Здравейте, преди писах тема за разширяване на комин от 100 на 150 мм , но не се стигна до там и съм с мощен аспиратор редуциран до 100 - побучава малко ама уж добре дърпа. Обаче се нанесоха съседите отгоре и веднага ми се стъжни живота. Пуснаха аспиратора и при мен почна да се чува едно бучене, и замириса на лук и боклуци. Ама стабилно. Пробвах да проуча колкото можах и стигнах до извода че са ни изградили възможно най простия вид комин - една тръба Ф150 от долу догоре и ние на всеки етаж се свързаме успоредно към него. Та като някой пусне аспиратора и той набичи 700 кубика в този "огромен комин/кюнец" смрадта тръгва и надолу и нагоре. Но ок прочетох бая теми, ориентирам се към електрическа клапа за около 200 лв херметическа да сложа на края на пътя ми. В началото директно на аспиратора имам гравитационни клапи ама явно никаква работа не вършат. Притеснява ме повече този шум защо го чувам. 7 квартири съм сменил през годините и никога не съм чувал аспиратор горе или долу, един път само от страни понеже на същата стена е била тяхната кухня. Както и да е това, на какво може да се дължи това? Шума като се ослушвам най осезаемо се чува сякаш в тръбите ми над аспиратора. Дали ако сложа скъпата клапа ще пооправи това? Какво са спестили стоителите че да се чува така? Доста абсурсна ситуация.
Ще усещаш всяка миризма.
Ако тази клапа е наистина херметична, има някакъв шанс да те спаси. Или поне да не те блъска в челото миризмата.
Аз без да се усетя бях свързал баните и аспиратора в един отдушник. Точно на третия ден направих втори

Ама съм в къща, не е проблем.
А за шума - свиквай. Никаква клапа няма да те спаси. Нищо не са спестили.