Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Заземяването което имаш на главното разпределително табло се нарича повторно заземяване на нулата. То има задача да изравни потенциалите на идващата нула и земята под сградата. То няма толкова ниско съпротивление колкото на основното заземяване в трафопоста и затова се използва да помогне на нулата, не като основна защита. От там навътре можеш да имаш дву/три или четири/пет проводна инсталация.
Отделните работна и защитна нула след това табло имат две задачи:
да гарантират безопасност при прекъсване на някоя от тях и да се намалят смущенията дължащи се на изравнителните токове в затворени контури (при класическото зануляване има такива).

Тази връзка в главното табло не бива да се прекъсва,защото се намалява ефективността на защитата и за възможни инциденти.
xman7 - помощник
Много благодаря на всички за коментарите и по-специално на PCL82
за краткия и изчерпателен отговор.
Милен - майстор
На всякъде е така, Възможно е в някои единични случаи да са разделени нулевата и защитната шина.

И така ще бъде, щото тия дето пишат правилниците и наредбите първо мислят за електроразпределителните предприятия и на последно място за консуматорите. Като си изграждат мрежата с четири проводника (3 фази и нула-заземена през няколко стълба и табла) правят доста голяма икономия на проводници. При големите сечения на захранващата мрежа липсата на петия проводник води до използването на по евтини кабели и въздушни проводници, по-олекотени стълбове и т.н.
А пък за консуматорите направиха задължителни отделни нула и земя, нали трябва да се продават ДТЗ-тата, да се повиши безопасноста.
sasooooooooo - "специалист"
В крайна сметка най-правилно е да не се разкъсва тази връзка, така ли? :?
Justy - майстор
Тази връзка беше въведена за предотвратяване кражби на еленергия като се ползва земята от водопровода за нула. ДТЗ не работи при галванична връзка между нула и земя!!!
Милен - майстор
Въпросната ти връзка е ПРЕДИ дефектно токовите защити в таблото. След ДТЗ не трябва да се свързват заедно. Преди ДТЗ е добре да са свързани земята и нулата. Така се застраховаш от фалшиво заземяване което ще задейства ДТЗ от утечка, но може да е недостатъчно за изключване на АП при директно късо съединение м/у фаза и заземителния проводник.
rulom - модератор
"Земя" и " Нула" никъде в ЕС не се свързват.Нашата практика е да побългаряваме всичко.Случайно не се ли замисляте че ако имате заземление, като за една къща, свързвайки го с нулата подобрявате нулевата връзка и на съседите около вас.При много консуматори на едно заземление се получава обратния ефект, т.е. при дефект на уред в съсед, утечката, вредния ток ще мине през вашите уреди. С две думи свързвайки заземлението с нулата подпомагате фалшивата работа на енерго носителя, без гаранция за уреди и живот във вашата къща.
Откакто си купих първия компютър съм набил заземителен кол.Свързан е с третия проводник на: компютъра, плазмата,кабелната.Връзка към нулата на ЧЕЗ-НЯМА, мога да ви кажа че вече седем години съм с оригиналното захранване, и нямам надут кондензатор.Сменявам само вентилатори през две години.А компютъра не се гаси 24 h.
помислете какво четете
Милен - майстор
Лошото е че покрай нашумелите ДТЗ и утечки, забравяме че във всеки токов кръг задължително има и максималнотокова защита (стопяем предпазител, автоматичен прекъсвач). За да сработи тази максимално токова защита за необходимото време, трябва да има заземяване отговарящо на нормите при разделени нула и земя. Обаче повечето заземления на главните табла са си направо формални. Фирмата която монтираше новото ми електромерно табло проби бетонната плоча под него и заби винкел не повече от 50см. :shock: И ако разчитам само на това "заземление" да ми изключи предпазителите, ще стане страшно.

Не знам как е в ЕС, но те сигурно не си вършат работата през пръсти.
Justy - майстор
"Земя" и " Нула" никъде в ЕС не се свързват

И никой в ЕС не си помисля да свърже нулевата си шина към чешмата - за да не отчита електромера :wink:
Всеки специалист знае, че свързването накъсо на нула и земя е изключително вредно. При изместена нула / което е нормално в границите на 10 - 15 волта / цялото изместване се дава към земя. Греене на кабели, свързано със стареене и опасност от пробив - но това решение са взели умниците. Нали ние си плащаме всичко! До това ни води андрешковщината.

Тема "нулева и земна шина в главно ел.табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: