• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanvladov - специалист
Много благодаря, само питането ми е накъде ще е най удачно да се завърти надолу или нагоре.... също дали 1.8бара са достатъчни(при 15 градуса, а при 90 градуса 2.1)или е нужно допълване... и дали си заслужава инвестицията за магнет винтила и дали след слагането му ще се получава пак греене на радиаторите когато парното не работи и навън е много топло.... и дали е нужна някаква корекция на местото на колекторите или да се повдигнат само ако е нужно...и ако се слага магнет винтил, датчика от горелката пак ли да се сложи до този от СК(след като го преместя надолу, и въпроса ми е на някоя тръбва по надолу да го сложа, но на коя ще е най добре вх или изх)... ще съм благодарен ако и тези въпроси ми ги разясните.... защото им се бях ядосал на майсторите дето я слагаха... мерси много отново.
вт апр 21, 2020 7:19 pmivanvladov написа:
Много благодаря, само питането ми е накъде ще е най удачно да се завърти надолу или нагоре.... също дали 1.8бара са достатъчни(при 15 градуса, а при 90 градуса 2.1)или е нужно допълване... и дали си заслужава инвестицията за магнет винтила и дали след слагането му ще се получава пак греене на радиаторите когато парното не работи и навън е много топло.... и дали е нужна някаква корекция на местото на колекторите или да се повдигнат само ако е нужно...и ако се слага магнет винтил, датчика от горелката пак ли да се сложи до този от СК(след като го преместя надолу, и въпроса ми е на някоя тръбва по надолу да го сложа, но на коя ще е най добре вх или изх)... ще съм благодарен ако и тези въпроси ми ги разясните.... защото им се бях ядосал на майсторите дето я слагаха... мерси много отново.
Хм, трябва да размениш даже местата на филтъра и възвратната клапа.
На помпа, филтър и клапа има стрелка. Всички трябва да са в една посока, като първо, от ляво на дясно, трябва да е филтър, после помпа и накрая клапа.
Сензора за бойлера го постави малко над изхода от серпентината, където е свързана помпата. Виж как съм направил аз!
Прикачен файл:
DSC_0080.JPG
Сега напиши какво ти е "парното" и кой му включва помпата! Има ли контрол по градуси, при които да се включи и изключи?
LazarGanev - "Велик майстор"
вт апр 21, 2020 5:00 pmТрифон П.Трифонов написа:
Интегрирани серпентини!!! Тона не е соларен бойлер. През зимата нищо няма за взима, докато има алтернативно загряване.
Абсолютно вярно, и аз това казах в първите 2 поста! Вместо да се монтира нормален бойлер 200л с 2 отделни серпентини и нагревател между тях, както е правилно при соларен бойлер, за същите или за повече пари се монтира бойлер 150л с 2 интегрирани серпентини и нагревател под тях :-D . Абсолютно безхаберие от страна на "майсторите", което си личи и от неправилния монтаж на филтъра и възвратния клапан (разменени места на двата и посока на филтъра, грешно място на датчика, минимална изолация на тръбите (6мм, щот няма по-малка). Това са вероятно само малка част от проблемите на инсталацията. От снимките не се вижда много добре монтажа на соларните панели, но като гледам изработката на стойките, мога да си представя.
Най-вероятно обаче проблеми има и в отоплителната инсталация, щом при спряна горелка помпата отнема топлина от бойлера и я праща в радиаторите, а бойлерът остава студен. няма нужда от никакви магнетвентили и всякакви измишльотини, трябва да се огледат двете системи и да се отстранят проблемите, но това трябва да стане от компетентен човек, щото се вижда досегашните убавци какво са сътворили :cool:
ivanvladov - специалист
Котела е бош 35кв и горелка биотеч 35кв и тя включва помпата на парното и я изклчва на 45*,но след като се направи бойлера да е общ и да работи чрез 2те системи и без още една помпа за бойлера го направих помпата да се включва и изключва на 50*. при много топло време се случи това с отдаването на топлина в радиаторите на спряно парно и в бойлера водата беше на 70*.
Ми с тия две серпентина в серпентината, струва ми се, че бойлера се превръща в буферен съд- топли къщата, след като спре горелката. вероятно серпентината е вързана като радиатор.
В такъв случай една ел задвижка, поставена на линията на серпентината за котела и управлявана от контролера на горелката, ако има тази опция за БГВ.
https://www.google.com/url?sa=i&url=htt ... AdAAAAABAO
със съответният вентил.
шоп - майстор
Освен, че филтъра трябва да се завърти, трябва да се завъри и статора на помпата. Никога ел. часта на помпата не трябва да е отдолу.
Предпазният клапан е монтиран така, че ако изхвърли вода тя ще отиде в тока на помпата. :rolleyes: :rolleyes:

Откривам доста малки грешки, които не са фрапантни за да не заработи на 100% системата, но може да работи и само няколко дни или месеци.
вт апр 21, 2020 8:10 pmшоп написа:
Освен, че филтъра трябва да се завърти, трябва да се завъри и статора на помпата. Никога ел. часта на помпата не трябва да е отдолу.
Предпазният клапан е монтиран така, че ако изхвърли вода тя ще отиде в тока на помпата. :rolleyes: :rolleyes:

Откривам доста малки грешки, които не са фрапантни за да не заработи на 100% системата, но може да работи и само няколко дни или месеци.
Освен да се завърти, да се премести от другата страна на помпата, където е възвр. клапа, а клапата на мястото на филтъра. Работа на водопроводчици недозавършили ПУЦа.
Хубаво е, както каза Лазар, специалист да огледа, но той вече е ползвал услугите на "специалисти", та...
Би могъл и сам да се справи, с наша помощ. Основните неща вече са нахвърляни. Трябва да ги осмисли и да я мята.
LazarGanev - "Велик майстор"
Цяла зима тая система не е добила и 5лв от слънцето заради тоя измислен бойлер, но с малко доработка може да се накара поне през лятото да работи
ivanvladov - специалист
Вариантите са два за мен, заедно с чичо ми и с ваша помощ да се оправят нещата или другия вариант е да им зв на специалистите и да им дърпам ушите от тях до вкъщи и за без пари да оправят всичко и така... разбрах нещата горе долу само другият ми въпрос е как се източва и се пълни и колко се разрежда пропилен глюкола и на колко бара трябва да е системата в 15 градуса и в 90-100(колко ще е най добре) .. благодаря отново.
ivanvladov - специалист
вт апр 21, 2020 8:04 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ми с тия две серпентина в серпентината, струва ми се, че бойлера се превръща в буферен съд- топли къщата, след като спре горелката. вероятно серпентината е вързана като радиатор.
В такъв случай една ел задвижка, поставена на линията на серпентината за котела и управлявана от контролера на горелката, ако има тази опция за БГВ.
https://www.google.com/url?sa=i&url=htt ... AdAAAAABAO
със съответният вентил.
има такъв вариант и мисля да го използвам задължително щом ще спре при топло време и спряно парно да минсе загряват радиаторите и най важното когато се пали горелката и помпата се включва, а бойлера е на 70* няма да го охлажда.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 15

Тема "Панелен слънчев колектор не загрява вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: