам, не е много смолисто-бял бор. То смолистостта не е хубава доколкото знам. Примерно черния бор е по-смолист, но по-зле за навън.
Поне не е смърч, че не попивал хич в дълбочина при импрегнацията.
Да имах акация, я слагам отма, ама нямам.
stridata - специалист
Христос Воскресе! Да сте живи и здрави всички!
Щом ще ги минаваш в Автоклав значи вече си направил импрегнирането. Трябва да знаеш, че след такава обработка не всяко масло ще свърши същата работа като на сурово дърво. 90% от фирмите предлагащи вакуумно импрегниране предлагат и защитен продукт който не се предлага по магазините. Личното ми мнение е, че ако ще правиш дебел слой в никакъв случай не ползваш нещо безцветно или полу безцветно като лазур! Задължително плътен цвят! Ако ще правиш нещо безцветно или лазур, за мен е най-добре тъккослойно, демек масло. Никога не смесвай продукти на различни производители! Винаги изпълнявай пълния цикъл от технологията на производителя, а не слушай старило, патило или магазинери! Простички, но работещи правила! Замисли се, че има лабораториики дето ще изтестват една технология за издържливост на атмосферни условия за един ден и ще си пуснат продуктите на пазара, няма да чакат бай Ганьо да им каже как автомобилното масло или безира разбираш ли правят чудеса :drinkers:
radius - майстор
Ами в случая не могат да ми препоръчат техен продукт за финиш. То импрегнирането в цвят дава завършен продукт, но днес, а не след 5г. Демек, ако издавам обект ми е много удобно, защото не ме интересува бъдещето. Но моя случай е друг.
Напълно съм съгласен да се ползва система от 1 производител, но в случая с импрегнанта май няма препоръки от производителя за финиш върху него.
Засега си мисля за 2 ръце ленено масло. Но те не биха защитили цвета според мен. За цвета наистина не знам. Осмо имат някакво масло без цвят, пък с ув зашита, ама 60лв.,/лт.
Значи импрегнирам кафяво, минавам 2 ръце варено ленено масло от габровското и се моля да си остане кафява. Как е?
Lisko - майстор
Аз си оставам на мнението че акрил-а е по-добре от всяко масло.
radius - майстор
Обаче, ако се напука става жалка работа, а подовяването още по-жалка :lol:
Ясно ми е че с акрила получавам по-красив изглед, за сметка на риска от мъчно подновяване.
С маслата получавам скромен изглед, но пък лесно подновяване. Само да не е през 1-2г. че неам нерви.
Говорих с габровските занаятчии от Балкана (https://woodcraftbg.wordpress.com/%d0%b ... %82%d0%b8/) . Човека си държи на натуралните продукти, защото ясно е, че тези импрегнанти от рода на Таналита са яка химия. Но да кажем, за ограда съм склонен да я ползвам.
Засега ми се очертават 2 варианта - все маслени накрая, сякаш предпочитам след години лош външен вид на масло, отколкото нещо налюпено.

Вариант 1 : вакуумно импрегниране с цвят и 1 ръка продукт номер 11 от габровските (Екстериорно гъсто финишно масло с гъша мас, пчелен восък, карнауба и боров катран. ) . 1 ръка, колкото за вид и да запечатам чат-пат. Минус, няма да има УВ защита и избледняването на Танатона няма да се забави.
Вариант 2 : изцяло еко-био-веган ;), но пък с повече труд от моя страна. Ползвам само габровските продукти: 1 ръка байц, 1 ръка импрегнант с боров катран и финиш 1 ръка като в предния вариант (Екстериорно гъсто финишно масло с гъша мас, пчелен восък, карнауба и боров катран.). Тук УВ защитата не е супер нужна, тъй като байца бил доста устойчив на УВ.

Засега съм на вариант 1 и до няколко дни ще трябва да реша.
stridata - специалист
Ако е боработено вакумнно с качествен препарат, единственото което ще те тревожи е UV лъчите и посивяването на дървото. Маслото няма да държи 5 години, но пък не изисква нищо освен да го нанесеш наново и оградата да свежне! Нищо против пичовете с домашните масла, ама да си намацаш оградата ми звучи несериозно! Аз ти препоръчвам като достъпно в БГ и за боя и за масло TIKKURILA. Звънкаш избираш си една технология и си в джаза!

П.п.
Примерно в провинциите на Дания съотношението плътна боя срещу масло по фасади е 90% към 10% :-D Ти си прави изводите :wink:
schuldiner - майстор
Прегледах си мострите - повечето са изрезки, лакирани по различно време с различни лакове, захвърлени на открито - и не видях напукване на никой акрилен лак. Напукан е един алкиден лак на повече от 10 години /горе-долу оттогава не ползвам, иначе го харесвам/. Единственият, който прави филм и се бели е някакъв полиуретанов, май сократес, също на 10 г. С естетик на бохемит имам само една саксия на две зими - няма лющене, но откъм слънцето е на петна, а и поначало стоеше грозно. Другите саксии от същото време на същото изложение с акрилен лак са като вчера правени. Може би проблемът с масления е, че винаги полирам дъската с виброшлайф или ламелен диск, за да затворя проводящите влакна. Рендосването подравнява, но не затваря влакната и дървото пие яко. Полираната дъска нещо не попиваше равномерно.
А да, и с един лидълски на пет години също е като нова дъската, само че от лака, май беше цвят орех, не е останало много...
radius - майстор
Бряяя, да нямаш УВ филтър над двора :wink: Май ще трябва да те посетя с нАучна цел. Но много ми се ще да ползвам след импрегнацията продукт само на 1 ръка. То за навън само 1 такъв видях и кой знае колко е компромисна тая работа.
schuldiner - майстор
Заповядай!
Ако имаш време ще разглобя дъските от портата да видиш колко отнема обработката на нещо непипано от 5-6 години. И за коя точно корозия на болтове/винтове говоря.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Дълготрайна обработка на нова чамова ограда - с какво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: