• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
Днес и поиграх малко и почти я направих. Остана да се уплътни, да се наредят камъните и да се направи решетката за плодовете. Като цяло на този етап и в предвид облачното време мисля че резултатите са повече от задоволителни. Температурата е след 10 мин след затварянето.
Изображение
Изображение
Изображение
mir4oto - специалист
Браво Иванов, браво. Виждам, че все пак си възприел идеята за вентилаторите :-D . С печени киселици и баба знае, дай да видим некоя жарната мръвка. А плаките отде ги взимаш, да не би да си печатар?
ivanovbg - майстор
Къде видя вентилатор :?
Evgeniy - майстор
Определено добре ще загрява. Като се рових стигнах до извода, че дебитът е ключовия фактор за изсушаването. Ето снимка на рожбата на два наши института от преди 1-2 години:
Прикачен файл:
Solar_Dryer.jpg
Забележете големите комини за осгуряване на дебит. Вторият усъвършенстван модел има загряване и на комина за по-голяма тяга, че и рекуперация май правят...Това определено може да замести вентилатор.
mir4oto - специалист
ivanovbg написа:
Къде видя вентилатор :?
ами тия киселици в какво са или тва е нов вид грил :-D
nakatasan - специалист
Прекрасна тема. Ентусиазирах се и аз да си направя нещо подобно. Апартамента ми е с южно изложение, светлината и топлината трябва да се използват максимално, преди да са сложили данък и на тази придобивка, която на практика си е безплатна... :-D
KnauFer - специалист
Хубава и полезна тема!
Искам и аз да си направя такава фурна,обаче като направя запитване в Бургаските ф-ми за такъв вид тръби ,ми отговарят че не продават само тръби ,а цели сл. системи ... :axe:
Някой знае ли къде в Бургас мога да си взема въпросните тръби ? [-o<
Evgeniy - майстор
Егати фирмите... по тази логика ако ти се счупят тръби ще стоиш без колектор.
Ето на този сайт пише че продават ама не знам колко е актуална информацията:
http://www.bgsolarhome.com/bg/produkti.html
KnauFer - специалист
Свършиха,ми каза ухилен чичко по телефона :axe:
Evgeniy - майстор
Привет на затворените вкъщи хора, които все намират какво да подобрят.
Да представя втора подобрена версия на слънчевата фурна.
Прикачен файл:
SolFu.jpg

Преди няколко години я направих в този вид - вътрешна кутия, 5см вата + 5см стиропор и външен кожух. Поради предназначението за двойна употреба за сушилня и печка бях допуснал няколко термомоста в трите отвора и не можеше да вдигне градусите повече от 75-80.
С този COVID 19 и повечето време вкъщи реших да отстраня недостатъците, още по-вече, че мои попадна един кашон heat pipe. Направих имм импровизирани радиаторчета от алуминиева ламарина и се получи доста добре. Около 10:30 достига 100* в средата на обема, а около 1:00 достига близо 150* на празна фурна: Близо до самия изход и радиаторите, температурата е около 190-200*.

Прикачен файл:
Inside.jpg
Прикачен файл:
Final.jpg
Прикачен файл:
Noon.jpg

Вратичката и прекъсването на термомоста ги направих с подръчни материали - парчета ламинат, но това не е много добро решение, ще съм благодарен на идея за подходящ материал.

Вчера и днес с частична облачност успя доста добре да сготви и даже да свари добре боба.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Слънчева фурна с вакуумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: