• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
:shock:
чет апр 04, 2019 5:25 pmE.Dimitrov написа:
Здравейте,
нов съм в този форум като регистрация, но от доста време чета темите тук и са ми помогнали много.
Прочетох и доста теми за слънчевите колектори, има много информация и мъдри хора тук :)
Проблема който имам обаче не го намерих като дискутиран и поради тази причина си позволих да публикувам нова тема.

Преди около 2 месеца ми поставиха/инсталираха на къщата соларна система за отопление на битова вода, която се състои от панел Viаss...ann (нарочно пиша така съкратено, че да не навредя на фирмата, когато някой ползва търсачката) и бойлер с 2 серпентини 150 литра.
Имам и палетен котел, който също е включен в бойлера.
Фирмата която направи инсталацията постави панела ориентиран на ЮГ, в мрачен ден, без слънце, обезвъздушиха го и всичко бе точно.
След 3 дена вече имаше достатъчно слънце, нямаше облаци и дори температурите на въздуха бяха около 18 градуса.
След цял ден нагряване на водата чрез панела, стрелката на бойлера беше съвсем леко помръднала.
Помислих си, че е нормално.
От този ден имаше доста чудесни слънчеви дни, цял ден грее слънцето, топло е, никой не ползва вода там, дори съм поставил камери да следя какво се случва постоянно с температурата на бойлер и на солара.
Едвам закрепи на 2 чертички на бойлера, когато пусна водата да се източва, температурата и е хладка, около 20-25 градуса.
Обадих се на фирмата, която постави соларната система, от там ми обясниха, че било нормално да не загрява. Виждам че солара вдига с много усилия и когато изключа помпата за водата дори 90 градуса, пускам помпата, влизат тея градуси в бойлера и после чакам поне 30-40 минути да включи отново помпата, след като солара е вдигнал 45-47 градуса температура на водата.
Щях така да си живея в неведение, ако не се срещнах с приятели и познати с подобни панели (не на моята фирма), където е същата система, панел-помпа-бойлер и там водата в бойлера е поне 75 градуса.
Какъв може да е проблема на този панел?
Днес гледам, че пак малко затопля, качих се до панела (поставен е на гаража, нищо не го затъмнява, никога не пада сянка) и реших да измеря ъгъла на панела, под който е поставен. Поставен е под 23 градуса. Това може ли да е проблем, малкият ъгъл. Според фирмата монтирала панела, нямало значение ъгъла, че щял да "щръкне като щъркел"
Населеното място е до град Пловдив.
Вашите панели каква температура правят?
Загряват ли при сегашните условия и време?
Градусите на поставяне имат ли значение?
Имате ли някой с подобен панел на моят vit.. 100FM ?
Патил ; Моя най -често срещан проблем , ,запушен филтър от шлаката и утайките във системата (от къде ги намира не знам )И му изчиствам цедката и капачето ,. Иначе има и други причини , като сензора (датчика на батерията) ,ако е изгорял ,същия сензор дава сигнал ,когато нагрее в батерията водата дава сигнал на електронния термостат (компютърчето , ел.мониторчето )за да включи помпата и др. Във началото ,като нов и моя създаваше проблеми ,но като цяло съм доволен и си му знам номерата УСПЕХ....
Andri01 - майстор
"...(от къде ги намира не знам) ..." Шлака и ръжда в серпентината. Първото технически не може да се изчисти. За химикали-не знам.
ivanvladov - специалист
Здравейте, имам проблем със загряването на бойлера 150л с 2 серпентини неръждаем когато времето е облачно.... Имам 2 колектора с призматични стъкла, разполежени са в посока югоизток(повече към изток) ъгълът е 40*(поне толкова го измерих, най точно беше 37*)на покрива и те са сложени плътно по него... досега нямаше проблем, но бяха монтирани октомври месец и се използваше котела на пелети за подгряване на бойлера, а даже останових(използва се само помпата на парното), че при изключено парно тези дни в жегите даже се бяха загрели и радиаторите вкъщи, и затова реших да предприема слагането на магнет винтил какво ще кажете за това... СК се оправлява от контролер интиел и е настроен мин температура в колекторите да е 40* за да почне циркулация...

Горелката е биотеч 35кв има възможност за връзване на магнет винтила към нея за да се регулира от там и има и термостат който ще сложа в бойлера, това съм измислил като решение за по ефективен бойлер когато се ползва горелката и съответно да няма загуби в бойлера при изключено парно, но при облачно време единствено се сещам ако си вържа нагревателите към контролера ако може и при незагряване от СК да се включат нагревателите(мисля че бяха 2бр. по 3кв, от Светльо Шишков е бойлера аконима значение),но тогава се губи ефекта от СК според мен... налягането е 1.8бара при незагрята вода, а при загряване на 90* в СК налягането е 2.1 бара, системата е с пропилен гликол, но нз колко е разредена с вода от майсторите...

Надявам се с ваша помощ да стигна до правилното решение.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон апр 20, 2020 4:52 pmivanvladov написа:
Здравейте, имам проблем със загряването на бойлера 150л с 2 серпентини неръждаем когато времето е облачно.... Имам 2 колектора с призматични стъкла, разполежени са в посока югоизток(повече към изток) ъгълът е 40* на покрива и те са сложени плътно по него... досега нямаше проблем, но бяха монтирани октомври месец и се използваше котела на пелети за подгряване на бойлера, а даже останових(използва се помпата на парното), че при изключено парно тези дни в жегите даже се бяха загрели и радиаторите вкъщи, и затова реших да предпривма сшагането на магнет винтил какво ще кажете за това... СК се оправлява от контролер интиел и мин темперстура в колекторите е зададена 40*...

Горелката е биотеч 35кв има възможност за връзване на магнет винтила към нея за да се регулира от там и има и термостат който ще сложа в бойлера, това съм измислил като решение за по ефективен бойлер когато се ползва горелката и съответно да няма загуби в бойлера при изключено парно, но при облачно време единствено се сещам ако си вържа нагревателите към контролера ако може и при незагряване от СК да се включат нагревателите(мисля пе бяха 2 по 3кв),но тогава се губи ефекта от СК според мен... налягането е 1.8бара при незагрята вода, а при загряване на 90* в СК налягането е 2.1 бара системата е с пропилен гликол, но нз колко е разредена от майсторите...

Надявам се с ваша помощ да стигна до правилното решение.
Това е ярък пример как един грешен избор на бойлер може да докара много проблеми и допълнителни разходи !
Virtex - майстор
неръждаем бойлер с неподходящи тръби, предизвикващи химически реакции ?
На пазара няма такова животно - бойлер 150л с 2 серпентини (предполага че е стенен), подходящ за солар. Че и 2 панела сложени и пак няма топла вода. Досега се е топлел от котела, ама сега... Соларната серпентина е малка вероятно или по някаква причина системата не работи. Панелите предполагам са Висман с магическото покритие, щом като не прегряват?
Лазаре, не е от серпентината. Знаеш моята конфигурация и магическото покритие. Елдомската на 80л се справя. Причината е другаде, но аз съм спец само на моите си инсталации. Нямам опита ти, за да го разчепкам дистанционно, пък и не ми се разпитва вече.
пон апр 20, 2020 4:52 pmivanvladov написа:
Здравейте, имам проблем със загряването на бойлера 150л с 2 серпентини неръждаем когато времето е облачно....
Надявам се с ваша помощ да стигна до правилното решение...
И аз имам проблем, в облачно време, като днес. Системата ми усвои само 670 вата от срамежливия Райко. Като земе за са прай на ексхибиционист, усвоявам по 14-15 априлски киловати.
Освен това, колкото и малки да са двата панела, те са в повече на набеденият Соларен бойлер. Грешен избор, както каза Лазар. Навремето спецовете на Славов ми казваха, че 80 л е малък за един 2 квадрата Теси, но аз вече го имах. Ставаше на 93 градуса и въпреки че серпентината е в горната третина, изключваше термозащитата на дъното. Още си го ползвам, но си има и още 500л в помощ.
Малко информация за панелите и системата и снимки около бойлера може да помогнат
За сравнение пак ще кажа, че аз грея 300л бойлер с 2 различни панела - възстановени от брак, ел. нагревателят е изключен. Вчера бойлерът беше малко над 55*С, днес е шарена облачност и температурата му в момента е 45*С, но като гледам прогнозата утре ще е облачно, тъй че довечера ще го включа да подгрее горните 150л на нощна тарифа и утре пак го изключвам.
Няма как в единия случай 2 панела да топлят 300л, а в другия - да не могат да стоплят 150л, нещо има нередно
ivanvladov - специалист
утре на светло ще кача и снимки, но до колкото знам панелите са гръцки като размер нз, но ще ги снимам и тях, иначе няма ли облаци както бях написал чак и радиаторите са топли.... зимата няма как да разбера дали е имало ефект защото съм с програматор и парното се включва и постоянно е топло вътре и вода колкото искаш, но сега при облации греда... беше стигнала водата в СК когато погледнах на 40* нз дали не се е включила помпата преди това, но температурата в бойлера беше 42*..
иначе дори и в сайта на светльо шишков ги има с 2 серпентини, вертикален и с нагреватели, те са взимани и от там де, но не бях гледал сайта до днес....
Нямаш проблем, както и аз не знам слънчев колектор да работи без Слънце.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 15

Тема "Панелен слънчев колектор не загрява вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: