Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ср апр 22, 2020 8:57 amspeka_rs написа:
Евгени и Шоп са го е обенилявали достатъчно пъти. На които му е интересно може да погледне из тяхните теми и мнения.
Ясно. Много си любезен, а аз съм ти благодарен.
Понеже рече "Лични впечатления" та се полакомих за повече знания.
Сигурен ли си, че говориш за сифонка, годна за Дрън-Бръм? Да не бъркаш случайно? Говориш за мокра тръба.
ср апр 22, 2020 7:38 amspeka_rs написа:
Аз имам добри лични впечетления от вакумно тръбни колектори със мокри тръби. Но със тях не може да се ползва затворена система, трябва или отворена или драйнбак.
Всъщност, много удачно предложение, резонно според заглавието на темата.
Нито затворена, нито Drain-back система е удачен избор за начинаещ, макар някои начинаещи да се оказват над средното ниво потребители на форума.
Evgeniy - майстор
Триф, мократа тръба не е само термосифонен бойлер, има и колектори. Аз съм с такъв.Ето малко картинки:
Прикачен файл:
IMG_1289_.jpg

speka_rs - майстор
ср апр 22, 2020 1:19 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср апр 22, 2020 8:57 amspeka_rs написа:
Евгени и Шоп са го е обенилявали достатъчно пъти. На които му е интересно може да погледне из тяхните теми и мнения.
Ясно. Много си любезен, а аз съм ти благодарен.
Понеже рече "Лични впечатления" та се полакомих за повече знания.
Сигурен ли си, че говориш за сифонка, годна за Дрън-Бръм? Да не бъркаш случайно? Говориш за мокра тръба.
ср апр 22, 2020 7:38 amspeka_rs написа:
Аз имам добри лични впечетления от вакумно тръбни колектори със мокри тръби. Но със тях не може да се ползва затворена система, трябва или отворена или драйнбак.
Всъщност, много удачно предложение, резонно според заглавието на темата.
Нито затворена, нито Drain-back система е удачен избор за начинаещ, макар някои начинаещи да се оказват над средното ниво потребители на форума.
Трифоне, сега на теб да ти обеснявам за какво иде реч просто това е поредното ти заяждане.
Имам лични впечетления от такъв 25 тръбен колектор със 300 л бойлер и най-простата отворена система.
Отговорил съм след питане на колегата за сънсистем вакумно тръбен колектор, което сигурно ти си порпуснал. Но няма проблен. Системата е която ползват Евгени и Шоп е подходяща за направи сам, според мен защото не е опасна не и трябват кой знае какви незамръзващи течности и тн

Ама да не кажеш че пак предлагам неправилни нещата.
Разбрах ме какъв е твоя избор със Висманите, просто предлагам и друга гледна точка.

п.с. Спирам на пиша и в тази тема заради заяжданията ти.
ср апр 22, 2020 4:13 pmspeka_rs написа:
...
п.с. Спирам на пиша и в тази тема заради заяжданията ти.
Ти пък!!!
Попитах- Евгени и Шопа са го обяснявали, няма ко да обясняам.
Ей на, Евгени фрасна две думи и ми стана ясно, че нещо е възможно. И клипчета има.
Не разбирам само как ще се източи самата тръба, за колектор е ясно, но вече няма значение. Ше погледам клипчета в Тубата. Благодаря и на двама ви!
Evgeniy - майстор
Ето тука го обяснявах. Малее 2012 съм правил експериментите. Оттогава колектора мокра тръба с вода е още на покрива. Много се рових. Вакуумна тръба с вода при добра изолация на колекторната част ще замръзне на -40*. За останалото:
viewtopic.php?f=10&t=40334&hilit=%D0%BF ... 30#p459675

Тема "Слънчева инсталация за начинаещ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: